Be om fornyet vurdering eller har jeg bare helseangst?

Innsendt spørsmål

­Hei!
Jeg er en jente på 24 år og jeg er litt fortvilet for tiden. Jeg har en ganske travel hverdag med jobb og studier og jeg klarer å balansere dette ganske greit. Jeg kan til tider føle meg sliten, men med hjelp av sunn kost og trening, så føler jeg meg bra.
Jeg føler meg alltid dårligere når sommerferien kommer. Hver sommer kommer jeg hjem til foreldrene mine, og da begynner jeg å kjenne på symptomer som er slitsomme. Jeg skal forsøke å forklare det jeg føler punktvis:

1. Pga. mye varme har jeg enkelte dager hatt skikkelig skallebank
2. Jeg føler meg generelt sliten - jeg blir sliten av å kjøre bil, dra korte turer til byen, møte venner etc. Føler meg generelt tung i kroppen.
3. Jeg er plaget med løs mage. Har tatt flere allergitester hos lege uten hell. Har forsøkt å endre kosthold. Fortsatt løs mage.
4. Jeg har to typer after i munnen som jeg irriteres av. Den ene kommer og går og befinner seg langt bak i munnen på venstre side. Den føles som en smule som sitter fast når jeg kjenner etter med tungen. Noen ganger når den kommer gjør det vondt, andre ganger er den bare der. Den andre er nok ikke en afte, men en slags liten "klump" eller hevelse rett bak leppen, inni munnen. Den gjør aldri vondt og synes knapt, men jeg kjenner den godt med tungen og man kan se den hvis jeg ser på den i speilet. Den er ikke hard og det virker som at den sitter ytterst i hudlaget. Overflaten er hvit. Disse aftene, eller hva man kaller det, har jeg vært hos lege for, men legen sier at dette ikke er noe å bry seg om.
5. Jeg er avhengig av nesespray hver kveld. Jeg tar alltid en liten "dæsj" før jeg legger meg, for hver kveld så tetner nesen min seg. Dette har jeg gjort i 5-6 år. Jeg har akkurat fått resept på nasonex nesespray og saltvannsspray for å slutte med denne uvanen. Likevel nå kjenner jeg på et trykk over nesehodet og øverst i kinnene, at det blir litt tungt og gjør vondt på en måte.
6. Jeg har biteskinne om natten fordi jeg har vondt i kjeven. Jeg har vondt om dagen også noen ganger og denne smerten forgrener seg ut i tennene. Jeg får også vondt i tennene når jeg jogger. Henger dette sammen?

Hva er alt dette? Er det små problemer eller er det noe jeg burde dra mer til lege for?

Jeg er fortvila fordi jeg klarer ikke å slutte å kjenne etter. Jeg klarer ikke å tro på meg selv når jeg sier at dette ikke er farlig. Jeg har vært hos legen for det meste og har til og med fått MR av kjeven som viste at alt var bra, men likevel er jeg overbevist om at jeg har symptomer på leukemi eller hode/halskreft av noe slag.
Hva er disse symptomene for noe? Er dette psykisk eller har ikke legen min tatt meg seriøst og gjort nok utredning?
Jeg sender inn dette spørsmålet for jeg vil ha en rolig og trygg hverdag og ferie, og ikke kjenne etter og tenke og dermed bare gå rundt og være urolig og trist. Jeg håper på et betryggende svar.

Hilsen meg

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. august 2014, klokken 20:46

"Innbilte" problemer er like plagsomme som reelle problemer


Små problemer er det ikke, fordi du føler dem som store. Kanskje er dem ikke nødvendigvis alvorlige, men føles de store så er de store. Hjernen skiller ikke mellom realitetog følelse. Det oppleves likedan. Om du burde reise til lege for det er svaret ja, fori nettjenester bare er et supplement, en tilleggstjeneste til virkelige legebesøk. Dersom du ikke føler deg overbevist etter å ha vært hos lege flere ganger og legen er den samme så må du gå til en lege til. Jeg ser du nevner kreft i lymfesystem, hode og/eller hals. Det slo meg ikke faktisk, før du nevnte det. MR skal jo ha utelukket det. Har du hovne lymfeknuter, nattesvette og kraftig ufrivillig vekttap får dere vurdere å lete enda nøyere eller henvise til spesialist.


Kjevesmertene ser jeg for meg skyldes anspenthet og står det på lenge nok blir det betennelse, som du da vil kjenne når du er ute og løper.


Ikke vær redd for 2nd opinion


Det kan være psykisk, men om legen har gjort grundig nok utredning kan jeg ikke si noe omkring. Han kan godt ha vært seriøst, men tatt feil for eksempel, slik at jeg er en tilhenger av second opinions (fornyet vurdering). Hadde jeg vært legen din hadde jeg oppfordret deg til å søke en lege til. Da kunne jeg som lege følt meg litt tryggere selv. Selv om jeg var overbevist selv så blir jeg alltid litt usikker dersom en pasient står bastant på sitt; at her det være noe. Jeg har respekt for at pasienten kjenner kroppen sin selv best. Samtidig må vi forsøke å skille mellom overdreven helseangst (hypokondri). Ofte klarer leger dette, men er man i tvil bør legen oppfordre pasienten til å få en vurdering av en av kollegaene. Eventuelt henvise til spesialist, men akkurat det å henvise til spesialist kan man ikke gjøre om man ikke har npe å henvise for. Hva skal man skrive i en slik henvisning? Man kan ikke bruke spesialisthelsetjenesten for å betrygge seg selv og/eller pasienten. Da må heller pasienten bestille time hos en annen fastlege, kanskje på samme legesenter, eller betale for privat spesialist fra egen lomme. Fastlegen vil da kunne fortelle deghvilken type spesialist som er mest relevant.


En gang angst alltid angst?


Du skriver også at du sliter med helseangst. Nå skal ikke alt henges på den knaggen av den grunn. Det kan jo en dag hende som historien om gutten som ropte ulv flere ganger pga overdreven frykt, og den fjerde gangen, når ulven faktisk kom så var det ingen som hørte på guttens alarmrop lenger og ulven angrep.


Vil nye leger henge alt på samme angstknaggen?


Det er ikke uvanlig, heller ganske typisk, at man får utmattelsessymptomer når feriene kommer. Da har man kanskje slitt med å holde hodet over vannet i lang tid, og brukt krefter man egentlig ikke har ved hjelp av stresshormonene adrenalin og kortison. Når stresset forsvinner så forsvinner også adrenalinet og kortisonet. Adrenalinet ga energi og kortisonet dempet symptomer. Dvs, man blir kraftløs og får symptomer på betennelser. Mange også forkjølelse. Langvarig sådan. Dette slår seg som kjent også på magen. I munnen kan man få after. Det er altså ikke noe problem å oppfatte dette som et resultat av langvarig stress, og det er når stresset forsvinner at man "får" det.


Kronisk bruk av nesespray fører til avhengighet (kronisk snørring)


Den nesesprayen må du bare få sluttet med. Det blir ingen enkel sak selv om du har fått kortisonspray og saltvannsspray, men det er en god hjelp i det. Bruker man slimhinneavsvellende spray som du har gjort lenger enn 7-10 dager begynner neseslimhinnen å vokse, og da snørrer man bare mer. Fortsetter man å bruke samme nesesprayen for å dempe den økte snørrigen vokser den enda mer, og snørrer enda mer etc etc.


Dette er mest sannsynlig ufarlig, men da vi ikke sitter inne med alle opplysninger og svar og ikke har undersøkt deg kan vi ikke anbefale å droppe legebesøk eller fornyet vurdering. Det fremkommer intet her som får meg til å tenke at du må kaste deg rundt for en legetime. Bestiller du time nå får du vel time om 2-3 uker. Ut i fra hva du beskriver høres det forsvarlig ut.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon