Innsendt spørsmål

Kan det være "bare" angst og stress?

Hei,

Jeg sliter veldig om dagen. Det begynte med langvarig dårlig mage som jeg aldri gikk til legen med. Vi snakker trekvart år med konstant rennende avføring og luft. Tidligere i høst fikk jeg en reaksjon med voldsom hjertebank og det jeg opplevde som overraskende puls (duppet ned under 40 på pulsklokka(som selvfølgelig kan være upresis)), samt feber og null matlyst.

Oppsøkte legevakt på en torsdag, tok EKG. Den var fin, men fikk streng beskjed om å oppsøke fastlege med mageproblemene, noe jeg gjorde dagen etter. Søndagen den uken ringte jeg 113 da det føltes som om hjertet stoppet i det jeg forsøkte å sove. Har blitt veldig var på hjertebank/ekstraslag. De tok nye EKG-er, blodtrykk, røntgen av lunger, puls over tid og fant ikke noe feil.

Har tatt en haug med tester. 25-30 blodprøver, avføringsprøver, gastroskopi et antall EKG-er, CT, Røntgen av lunger, Holther og er henvist til lungespesialist nå etter en Spirometri med tall mellom 73 og 79 % av normalen. Det er ikke påvist noe alvorlig galt med noen av testene, men et par uromomenter er det jo. Tallene fra spirometrien i tillegg til at Holther-testen viste at jeg har en AV-blokk og en forsinkelse på opp til 2 sekunder, men de mente det ikke var nødvendig å gjøre noe med det.

Fremdeles sliter jeg med brystsmerter mer eller mindre kontinuerlig. De varierer mellom høyre side, venstre side og sentralt. Klemmende, sviende og stikkende.

Jeg har lavest puls når jeg er på jobb (nede på 40-tallet). Når jeg hviler hjemme er pulsen på 60-tallet. Når jeg sover er den på 50-tallet. Har sett at mentalt stress kan trigge en slik reaksjon med lav puls på jobb.

Det verste er likevel pusten. Jeg føler jeg puster ekstremt svakt, og når jeg skal sove føler jeg at jeg slutter å puste i det jeg er i ferd med å sovne, og rykker til. Det skjer også når jeg er stillesittende på kveldstid. En rask gåtur pleier å hjelpe for en stund.

Nå de siste par dagene kjenner jeg også på en nummenhet/prikking/bobling i venstre arm og bein.

Jeg er ikke ferdig med undersøkelser. En avtale med en lungespesialist er på trappene, og jeg kommer også til å be om ultralyd av hjertet.

Når disse undersøkelsene er gjort - og forhåpentligvis ikke kan vise noe alvorlig galt - bør jeg da slå meg til ro med at det er helseangst jeg lider av?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 09. november 2018, klokken 17:15

Ja, da er det så sikkert som mulig er, utelukket alvorlig sykdom. Og sannsynligvis også allerede. Det hadde overhodet ikke vært noe i veien for å se an dette. Alvorlige sykdommer som ikke er akutte blir ikke uhelbredelige om man ser an litt. Det er ikke slik at vi med blodprøve f eks, kan avsløre en kreft eller alvorlig nevrologisk lidelse før den blir alvorlig. Det skjer nesten ikke i den rekkefølgen. De alvorlige sykdommer som fanges opp fanges pga symptom, og deretter aktuell blodprøve eller annen diagnostikk. 


De symptomene du har presentert her kan godt være flere leger heller hadde forsøkt å betrygge deg på. Du er tross alt bare 32 år også. 


Dersom den rennende magen ikke var knyttet mot dårlig allmenntilstand med feber eller så sterke magesmerter at ingen fikk liv å ta på den og dyrkning for mikrober var normal og test for betennelse i avføring og var normal og bivirkning av medisin utelukket så er det lite man kan gjøre uansett, dvs koloskopi og ihvertfall CT som innebærer stråling, unødvendig. Husk, man har alltids lov å besøke legen på ny om noe drar på eller nye symptomer strømmet på, men  ellers må vi leger bli flinkere til å forklare dere hvorfor dette ikke kan vøre alvorlig. Og når du i tillegg presenterer en mye, mye mer sannsynlig forklaring til den løse magen (stress) så bør man se det an. Det er og god læring for deg neste gang det oppstår symptomer. Å ikke keisemaksimere symptomene bare fordi man ikke kan bevise at det ikke er alvorlig.


Lav puls kan utmerket være et resultat av overbelastning. Man kan reagere både med hjertebank eller lav puls og trykk. Ved samtidig skikkelig avsluttet i hvile, skikkelig vonde brystsmerter eller en ordentlig besvimelse hvor man ramler og slår seg og/eller ikke husker noe av hendelsen så må man få tatt et langtids EKG-opptak.  Et EKG-opptak med noen sekunder varighet fanger ikke opp arytmier som kommer og går. Da må de vare lenge om gangen. Du hadde jo feber dessuten.  


Spirometrien kan jeg ikke uttale meg om. Mange leger tolker den feil og man må og se på kurvene at den er riktig utført. Om noen strakser skal det bli mulig å sende inn bilder og rapporter til oss. Det at det hjelper å gå utelukker nok lungesykdom bare det. Du er nesten garantert "tungpusten" pga anstrengt og stiv brystkassemuskulatur. 


AV-blokk grad I som dette sikkert er, er ufarlig. Normalt for mange. Dersom du i tillegg hadde symptomene dine/hjertebanken under testen er du i så fall komplett frikjent, men  det er du som nevnt uansett uten de nevnte symptomer. 


Jeg vil ikke si det bare er stress. For som du ser er det ikke bare bære å ha stress. Du ser jo hvilke symptomer det bærer med seg. Men ja, jeg tenker så absolutt dette er stress. Det er akkurat slike symptomer det gir. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon