Innsendt spørsmål

­Hei,

Jeg er en mann på 37 år. Det siste året har jeg periodevis vært plaget med mye hjertebank / ekstraslag. Det kan være perioder på noen uker hvor de merkes hyppig/daglig, og noen uker hvor jeg nesten ikke merker det i det hele tatt. På noen dager vi jeg tro jeg jeg sikkert kan mange hundre ekstraslag (et sted mellom 100 og 900 vil jeg tro). Dette plager meg fryktelig psykisk! Jeg følger jeg overvåker hjerterytmen nærmest konstant, noe som er slitsomt.

Jeg har vært hos kardiolog tre ganger (offentlig og privat) og tatt utallige EKG- Jeg har også gjennomført 24-t monitorering, hjerteekko tre ganger (hvorav to med ett års mellomrom) og tatt "omfattende" blodprøver. Alt er normalt (men de har påvist ekstraslag på EKG). Min fastlege har sagt i klartekst at dette skyldes angst / helseangst. Problemet er at jeg vanskelig klarer å slå meg til ro med dette. Har ellers svært lite kroppslige plager. Kan fint trene uten problem. Jeg har faktisk gått så langt at jeg har kjøpt en egen EKG-«maskin» (som koples til app på telefonen). Tar ofte målinger med svar om at EKG er normal.

Jeg synes altså dette er veldig ubehagelig og er likevel stadig bekymret for at det kan feile meg noe. Jeg har også innimellom merket at hjertet har slått 6-7 kraftige, raskere slag etter hverandre, noe som også gir meg grunn til bekymring, sånn at jeg nærmest hopper opp av stolen i ren frykt. Det er kan altså være at hjertet kjører på med «salver» av raske / ekstraslag, som selvfølgelig mitt hode henger seg opp i og følgelig bekymrer både «kropp og sjel». Jeg har også opplevd å våkne midt på natten med hjertebank, og da oftest i sammenheng med en vond drøm.

Har prøvd å kutte ut/ned på alkohol, koffein og usunn mat, men uten at jeg ser at det åpenbart hjelper. Jeg klarer ikke å se sammenheng mellom kosten og dette hjertet til bryderi. Min far (over 70 år) fikk i julen påvist et mulig hjerteflimmer, men fikk medisiner og ble raskt frisk igjen. Men, dette hjelper jo ikke akkurat på min frykt. Eneste sammenhengen jeg muligens har klart å se er at dersom jeg sover svært dårlig en natt (sovet kun et par timer) og/eller spiser store mengder godteri, så kan hjertet gå «bananas».

Jeg lurer altså på om dette er normalt, og må jeg rett og slett bare leve med dette?

Jeg er veltrent, med vekt 79 kg og høyde 178 cm og lever generelt ganske sunt.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. januar 2019, klokken 06:10

Dette er normalt, på den måten at det er normal reaksjon på stress. Kosten har ikke noe å si for dette, dvs du kan oppleve økt stress og mer ekstraslag og/eller harde slagserier av å plages med restriksjoner. På den annen side kan det å kutte ned på alkohol, dårlig søvn, energidrikker og kaffe hjelpe siden alt dette kan føre til adrenalin eller adrenalinliknende respons. Og det er dét alt dette dreier seg om. Adrenalinliknende reaksjoner. Og det at du overåker  og plages så mye av dette hjelper som du vet ikke. Det er jo rent drivstoff til "problemet", og jeg skriver problemet i gåseøyne fordi dette er ikke farlig i det hele tatt. Du har antakelig flere ekstraslag enn 900 i døgnet også, dvs det er ihvertfall det som er vanlig, å ha flere, f eks hvert tredje, fjerde eller femte slag som et ekstraslag ved stress er ikke uvanlig. Det er like lite belastende for kroppen som å ha leamus i øyet eller låret.


Dette er ikke begynnelsen på utviklingen av atrieflimmer eller annen hjertesykdom. Prøv å tro på at dette ikke er farlig og bare la hjertet få lov å ha disse ekstraslagene og se heller i retning av hva det er som stresser deg. Det må man som regel diskutere sammen med noen. Det kan være småting her og der som ikke ser så ille ut isolert sett, men som sammenlagt utgjør nok til å skulle ut stresshormoner allikevel, deriblant adrenalin. Som gir hjertebank. Adrenalin er nemlig et stoff som får muskler, hjertet inkludert, til å trekke seg sammen på et svakere signal, for å kunne reagere raskere. Selv store muskler som lårmusklene kan få "ekstraslag"/rykninger, dvs skjelve, bare vi blir tilstrekkelig skremt eller stresset, som når noen truer oss eller vi står på en startstrek. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon