Avføringslukt av ånden

Innsendt spørsmål

­Jeg sliter stadig med diare p.g.a. irr.tarm.Men nå har jeg et problem jeg ikke har merket før.Når jeg ligger eller lener meg fremover kjennes det ut som tarminnholdet kommer opp feil vei.Jeg kjenner lukten av diare i nesen og det kjennes ut som lukta sitter fast bak i halsen.veldig ekkelt.Kan det være tarmen som lekker,men da hadde jeg vel vært dårlig.Ikke spesielt vondt i magen og som sagt går på wc med diare?

Sykehistorie: fibromyalgi. irr.tarm.syrefluks

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 28. juli 2016, klokken 18:39

Det er nok antakelig akkurat det du gjør, du presser avføring oppimot magen og avhengig av hvor sterke lukkemusklene i magen er kommer det alt fra sure oppstøt til lukt oppigjennom systemet. Du vil kunne merke tilsvarende om du løfter tungt eller bruker stramme belter. Du vil også lettere kunne merke det når du har spist melkeprodukter, drukket alkohol eller spist sjokolade, fordi disse svekker sammentrekningskraften til lukkemusklene.


Forstoppelse kan også ene og alene forårsake eller bidra til problemet. Forstoppelse fører til økt trykk fra avføring som står i kø overfor forstoppelsesstedet. Avføringen som står i kø forårsaker gassdannelser (fra bakteriene som spiser av avføringen) og denne gassen stiger så høyt den kan og kan utåndes og luktes av den det gjelder og også andre.


Det er vanlig å lide av både diaré og forstoppelse når man lider av irritabel tarm. Det kan veksle mellom diaré en periode og forstoppelse en annen periode eller man kan ha noe som likner på begge deler samtidig, men det som da egentlig skjer er at man har forstoppelse og at tynn avføring overfor sniker seg forbi og kan se ut som diaré. Denne situasjonen betegnes som forstoppelsesdiaré.


Konklusjon: Mest sannnsynlig forårsakes dette av svekkede lukningsmuskler i magen. Dette er forklaringen til hvorfor du også har refluks. Forsøk å ikke innta melkeprodukter, oster, alkohol og/eller sjokolader og se om det blir noe bedre? Om ikke annet så ihvertfall for å få en forklaring. Overvekt øker også trykket i mage slik at mage- og tarminnhold og tarmgasser kan slippe gjennom. Vektreduksjon er derfor også aktuelt for mange.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon