Atrieflimmer: Må jeg ta blodfortynnende?

Innsendt spørsmål

­Hei, lurte på om du kunne hjelpe meg med svar i forbindelse med en sykdom jeg har hatt. Jeg er 54 år, slank, normalt aktiv, har en til dels aktiv jobb, - og prøver ellers å ta vare på helsen så godt det lar seg gjøre. Jeg har ikke hatt sykdommer av noe slag tidligere, og har heller ingen sykdommer nå. Tok blodtrykk for ca ½ år siden, som var normalt.
For ca to år siden fikk jeg atrieflimmer, uten noen spes grunn. Personlig har jeg grunn til å tro at det var i forb med en til dels stressende periode, både fysisk og psykisk.
Flimmeret ga ingen høy puls, som jeg forstår at det normalt gir - men jeg hadde en puls på mellom 60 og 70. (Normal har jeg en hvilepuls på ca 55 - 60). Flimmeret ga altså kun utslag av ujenvn rytme av hjerteslagene.
Jeg ble satt på corderone og betablokker, og marevan da. Dette var vel i et forsøk på å få hjertet i sinus, men det fungerte ikke, og fikk elektrokonvertering, noe som var vellykket.
Ca ett år etter dette var jeg mer eller mindre plaget av litt hjertebank, særlig om kveldene når jeg hadde lagt meg, og til dels om natten. Dette har avtatt etter hvert, og opptrer veldig sjeldent nå, og svakt. Har vært til kontroll/ekg etterpå, men alt er ok.
Jeg går imidlertid på albyl-e, 75mg, og jeg lurte på om jeg kan kutte denne medisinen ut. Nå er det vel ikke noe særlig bivirkninger med denne unntatt at den kan ta på magen, men allikevel mener jeg at man jo ikke trenger å spise medisiner når det eventuelt ikke er behøvelig. Etter behandlingen sa en lege at jeg kunne bruke albyl-e, men i etterkant har jeg tenkt på at utifra det han forklarte virker det jo som om at blodfortynnende medisin er aktuelt å bruke i forb med et flimmer, pga å unngå koagulering, - og ikke som forebyggende medisin. (Leste på intnett at ved flimmer kan ca 2% av pasientene få blodpropp uten blodfortynnende, så det blir da disse prosentene som den blodfortynnende medisinen skal dekke opp for.)
En annen lege jeg hadde kontakt med brukte et skjema (i forb med hva slags medisiner jeg skulle bruke etter konvertering), som hun fylte på, alt etter tidligere og nåværende sykdommer, og kom fram til en poengsum. Jeg kom ut på 0 poeng, og skulle da ikke bruke noen medisin, i dette tilfelle albyl-e da.
Jeg lurer på da om ikke jeg bare kan kutte ut denne blodfortynnende medisinen, - eller har den noen forebyggende effekt på noen måte? Eller kan jeg event gå ned på dosen, at jeg for eksempel tar den annenhver dag istedenfor hver dag? Hva mener du om dette?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 30. november 2011, klokken 09:38

Kort om atrieflimmer


Atrieflimmer betyr at atriene, dvs forkamrene flimrer. Forkamrene vil slå i en hastighet på 350-600 slag i minuttet, men alle disse slagene overføres ikke til hovedkamrene (ventriklene). Dette ville i så fall hatt dramatiske konsekvenser på linje med ventrikkelflimmer ("hjerteflimmer"). Hovedkamrene vil ved atrieflimmer slå i en frekvens på omkring 120-130, men kan i perioder komme opp i 200 slag i minuttet.


Blodfortynnende eller ikke mot atrieflimmer?


Det burde absolutt være på sin plass å diskutere dette med fastlegen din. Med tanke på at du ikke har atrieflimmer lenger forsvinner også grunnen til å ta Albyl-E. Men denne beslutningen må en som kjenner til din tilstand fullstendig gjøre. Det er mange andre grunner til å ta Albyl-E og det er umulig for meg å si om legen mener du like godt kan fortsette med Albyl-E på grunn av andre årsaker (grensehøyt blodtrykk, arvelige faktorer eller annet). Behold den derfor inntil du har fått snakket med fastlegen din om dette.


LES OGSÅ: Forskjellen på de blodfortynnende Albyl-E og Marevan og myten om dispril mot blodpropp ved flyreiser


Skåringssystemet som den ene legen brukte kalles CHAD2-SKÅR:


































CHAD2-skår
Risikofaktor Poeng
Høyt blodtrykk 1
Hjertesvikt 1
Sukkersyke 1
Alder > 75 år 1
Tidligere hjerneslag eller drypp 2

 


 


 


 


 


  


 





  • 0 poeng: Albyl-E

  • 1 poeng: Albyl-E eller Marevan

  • 2 poeng eller mer: Marevan eller Pradaxa


Som du ser oppnår du 0 poeng og kan klare deg med Albyl-E, men siden du ikke har atrieflimmer lenger kan dere faktisk vurdere å ta den bort (med forbehold om det som er skrevet over). Det blir noe helt annet om atrieflimmeren returnerer. Da må man kalle den paroksysmal type atrieflimmer (se inndeling nedenfor) og denne er det anbefalt behandles med blodfortynnende i tillegg til eventuell annen medikasjon som frekvensregulerende (betablokker) og/eller antiarytmikum (f eks Cordarone).




LES OGSÅ: Atrieflimmer: Med Pradaxa i stedet for Marevan slipper du kontrollene og kan spise og drikke det du vil 


Nyoppstått atrieflimmer


Atrieflimmer som har vart mindre enn 48 timer. Dersom man blir diagnostisert og kommer seg til sykehus før det har gått 48 timer kan man forsøke å konvertere (få hjertet til å slå normalt igjen ved hjelp av strøm eller medikamenter). Sannsynligheten for å lykkes med konvertering er større før det har gått 7 dager. Har atrieflimmeret vart lenger enn 48 timer må man ha medisiner for å hindre blodpropp (marevan) og stå på denne i minst tre uker før man kan gjennomføre konverteringen.


Selv om du ikke har atrieflimmer nå skal du være på vakt i tilfelle det oppstår igjen slik at du kan komme deg tidlig til konvertering og kvele flimmeret allerede i fødselen (før 48 timer) så du slipper å måtte stå på Marevan i 3 uker før de kan konvertere.


Paroksysmal atrieflimmer


Noen kan oppleve å få atrieflimmer som varer fra et par til maksimalt syv døgn for så å forsvinne igjen for godt (hvis man ikke har utløsende sykdom; se listen) eller, noe som er vanligere; komme tilbake igjen senere. Dette kalles plutselig, eller paroksysmal atrieflimmer. En paroksysmal kan bli persisterende som deretter kan bli permanent (se under).


Persisterende atrieflimmer


Atrieflimmer som varer over syv døgn og som ikke går over med mindre man gjør noe aktivt for det, dvs gir medisin eller strømstøt (i narkose) som "nullstiller"/konverterer hjertet til å slå normalt igjen. Det ser ut som du har ligget i denne gruppen. Videre behandling, både med tanke på om atrieflimmeret returnerer og i så fall hvor hyppig og hvor kraftig avgjør om du bør bruke medisiner fast eller ved behov. Kommer flimmeret tilbake må du være forberedt å stå på blodfortynnende i lang tid, eventuelt livslangt.


Permanent atrieflimmer


Det kalles permanent atrieflimmer når den er vedvarende (fordi man ikke har forsøkt å konvertere med medisiner eller strøm eller fordi dette ikke har hatt effekt). Det er viktig å prøve å få hjertet til å slå normalt igjen før det går for lang tid. Etter en tid vil det skje endringer i hjertestrukturen ("remodellering") som senere vil gjøre det vanskelig å konvertere hjerterytmen. Inntil det har gått to år kan det være verdt forsøket å konvertere. Etter dette er hjertet mindre mottakelig for strømmen på grunn av endret hjertestruktur (remodellering).


LES OGSÅ: Betablokker. Denne hjertemedisinen passer ikke alle


Hva er årsaken til atrieflimmer?


Stress eller psykisk belastning er først og fremst kjent for å gi ufarlige ekstraslag (ekstrasystoler) og disse kan det være mange av slik at det kanskje kan føles som et atrieflimmer, men hastigheten (hjertefrekvensen) er lavere og et EKG (hjertetest med elektroder) kan avsløre årsaken enkelt. Det er vanskelig for meg å si om det er stress/psykisk belastning som utløste atrieflimmeret ditt (adrenerg eller vagal type atrieflimmer), men det er uansett viktig at de har utredet hvorfor du fikk det. Listen for hva som må utelukkes er følgende:


Årsaker til atrieflimmer



  • Lone atrieflimmer (ukjent årsak: nesten en tredjedel av tilfellene har ukjent årsak)


  • Årsaker i hjerte-karsystemet

    • Trange blodårer!


    • Høyt blodtrykk!

    • Klaffefeil!

    • Hjertesvikt

    • Betennelser i hjertet

    • Forstørret hjerte

    • Medfødte hjertefeil

    • Blodmangel

    • Feil med sinusknuten (hjertets pacemaker)

    • Hjertekirurgi

    • Svulster

    • Andre uregelmessige hjerterytmer (Wolff-Parkinson_White syndrom, AV-knute re-entry takykardi og supraventrikulære takykardier)



  • Årsaker i lungesystemet

    • Blodpropp i lungen

    • Operasjon på lunge/brystkasse

    • Svulster

    • Lungebetennelse

    • Kronisk lungesykdom (KOLS)

    • Skader



  • Metabolske årsaker

    • Høyt stoffskifte

    • Feokromocytom (binyresvulst som skiller ut adrenalin)

    • En rekke kirurgiske inngrep (ikke bare inngrep i lunge, hjerte eller brystkasse)

    • Alkohol (plutselig store mengder)

    • Medikamenter

    • Lav blodverdi av kalium, kaslium eller magnesium

    • Nedkjøling

    • Lav pH-verdi i kroppen (mao høy surhetsgrad i kroppen)

    • Akutt sykdom

    • Diabetes



  • Annet

    • Kortisonbehandling

    • Hjerneblødning

    • Overstimulering fra nerver til hjertet (vagal atrieflimmer) eller av kroppseget adrenalin (adrenerg atrieflimmer)




LES OGSÅ:Visste du at atrieflimmer kan behandles?


Utredningen innebærer blant annet EKG, blodprøver, ultralyd og eventuelt røntgen, rytmemåling over tid (Holter), arbeidsbelastning (sykkeltest) og lytting over hjerte og lunger.


Konklusjon


Om du skal ha noen form for blodfortynnende så er det Albyl-E du skal ha. Dersom du ikke har andre grunner til å benytte Albyl-E så kan du diskutere med fastlegen din å kutte den ut om du ønsker det. De satte deg på Cordarone. Dette er ikke noe førstevalg, men gjerne et valg når annet ikke har hatt effekt eller pasienten har underliggende hjertesykdom. Jeg ville derfor forsikret meg nøye at det ikke er noe som har gått deg forbi vedrørende risiko for sykdom før jeg tok noen beslutning om Alby-E. 75 mg er laveste dose og doser under dette (dele tablett i to eller ta annenhver dag) har ikke tilstrekkelig effekt. Det er også viktig at du får avklart at det virkelig ikke er atrieflimmer du kjenner innimellom (Holtermonitorering, eventuelt arbeidsbelastning/sykkeltest), men ufarlige ekstraslag (VES/SVES). Er det atrieflimmer som slår seg av og på skal du helt klart fortsette med Albyl-E og i tillegg vurdere betablokkeren igjen om symptomene er plagsomme.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.


Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon