20-åring med blyanttynn avføring etter dager med alkoholinntak. Kreft?

Innsendt spørsmål

­Hei, jeg var på påsketur til Trysil i en ukes tid. Under oppholdet så var det mye alkohol og ikke fullt så mye mat og regelmessige måltid. Når jeg kom hjem så spiste jeg en del, og et par dager etter våknet jeg med magesmerter. Jeg slet litt med å gå på do og det eneste som kom ut de første dagene var tynn, litt bløt avføring, litt tykkere enn en blyant i diameter. Etter dette har det vært litt vekslende, ofte litt tynn avføring(i diameter) og noen ganger litt mer hard og klumpete. Den avføringen som er klumpete er litt brunere i fargen. Jeg har familie som har hatt tarmkreft så ble litt stresset over dette. Har ikke sett noe tegn til blod i avføringen. Men føler meg litt slappere enn vanlig. Er dette noe å bekymre seg over?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 05. april 2018, klokken 22:17

Analkreft


Her ser du risikoen for en 20-åring å få kreft i endetarmen. Den er tilnærmet lik 0. Det er dessuten andre årsaker som mer sannsynlig forklarer dine symptomer. Dersom du har kreft i endetarmen som former avføringen på veien ut så skal den forme avføringen hver eneste gang (så sant den ikke er flytende). Dersom det har kommet en og annen klump med større diameter så er det også et bevis på at det ikke kan være endetarmskreft. Kvalme kan skyldes så mangt som du vet, til og med tanker, og ikke minst som ledd i kjølvannet av påskemoroen.


Dette er ikke endetarmskreft. Sannsynligheten for tykktarmskreft er like lav:


Tykktarmkreft


Hadde du vært 40 eller eldre ville jeg hatt litt lavere terskel for å sende deg til fastlegen for en sjekk, mens nå vil jeg kun råde deg til dette dersom det vedvarer noen uker. Det kan til og med være du vil se litt blod i avføringen som ledd i denne seansen da du har litt løs avføring nå. Løs avføring betyr at den passerer raskere gjennom systemet, hvilket betyr at gallesyren ikke rekker å suges tilbake til kroppen og heller ikke er fordelt i nok avføring, slik at den vil kunne tære på slimhinnene dine og gi en lettere blødning. Forbigående.


Annet: Sjekk opp hvor nære slektningene er som har hatt tarmkreft og finn ut hvilken type de har hatt, dvs om du på et tidspunkt eller to bør gjennomføre en koloskopi.
 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon