Barnemark. Virker ikke medisinen? Hva gjør jeg?

Innsendt spørsmål

­Har mange spørsmål ang barnemark.
Vår 2.5 åring har fått påvist dette. Hvor smitten kommer i fra er ukjent, mulig barnehage.
Hun hadde store ubehag i tre netter før vi oppdaget hva det var. Har aldri hatt noe erfaring med dette før. Har tilsammen 4 barn, 4, 10 og 13 år. Ingen av dem har hatt symptomer. Heller ikke mor og far.
Jeg lurer på hvordan det er mulig å bli fri for smitte når Vermox ikke dreper eggene?
Dag 1 er grei, alle mark skal dø pga medisinering.
Dag 2 medisinen er ute av kroppen men egg er der fremdeles.
Hva når noen av disse eggene blir til mark og da kan legge nye egg til det har gått en uke når man skal da ny dose? Den nye dosen vil jo kun ta livet av marken men ikke de nye eggene?? Da er det jo ny runde på nytt?
Dette blir ikke logisk for meg. Egg kan leve opp til 3 uker utenfor og bli til mark fra 2-7 uker inni kroppen. Det vil jo være svært vanskelig å bli kvitt dette.
Vi har så klart medisinert alle i familien men sannsyneligheten for at flere av oss kun har egg i kroppen om de i det hele tatt har det. 2 åringen hadde som nevnt symptomer i 3 dager og kun smitter da?
Hva er da vits med å ta Vermox når dette ikke tar livet av eggene. Enda noe logikk jeg ikke forstår.
Hvorfor har ikke Norge praksis med medisinering der både egg og mark dør, som i mange andre land?
Skulle man være så uheldig å ikke bli kvitt barnemark så er jo denne medisinen i Norge svært dyr, flere tusen kroner grunnet sikkert flere årsaker.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 25. juli 2017, klokken 10:08

Eggene blir såkalt embryonisert, dvs blir til unge larver inne i egget innen 6 timer. På dette stadiet lar de seg drepe av medisinen. Utenfor kroppen kan eggene leve i noen få dager om det ikke er for tørt og kan smitte via klær og fingre etc., men den klart vanligste smitten er via fingrene til den smittede, og spesielt ligger egg under neglene på vedkommende etter å ha klødd seg i endetarmsområdet ubevisst om natten. Slik smitter vedkommende seg selv på nytt, og andre. Det er bare mennesket barnemark kan formere seg i. Det er når egget er utenfor kroppen at det bare er et rent egg, uten embryon/larve inni. Det rene egget er mer motstandsdyktig mot nedbrytning og det er ingen organisme med tarm inne i egget disse timene/få dagene. Medisinen virker inne i tarmen til larven/marken, enten den er inne i det embryoniserte egget eller utenfor. Medisinen gjør at larvens tarm ikke klarer å ta til seg sukker.


Egg->embryo tar altså 6 timer, og fra embryo -> voksen, forplantningsdyktig mark tar minst 36 dager (36-53 dager). Det betyr at tar man kuren på dag 1 tar man alle levende mark på det tidspunktet. Gjentar man kuren så etter 1-2 uker tar man alle eggene som enten er ferdig klekket eller som har utviklet embryonlarver inne i seg, før de rekker å bli forplantningsdyktige. Alle eggene skal altså være klekket, utviklet embryoner eller ha gått til grunne på det tidspunktet hvor kur to tas.


Man kan lese enkelte steder, på Wikipedia til eksempel, at tiden det tar fra man svelger et egg (blir infisert) til nye egg kan påvises i endetarmsåpningen er 4-8 uker, men det er ikke det samme som at man har "rene" egg (uten larver/embryon inni) i 4-8 uker. Egget utvikler medisinfølsomme larver etter bare noen timer.


Ved reinfeksjon bør andre forebyggende tiltak som klipping og skrubbing av negler, spesielt god hånd- og toaletthygiene, hyppig bytting av sengeklær og nøye vask av toalettramme og leker iverksettes. Det viser seg at oppbluss nesten alltid skyldes re-smitte og ikke at kuren ikke virket på marken. Det hender en sjelden gang kuren ikke virker, men da er det ikke pga medisinen tas i perioden man bare har medisin-upåvirkelige egg, for den fasen varer bare noen timer, maks noen svært få dager. Da skyldes det heller at medisinen i seg selv ikke virker; så får man bare spekulere i hvorfor, for det ser ikke ut til at marken har utviklet motstandsdyktighet mot den reseptfrie medisinen.


Så hva gjør dere nå? Tilbakefall er svært vanlig, men skyldes altså re-infeksjon. Det er vanskelig å synkronisere behandlingen og det kan finnes et smittereservoar utenfor, men i nær kontakt med familien. Som regel sitter det igjen rester under neglene og at det er det som er årsaken til re-smitte og oppbluss. Årsaken til behandlingssvikt er altså ikke at det finnes motstandsdyktige egg, for den fasen (egg uten larver) varer så kort tid at en gjentatt kur etter 2 uker med sikkerhet skal ta alt levende, i god tid før de har rukket å forplante seg på nytt og produsere nye motstandsdyktige egg. Det følgende er nå anbefalingen for dere:  • Hygienetiltakene!!! (OBS, man får ikke barnemark av dårlig hygiene, men hygienen må være ekstremt god om man først har fått barnemark. Husk og at barnemark ikke er farlig, men det er klart man vil bli kvitt den...).

  • Vermox morgen og kveld i 3 dager, (eventuelt 500 mg som engangsdose), pluss gjenta det samme etter 10-14 dager.

  • Alternativt, eller om det "blusser" opp enda en gang: Zentel (Albendazol) 200-400 mg en gang daglig i 3 dager, gjenta etter 10-14 dager. Dette preparatet må søkes om.

  • Ingen metode hjelper dersom hygiene eller synkronisering svikter.


 


Kilder:


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon