Akutt hevelse i kneet få måneder etter meniskoperasjon

Innsendt spørsmål

Hei .jeg er en mann på 52 år
opererte menisken for ca 4-5 mnd siden og det har gått bra uten noen problemer, helt til nå så hovnet beinet opp både leggen kneet og litt opp på låret , det er ca 20-30 mm tykkere enn det andre beinet,
her hvert på legevakt de finner ingenting blodprøven er også fin ,her hvert hos fastlegen han finner heller ingenring har fått noe bettenelse hemmende men det hjelper ikke noe det har vart i ca 9 dager nå det er smertefult å bøye og å gå på ??? har bestilt MR men elv etter mye masing får jeg ikke time får om en mnd 27 februar.
Hva kan dette være

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 02. februar 2016, klokken 16:32

Hva angår revmatismehistorien er det vanskelig å kommentere uten å kjenne sykehistorie og prøvesvar, men en revmatisme har kommet for å bli dersom diagnosen var riktig i utgangspunktet, men den kan gå inn i lange, rolige faser.


Hva angår kneet er det mest sannsynlig at du har klart å irritere operasjonsstedet og det har oppst¨tt en forbigående betennelse som følge av dét, men pasienter som har måttet holde et ben mye i ro pga operasjon må også vurderes for å utelukke blodpropp Følgende kan være til hjelp for å avdekke eller avkrefte blodpropp, også kalt DVT eller Dyp VeneTrombose:
Wells score
Svar: 1. Nei (under 30 mm)

 2. Nei (det er ikke kreft du er behandlet for, eller hatt)

 3. Kan du kjenne en ømhet som går som en streng nedetter beinet?

 4. Nei?

 5. Ja, antar jeg

 6. Jeg antar benet har vært fritt og at du ikke har vært komplett immobilisert, så nei?

 7. Antakelig ikke?

 8. Jeg vet du har hevelse, men de blodårene som presses opp i overflaten her ville kunne synes allikevel, tross markant hevelse, dersom det var blodpropp.

 9. Ja; irritasjon av operasjonsområdet


I verste fall kan det være du svarer ja på flere spørsmål her. • <1: Lav sannsynlighet for blodpropp • 1-2: Moderat sannsynlighet for blodpropp • >2: Høy sannsynlighet for blodpropp


Dette må fastlegen lage en skår på. Du skal inn for ultralyd ved tvil. Dersom smerten sitter i kneet derimot så er ikke dette vanlig ved blodpropp. Mest sannsynlig er dette altså en irritasjon av opersjonsområdet og skal behandles med ro, holde skadeområdet høyt, kompresjon, is evt og betennelsesdempende. Dette er akutt behandling mot betennelser generelt og er ment for å begrense skadeomfang og lindre smerte.


Jeg vet ikke hvor mye klokere man blir av å ta et MR her. Sannsynligvis er det mye bedre innen 27/2 uansett. Betaler man MR selv får man time samme elelr neste dag, men jeg ser ingengrunn til å gjøre dét. Hadde man vurdert dette som øyeblikkelig hjelp ville du nok blitt henvist for ultralyd med tanke på blodpropp eller til kirurg dersom de mistenkte blødning eller avrivninger, låsninger, evt brudd.


LES OGSÅ: Akutt kneskadeLurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon