Årsaker til svimmelhet

Innsendt spørsmål

­Hei, min far på 87 år plages med økende svimmelhet. Han liker godt å gå på tur, da med staver, men de siste ukene har han falt noen ganger. Han sier svimmelhet har økt siste månedene. Han har gjennomført et kommunalt tilbud med trening kalt «Trygg på to ben» uten at dette har hjulpet. Han har tatt MR uten at legen har funnet noe unormalt. Blodtrykk er bra. Han er ikke svimmel når han sitter i ro, kun når han går og han har en ustødige gange. Han klarer ikke å gå rett frem uten å ta steg til siden. Hva kan dette skyldes og er det en utredning som kan gjøres, enten medisinsk eller på andre måter?

Doktor Alina Colonelu

Svar fra legen (Alina Colonelu)

Sist endret 31. januar 2020, klokken 16:30

Hei.


Akutt svimmelhet er et vanlig symptom som kan ha mange årsaker, derfor er det ikke alltid lett å diagnostisere. Noen er farlige og trenger rask diagnostikk og behandling. Derfor er det viktig å gjenkjenne hjerneinfarkt f. eks. som trenger rask behandling. Ut fra det du forteller kan jeg konkludere med at hjerneinfarkt ble ekskludert.


Det finnes også mange andre årsaker som krever hastetiltak (for eksempel væske- og elektrolyttforstyrrelser, arytmi, anemi, hypoglykemi, koronarsykdom, infeksjon). Og derfor er det viktig med en grundig undersøkelse.


 


For at legen kommer nærmere til å finne årsaken til plagene er det første steg anamnese/få svar til en del viktige spørsmål:


- hva trigger svimmelheten: er det hodebevegelse, er det oppreist stilling, er det høye lyder, eller ingen trygger?


- er det andre symptomer som ledsager svimmelheten: kvalme, hodepine, nakkesmerter, øresus (opplevelse av støy som ikke skyldes et lydsignal utenfor det indre øret), hørseltap, hjertebank, falltendens, dobbeltsyn, andre nevrologiske symptomer


- tidsforløp: plutselig eller gradvis innsettende


Neste steg etter anamnese er nystagmus-undersøkelsen (nystagmus er ufrivillige rytmiske øyebevegelser fra side til side eller opp og ned). Avhengig av funn (med eller uten nystagmus) kan legen orientere seg videre om det er en nevrologisk sykdom, indremedisinsk sykdom eller akutt vestibulær syndrom.


Blodprøver er også en viktig del av diagnoseprosessen. Det er viktig å utelukke årsaker som: elektrolyttforstyrrelser, anemi eller hypoglikemi eg dette kan gjøres med en rekke blodprøver.


En del hjertesykdomer som f- eks. arytmi eller klaffefeil kan også være forårsake svimmelhet, da blir undersøkelse hos kardiolog med EKG og ekko-kord viktig.


 


Å finne årsaken til svimmelhet kan være en omfattende prosess og det er viktig å ekskludere først de mest alvorlige sykdomene. Etter at man har funnet årsaken, kan behandlingen settes i gang. Det kan være en langvarig prosess, men det er viktig å finne årsaken siden livskvaliteten blir påvirket av både økt fall risiko og mindre fysisk aktivitet.


 


Håper dette svaret kan hjelpe dere videre i utredningsprosessen.  


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon