Akutt diare, litt blod og en del slim. Bare virus eller noe alvorlig?

Innsendt spørsmål

­Hei. Jeg er en kvinne på 46 år som det siste året har slitt med gjentatte influensa og forkjølelsesrunder. Jobber i barnehage, så er jo stadig eksponert for div virus, men dette året har vært ille. For ca 1 uke siden begynte jeg å føle meg oppblåst i magen og etter to dager med disse plagene måtte jeg gå hjem fra jobb da jeg fikk magesmerter og diare. Nå er jeg på femte fagen med diare. Det jeg prøver å spise/drikke kommer raskt i retur. Tror ikke jeg har hadd feber og ikke kastet opp, men har hadd litt muskel/leddsmerter og hodepine. Det som nå gjør meg ganske urolig er at jeg i går og i dag har hadd en slimaktig diare og synes også det ser ut som litt lyst blod. Har ikke vært plaget med magen og avføringen tidligere. Hva tror du dette skyldes? Bare en mageinfeksjon eller noe mere alvorlig?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 24. april 2017, klokken 21:58

Dette startet med diaré, så dette er nok bare gallesyren som det vanligvis ikke finnes så mye av i enden av tarmen som skader slimhinnene dine. Slimingen er uttrykk for irritasjon. Ingen feber, det er et godt tegn, og ingen tilsvarende episoder er og et godt tegn, jegtenker da med henblikk på kroiske tarmbetennelser som Crohns og Ulcerøs kolitt. Tarmkreft synes jeg du skal se helt bort fra. Det er mer ulmende og så blør man gjerne lenge usynlig først og blir først slapp etc, så kommer vekttap og endret avføringsmønster etc. Har du tarmkreft i nær familie i like ung alder som din egen må du selvsagt tenke litt mer pessimistisk, men uten dette skal du ihvertfall la den tanken ligge. Et annet forbehold å ta, spesielt med tanke på om det kan dreie seg om kronisk tarmbetennelse, er om symptomene ikke har returnert etter to uker, det tilkommer feber eller allmenntilstanden blir så dårlig at det krever innleggelse for oppvæsking intravenøst, men sistnevnte skjer svært sjelden.


Muskel- og leddsmertene stemmer bra med at dette er virus. Jeg føler meg derfor veldig trygg på at dette er en virussykdom og at det snart snur, men du skal holde deg unna arbeidet til avføringen har vært fast som før infeksjonen, i to dager.


Dersom dette strekker ut i tid, oppimot to uker, formen blir for elendig til å klare seg hjemme eller det tilkommer tydelig feber så oppsøker du fastlegen for en sjekk. Det som venter da er en kort endetarmsundersøkelse, sykehistorieopptak og blodprøver samt test for betennelse og blod i avføring. Ser ikke for meg at dette ender der.


Konklusjon: Typisk virusdiaré som ikke skal eller kan behandles annet enn med væske, med klassisk akutt start med samtidig verking i muskler og ledd. Drikk så mye som muslig, men ikke brus eller saft; heller GEM-løsning fra apoteket eller isoton sportsdrikk, dvs 50:50-blanding.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon