Innsendt spørsmål

Hei, jeg sendte deg forleden et spørsmål om partikkelstøv fra Track Bite (https://www.onlinelege.no/svar/_ref:473722). Jeg lurer på en ting til ifbm. at jeg altså er på en del bilrelaterte events, som drifting og dragrace. Som fotograf har jeg ved et par anledninger stått inne på startplata og kjent lukten fra eksosen til top fuel biler/sykler som kjører på nitrometan. Er det skadelig at jeg har pustet inn noe av denne eksosen under disse omstendighetene, altså utendørs, men på få meters avstand? Tenker da spesielt på om det er kreftfremkallende. Har ikke følt noen plager med dette, men har funnet ut i etterkant at nitrometan er et karsinogen.

På forhånd takk for svar!


Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 10. august 2018, klokken 15:58

Jeg føler meg komplett overbevist om at du ikke får kreft av dette. Det er vist at dyr kan få kreft av nitromethan, men det er ikke bevist hos mennesker. Dyrene belastes med store mengder av stoffet for å finne ut av slikt. De smpmengdene du er eksponert for hadde ikke på langt nær vært tilstrekkelig selv om det var sikkert karsinogent. Dersom de skulle finne ut av at det også var karsinogent for mennesker en dag så må det skyldes at noen må ha fått det i seg i svære mengder, f eks pga de arbeider med det og ikke beskytter seg riktig, eller de utsettes for ulykker eller søl med stoffet. Noen slike referanser har man tydeligvis ikke ennå. Det ville jo være mange som hadde fått f eks lungekreft om det ikke skulle mer til å få kreft av dette. Jeg har ingen grenser for inhalasjon å tilby deg. Disse er såvidt meg bekjent ikke etablert. For få utsettes for store nok mengder. Om noen i det hele tatt. Du kan vurdere å ringe giftinformasjonssentralen, men de sier nok noe av det samme. De kan derimot kanskje finne ut hvor lenge du må inhalere dette for eventuelt å utvikle kreft, men det er nok svært lenge, for det er altså ikke etablert med sikkerhet at det i det hele tatt kan forårsake kreft hos mennesker. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon