Akutt diaré: Årsaker og behandling

Innsendt spørsmål

­­Hei, jeg er på reise i Argentina og har fått diaré. Dette er tredje gang jeg reiser hit hvorav jeg også opplevde diaré og oppkast på den første reisen. Var dengang så dårlig at jeg tok en tur til legen som gav meg noen injeksjoner. Ikke sikker på hva jeg fikk. Nå har jeg vært dårlig i 6 dager totalt. Det startet med hyppige turer på toalettet så begynte brått diareen. Først helt tynn som vann med brun farve, deretter mer gul og grønnlig. Hadde også feber med frysninger og skjelvinger. Etter 4 dager ble jeg gitt noen tabletter av de jeg kjenner her. Jeg hadde lest på nettet at antibiotika er unødvendig, men at imodium kan hjelpe. De sa at det var noe imodium liknende, så jeg begynte med disse tablettene. Etter et Google søk viser det seg likevel at "entero bacticel" som tablettene heter er nettopp antibiotika. Redd for å stoppe kuren nå som jeg har begynt! Tar 1 tab hver 6 time. Det står ikke hvor mange mg, men i vedlegget står anbefalt dosering 2tab hver 12time i intill 5 dager eller 2 dager etter opphør av symptomer. Symptomene opphørte etter første dagen. Men så plutselig begynte jeg med løs avføring og deretter den samme vanntynne diareen igjen. Nå har jeg riktig nok ikke feber med frysninger og skjelvinger, men er redd for at det skal begynne også. Hva bør jeg gjøre? Fortsette med tablettene eller bare dra til legen?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 26. desember 2015, klokken 19:29

 
Hva er årsaken til akutt diaré? • I Norge: Stort sett kun virus. Hvis bakterier er årsaken skyldes de gjerne bakteriene Clostridium difficile, Salmonella eller Campylobacter. Eventuelt parasitten Giardia lamblia.

 • I utlandet: Oftere bakterier eller parasitter, og da er følgende bakterier vanligste årsaker (vanligste først, deretter mer og mer uvanlig i følgende rekkefølge): ETEC (enterotoksinproduserende E.coli), Campylobacter jejuni, Salmonella eller Shigella. Følgende parasitter er vanligst (synkende rekkefølge): Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium parvum og Cyclospora cayetanensis.


Hvordan behandles akutt diaré? • Først og fremst gjennom å erstatte det du mister, altså aslter og væske. Det finnes spesialløsninger for dette. Her hjemme kaller vi det for GEM-pulver (GEM står for Glukose- og ElektrolyttMikstur), som blandes i sterilt/kokt vann. Dette kan også tilberedes selv: Halv teskje salt + 3 ss sukker i en liter med kokt vann, settes i kjøleskap (for bedre smak) og kan smakes til med litt sukkerfri saft. Alternativt kan det benyttes sportsdrikk som blandes isonøytralt (se pakningen) eller enda mer unøyaktig, men fortsatt ok: 50:50 blanding av Eplemost og Farris. 

 • Loperamid: Virkestoffet Loperamid finnes i merkevaren Imodium. Enten det er virus eller bakterier som er årsaken bør mikrobene få anledning til å komme seg ut fra tarmen slik at sykdommen går over raskere. Loperamid motvirker dette. Dette er derfor midler som kun bør brukes på reisen for å unngå uhell, eller dersom diaréen er svært voldsom (da bremser den bare, men stanser ikke avføringen helt; mikrobene kommer seg ut).

 • Antimikrobielle midler: Midler mot virus finnes ikke men det finnes midler mot parasitter og bakterier.

 • Forebygging:

  • Hygiene: Håndhygiene, samt den gode regelen, kan du ikke koke, steke eller skrelle det, så unngå det.

  • Vaksine: Hvert reiseområde har sitt eget vaksineprogram og det er av betydning hvor tett og hvor lenge du skal leve tett på "ur"-befolkningen. Kolera, ETEC og tyfoidfeber er diaréforårsakene mikrober man ofte bør vurdere seg vaksinert mot.

   Se Folkehelseinstituttets vaksinekart

  • Mennesker med kroniske sykdommer kan ta, eller ha med seg antibiotika (Ciproxin) forebyggende  (diabetes, AIDS, dårlig immunsystem, kronisk inflammatorisk tarmsykdom som Ulcerøs kollitt eller Crohns, eller mennesker med alvorlig hjerte-karsykdom).
Hva bør du gjøre?


Dette er altså i utgangspunktet en infeksjon kroppen skal ta hånd om selv. Mens kroppen tar livet av mikroben må du erstatte det du taper i diaréene. Blir du for syk kan det være du må legges inn for å erstatte det tapte intravenøst. Imodium bør du være tilbakeholden med da dette kan forverre eller forlenge tilstanden, men benytt det dersom svært kraftig diré eller om du skal på kommumikasjonsmiddel. Vær for all del nøye med hygienen, dvs vask deg/desinfisér deg ofte, spesielt etter toalettbesøk, selvsagt. Det er kjent at antibiotika benyttes over for lav terskel mange steder i utlandet. Dette ha følgende konsekvenser: 1. Man gir seg svært ofte med antibiotikaen idet man blir symptomfri. Det at man har blitt symptomfri betyr ikke at man er bakteriefri. de er bare ikke mange nok lenger til å gi symptomer. Og det er de sterkeste mikrobene som er igjen, dvs de som tåler antibiotikaen best. Blomstrer disse opp igjen blir det litt verre å bekjempe dem enn første gangen. Avbryter du for tidlig igjen har du valgt ut de sterkeste av de sterke til å overleve, og blomstrer disse opp (formerer seg) vil antibiotikaen virke enda dårligere etc. Det er altså fare for resistensutvikling, spesielt ved salg over lav terskel, for feil indikasjon og lite forklaring. 

 2. Antibiotika dreper ikke bare sykdomsfremkallende bakterier, men også normalfloraen. Normalfloraen opptar plassen så sykdomsfremkallende bakterier ikke får etablert seg og den lever i et gjensidig pleiende samarbeid med det lokale immunforsvaret.


Kjedelig svar? Svaret er jo at det finnes ingen quick-fix for akutte diaréer. Væske- og salterstatning. Imodium med måte/forsiktighet. Søke lege dersom alvorlig eller langvarig. Sjelden gang aktuelt med innleggelse for intravenøs erstatning. Da kan hende de analyserer avføringen for å se hvilken mikrobe det er som plager deg, men selv da skal det svært mye til at man gir antibiotika. Da skal du enten være alvorlig syk eller ha en alvorlig underliggende sykdom (se over).

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon