Innsendt spørsmål

Hei igjen og takk for svar,
Jeg skrev akkurat til deg i forbindelse med mine smerter i venstre brystmuskelregion. Du sier at 3 måneder ikke er lenge for muskelsmerter av karakteren jeg beskriver og ettersom noe har trigget det til å blusse opp igjen etter en fuktig kveld. Jeg ønsker å nevne at jeg ikke har gjort noen aktiviteter som har trigget dette. Jeg satt stort sett i ro og pratet den kvelden hvor smerten kom tilbake. Samtidig finner jeg det rart at smerten kom tilbake etter 4 timers søvn når den nesten var fraværende da jeg la meg.

Videre sier du at jeg har fått en diagnose; prectoralis major tendenditt (betennelse i brystmuskel). Denne diagnosen har jeg ikke fått av noen av legene jeg har vært hos, men når jeg leser om den så synes jeg det virker som en passende diagnose. Nå er det mye verking og jeg har begynt med smertestillende igjen + ispose.

Det jeg egentlig ville ved å sende deg spørsmål var å få din vurdering på hvorvidt disse smertene kan være symptom på noe farlig. Jeg føler jo at jeg blir avfeid med ufarlige muskelsmerter uten at legene med sikkerhet kan vite dette. De vil jo ikke sjekke hva dette kan være i form av bilder, MR etc...

Med min helseangst så er jeg nok ute etter nok en bekreftelse på at dette ikke er noe alvorlig. Og få en grundig beskrivelse på hvorfor legene ikke er bekymret. Jeg føler jeg ikke får en fornuftig forklaring på hvorfor de ikke bekymret. De sier bare at de ikke er det. Jeg er klar over min helseangst og at jeg tolker fysiske symptomer i verste mening. Men disse symptomene er høys reelle og meget smertefulle. Og da blir det veldig utmattende mentalt og fysisk å forholde seg til dagliglivet med barn og alt hverdagen krever. Jeg orker ikke særlig aktiviteter pga smertene og er stort sett veldig bekymret og redd for at det skal være noe farlig som avfeies med andre ting.

Jeg ser jeg skrev at det gjør vondt å trykke skulderbladet ned. Det jeg mener er at det er smertefullt å presse venstre skulder nedover. Da utløses smertene i brystet. Samtidig har jeg stikkende smerter i venstre armhule og smerten er spesielt verkende i ro. Ellers kjennes det ut som at jeg strekker på noe når jeg vrir meg eller beveger overkropp, venstre arm i visse posisjoner.

Er forklaringen min nå slik at du kommer med en annen anbefaling eller holder du på samme svar som du gav meg?

Mvh

Bekymret

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 28. juni 2019, klokken 20:07

 Jeg skrev at du hadde fått den diagnosen, men ikke navnet på den. Jeg la bare til navn på lidelsen, men alle er enige. 


Du kjenner igjen symptomene på forkjølelse. Hvis en person med åpenbar forkjølelse kommer til deg og ber deg bevise at det ikke er tidlig tegn på lungekreft, hva sier du da? Der er vanskelig å bevise at noen er friske for alvorlig sykdom når alvorlig og ufarlig sykdom deler symptomer. Da må man heller støtte seg til sannsynlighet, at andre symptomer før eller siden tilkommer dersom det allikevel viser seg å være noe alvorlig. Og før dette kan man ta prøver, kroppsundersøkelser, intervju og eventuelt henvise eller ta bilder. 


Det er jo ikke mye, om noen, alvorlig sykdom som kan opptre i den regionen du oppgir, i din alder. Du må snakke med noen som kan lære deg å leve med både risiko for sykdom og ikke minst, symptomer som også opptrer ved alvorlig sykdom. For det er som sagt vanskelig å bevise at noen er friske. Det finnes ingen prøver for det og det er ikke riktig å ta dyre undersøkelser for å vise at dette har du ikke, dette har du ikke og dere har du ikke etc. De legene som har vurdert deg har derfor gjort det riktige, men belastende valget, nemlig å ikke henvise deg før dyre undersøkelser, men heller avvente. Og det er svært lite sannsynlig at det tilkommer symptomer som tyder på alvorlig sykdom. Og skulle det det mot all sannsynlighet så vil de selvsagt utrede deg videre. De kan ikke garantere deg eller noen andre at du 100% sikkert er frisk. Derfor forklarer vi svært, svært ofte til pasientene for hvilke symptomer de skal være på vakt etter og komme tilbake for. For vi kan ikke være sikre på at det ikke er et tidlig stadium av noe. Alvorlig sykdom starter også med tilsynelatende ufarlige symptomer, og det er dét alle vet, ikke sant? Men vi klarer ofte ikke påvise det så tidlig uansett, og skal heller ikke ta dyre undersøkelser når det på et så tidlig stadium og i ung alder og med så liten sannsynlighet ikke er noe alvorlig. Men du skal returnere og oppdatere legen om noe nytt tilkommer eller f eks behandlingen mot det man trodde det var ikke hjelper innen antatt tid. Så dette med usikkerhet i tidlige stadier, det er dét noen må lære deg å holde frykten på avstand for...

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon