Bestefar fikk lav oksygenmetning uten at fastlegen gjorde noe.

Innsendt spørsmål

I fjor vinter hadde min bestefar influensa og lungebetennelse. Han ble innlagt på sykehus for dette men etter at han ble sendt hjem derfra som tilsynelatende frisk begynte han å klage over at han fortsatt var unormalt slapp og anpusten. Dette forverret seg utover mot sommeren og han var i samtale med fastlegen sin om dette men de fant ikke ut av det.

I løpet av sommeren fikk han til slutt henvisning til ultralyd av hjertet og han ble etter undersøkelsen sendt rett til feiring-klinikken der de blokket ut en åre i hjertet. Den som utførte dette hadde fortalt at dette var helt sikkert årsaken til at min bestefar var så anpusten.

Etter denne utblokkingen ble han derimot verre og verre. Verre enn før og han hadde såpass problemer at han ikke klarte å gå fra kjøkkenet til stua uten å hige etter pusten. Vi så på han at han pustet tungt.

Nylig har familien snakket med fastlegen og han sendte en hasterekvisisjon til ny hjerteundersøkelse. Lungebetennelsen var nå liksom glemt og vi var jo redde for at noe må ha gått galt med den utblokkingen siden han ble verre etter det. Legen påsto at hjertet var fortsatt sterkt og det var ingen endring på det området men gikk til slutt med på å henvise. Legen måler også 85% oksygenmetning i blodet men gjør ikke noe med det. Min bestefar får da beskjed om å vente på informasjon i posten om henvisningen til hjerteundersøkelse.

2 dager etter siste møte med legen skal bestefar og bestemor flytte inn på omsorgsbolig på sykeheimen, dette er fordi bestefar har vært så sliten at han selv har bestemt seg for at han må flytte. På innflyttingsdagen snakker han med sykepleierne på stedet og de måler også en veldig lav oksygenmetning og ser formen hans.(han måtte hvile etter å ha gått 3 steg og sitter å neste higer etter pusten, snakker nesten ikke og ser nedstemt ut). Får da beskjed med samtale med sykehuset at han skal sendes inn med ambulanse. Nå ligger han på lungeavdelingen og de har funnet ut at han har væske i lungene og dette jobber de med å fjerne.

Spørsmålet mitt er da om dette trolig er grunnet hjertet og den utblokkingen samt høyt blodtrykk eller kan det være at den lungebetennelsen han hadde ikke har blitt 100% borte eventuelt at en ny betennelse har blusset opp over tid og at det er det som er årsaken til væske i lungene? Bør vi presse på for å prøve å få den hjerteundersøkelsen selv om de nå behandler væsken i lungene på lungeavdelingen og sier at det ikke har noe med hjertet å gjøre?


Vi i familien har jo "glemt" lungebetennelsen litt og tenker jo da mest på det han har gjort med hjertet og er redde for at det er noe som har gått galt med utblokkingen og at det er høyt blodtrykk/hjertet som er årsaken til væske i lungene. Legene på sykehuset er litt opptatte og det er vanskelig å få ut informasjon men de påstår at hjertet har ingenting med dette å gjøre. Jeg klarer allikevel ikke å tenke på det og mener at det fortsatt kansje er lurt å ta den hjerteundersøkelsen for å være sikker.

Dette er en mann som har vært veldig sprek oppigjennom tidene og helt frem til lungebetennelsen i fjor vinter.
Han gikk på blodtrykksenkende medisiner FØR utblokking men da han ble sendt hjem derfra var blodtrykkmedisinene strøket over av sykehuset (sikkert en grunn men nå hadde han altså lav oksygenmetning og høyt blodtrykk(xx/195) samt at ambulansepersonalet kommenterte at de syns de hørte antydning til knittring i lungene). Det virket også på sykepleierne på sykehjemmet at de var litt sjokkert over at legen hadde målt 85% oksygenmetning dagen før, uten å gjøre noe. Sykehjemmet kunne ikke ha ansvar for en med så lav oksygenmetning og dårlig tilstand, derfor ble han sendt på sykehuset direkte.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 12. desember 2016, klokken 21:00

Måling av et oksygenmetning på 85% skal som hovedregel føre til innleggelse, spesielt om det er klinikk på dårlig oksygenering i tillegg, dvs tungpustet og kanskje feil farge i huden (blålig/marmorert). Dette kan man ikke ihendeta ute i allmennpraksis eller i hjemmet ved hjelp av hjemmesykepleie. Dersom det ikke er samtidig klinikk vil man på en 86-åring kanskje anta at mannen bare har kalde fingre og for dårlig gjennomstrømning til at man kan stole på en oksygenmåling i fingeren, men da kan man forsøke øreflippen. Man bruker det samme utstyret der. Det er og mulig å varme opp fingre/øreflippper for så å måle. Men med klinikk samtidig og spesielt med knatring på lungene bør saken være klar. Man bør og ta blodprosent og infeksjonsprøver da dette er noe man for svar på med en gang, samt blodtrykk og kanskje også et EKG og en urinprøve. Men nesten uansett hva som vises på dette må mannen legges inn uansett, og dette gjøres ved ankomst på sykehuset selv om fastlegen allerede gjorde det, så det er egentlig dobbeltarbeid og unødvendig belastning på den gamle slitne. Så, ja, klinikk + O2 på 85% er rett på sykehus.


Fotolia 30638229 xs LUNGENE: Luftveiene ender opp i små drueklaser av lungeblærer. Disse er tett omslunget av blodårer for å kunne ta opp oksygen og avlevere kullos.
LES OGSÅ: Hjertesvikt


Jeg ser ikke for meg at utblokkingen er årsaken, men jeg tror han har gått inn i en hjertesvikt som følge av en, for en 86-åring spesielt, svært alvorlig sykdom. Mange av oss tror vi har hatt influensa, men den som har hatt det er sikker. Den som har hatt sikker influensa forstår hvorfor 1500 mennesker dør av denne sykdommen hvert eneste år i Norge. Og han hadde i tillegg til dette lungebetennelse, altså verk i lungeblærene? Denne mannen har vært alvorlig syk. Han har gått inn i en hjertesvikt fordi hjertet ikke har orket å pumpe blodet gjennom det innsnevrede blodåretreet i lungene. Videre har han hatt økt pustearbeid. Dette krever energi og økt hjertearbeid. Forbigående fikk han kanskje redusert blodtrykk og medisinene skulle justeres ned eller tas vekk (nulles), men de burde nok vært mer våkne på at blodtrykket ville returnere når ssykdommen hadde rast seg ferdig. Hjertet gikk deretter over til å arbeide mot et veldig høut blodtrykk, et hjerte som allerede var slitent. Og hjertesvikten starter eller tiltar ytterligere. Når hjertet ikke orker å pumpe alt det blodet som kommer inn fra lungene, ut i sirkulasjonen igjen blir blodet fra lungene stående på vent. Mer og mer blod samler seg foran inngangen til hjertet på vent for å slippe inn for å pumpes ut i kroppen igjen. Det blir stående så mye blod på vent i lungene at blodtrykket inne i lungeblodårene øker og vannet i blodbanen presses ut av årene og havner i lungevevet.


LES OGSÅ: Hva skal til for at legen sender meg til kontrastundersøkelse av hjertet?


Lungeødem_fotolia 39400806 xs edited 1 VANN PÅ LUNGEN: Lungeødem.
Alveolus fotolia 72348467 xs VANN PÅ LUNGEN: Her synes det hvor nært blodårene løper lungeblærene for å kunne ta opp oksygenet vi puster inn. Blir det svært mange blodlegemer i kø øker trykket og vann presses over i luftveiene. Vi kaller dette for vann på lungen, eller lungeødem, en tilstand som må tappes med nål med inngang fra ryggen dersom mengden blir svær.
Med andre ord tenker jeg at han må vurderes for tapping av vann fra lungen (lungerøntgen viser dette), han må ha oksygentilføsel, han skal ha vanndrivende medisin for å drive vann ut av lungen og han skal ha saltinntaksrestriksjon og medisin som hjelper hjertet til å arbeide mindre (1-3 typer tabletter). Selv om hjertesvikt ikke hadde oppstått, med blant annet vann på lungen til resultat, så må han dessverre regne med å benytte en god stund for å rehabiliteres etter det han har vært gjennom nå. Jeg tror ikke det at hjertesvikten (og dermed vann på lungen) ble oppdaget noen dager senere enn det som var ideelt utgjør mye på den tiden han trenger for restitusjon nå. Etter disse to svært alvorlige infeksjonene ville han nokså garantert ha trengt lang restitusjonstid uansett. Mange uker snakker vi nok om, og det er dessverre ikke sikkert han kommer seg helt tilbake til der han var. Det kan være greit å være forberedt på. Tar jeg feil er det ikke noe som er bedre enn det, men bare for å forberede dere så er det oftere regelen enn unntaket. Dette er en aldersgruppe det gjelder å forsøke å unngå sykdom i (nesten umulig noen ganger), for sykdom tåles svært dårlig da. Reservekapasiteten er svært dårlig.


Det tilbys nok et rehabiliteringsopphold etter utskrivelse. Derfra tar dere all eventuell fremgang som positivt. Hjertesvikten hadde mest sannsynlig startet når oksygenmetningen viste 85%, men disse dagene har nok ikke bidratt så mye, tror jeg. Jo mer det bidro, desto raskere vil han i så fall restitueres! Tette blodårer er ikke forklaringen, og det er ingen som vil utsette ham for angiografi (kontrastundersøkelse av kransårene omkring hjertet) nå.


Lykke til! Håper han kommer seg raskt!

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon