Betennelse i skulderbuen

Innsendt spørsmål

­Hei,

Jeg har slitt med smerter på venstre side av bryst (litt under skulder, men litt over armhule) i over 2 mnd. Jeg ønsker primært en medisinsk anbefaling etter å ha konferert med 4 leger som alle mener dette er muskulært og ikke noe å bekymre seg over.

Det hele startet i begynnelsen av april hvor jeg prøvde meg i en monkey-bar. Jeg ble hengende en stund, med tunge sko, før jeg prøvde å klartre videre. Det endte med at jeg klarte ett steg før jeg slapp. Var litt ubehagelig i armhuleregionene da jeg landet, men merket ikke noe mer smerte etter dette. Ca 3 dager senere fikk jeg sterke smerter i brystkassen. Dette var smerter jeg kjente igjen fra tidligere, men som jeg aldri har gått til legen for. Denne smerten er skarp og hogger til ved hosting, nysing, bevegelse, vridning etc. Smerten holdte det gående i noen dager før den begynte å avta litt. Etter en dag i basseng (hvor jeg prøvde både brystsvømming og crawl) kom smertene tilbake. Smertene holdte det gående i ca 2.5 uke før de endret karakter og flyttet seg ned til venstre brystmuskelområde (på høyde med venstre armhule). Smertene har nå vedvart siden og variert i intensitet. Primært utløses de av bevegelse, men er også tilstede ved hvile. I hvile har de en mer verkende og "brennende" karakter. I starten da smerten forflyttet seg ned til venstre side, opplevde jeg de som intense i tillegg til at jeg hadde fornemmelse av doven venstrearm. Disse intense smerten og dovenheten har omsider blitt borte, men jeg er alt annet enn smertefri. De første to legene jeg gikk til, gikk jeg til før smerten flyttet seg og endret karakter. De mistenkte derfor kostokondritt/tietzes syndrom og jeg fikk ibux 600mg som ikke hjalp noe særlig. Nå etter at smerten har flyttet seg har jeg vært hos to leger samt sendt inn spørsmål til lommelegen. Alle disse mener at smertene sannsynligvis er muskulære og kommer av en rift/ruptur og/eller lite fleksibel arrdannelse etter rupturen og at dette vil gå seg til over tid. Jeg var i slutten av mai hos kiropraktor for å ta diagnostisk ultralyd. Kiropraktoren kunne ikke se blødning fra skade eller skade på andre ting. Han mente også at han ville ha sett noe dersom det var noe farlig der. Noen uker senere bestilte jeg meg time til behandling hos kiropraktoren og et par dager etter behandlingen forsvant smertene nesten helt. Jeg var tilnærmet smertefri i 6 dager før jeg, etter en fuktig kveld, våknet og innså at smertene var tilbake.

Utfordringen min er muligens min helseangst. Jeg har sagt jeg er bekymret for sarkomer eller andre ondartede tilstander, men legene er ikke bekymret for dette. Det jeg synes er merkelig er at ingen egentlig vet sikkert hva disse smertene kommer av og hvorfor de varer så lenge. Det er lett å anta at de har årsak i at jeg prøvde meg i monkey-baren, men jeg synes ikke dette er en god nok antakelse nå som smertene har vart såpass lenge. Ingen leger ønsker å henvise meg til MR, røntgen eller ultralyd ettersom de mener at jeg sannsynligvis ikke vil noe fler svar enn jeg allerede har fått. Det jeg nå er aller mest redd for, er at det kan være noe alvorlig som bare blir avfeid med smerter i muskel- og skjelettsystemet. Jeg har lest mange skrekkhistorier om pasienter som har vært titalls ganger til lege før de til slutt finner ut at det var noe alvorlig.

Jeg føler at legen falmer litt i blinde ettersom ingen har sett hva dette er for noe. Jeg aner jo ikke om det er skade på leddbånd, muskel, sene, om det er en betennelse, revmatiske ting eller noe annet. Det vanskelige er at jeg føler dette ikke ser ut til å gi seg. Jeg synes jo det virker rart at smertene plutselig ble borte en ukes tid for så å komme tilbake og synes egentlig ikke dette virker fornenelig med hverken skade eller ondartet sykdom.

Det skal nevnes at smertene ikke har blitt verre iløpet av disse (snart) 3 månedene. Den har nå litt mer verkende karakter enn vanlig, men ellers er det på stedet hvil. Samtidig varierer smertene litt fra dag til dag og tilogmed i løpet av dagen. Jeg våkner ikke på natta av disse smertene. Jeg sover godt. Men jeg kjenner de med én gang jeg våkner og begynner å bevege på meg. Samtidig har jeg vært stiv i nakke og øvre del av rygg (sannsynligvis som følge av smertene). Smerten i brystmuskelområde er også vond å trykke på de gangen jeg har vondt. Speielt vondt gjør det å trykke skulderbladet nedover. Ellers er det ikke vondt å løfte armene over hodet og lignende, men det er vondt å vri kroppen, spesielt mot høyre.

Jeg er derfor ute etter din vurdering på om jeg kan ta legenes dom å se dette an. Fastlegen min sa at dersom smertene fortsatt er tilstede etter sommeren så skulle jeg ta kontakt med fysioterapeut. Jeg synes det er rart å skulle behandles for noe som vi potensielt ikke vet hva er. Og dette er hovedårsaken til at jeg er bekymret. Jeg klarer ikke å slå meg til ro med at dette "bare" er muskelsmerter. Det er lenge å gå med såpass lokale og ubehagelige smerter i snart 3 måneder. Jeg skjønner ikke hva dette kan være og hvorfor det ikke gir seg. Jeg har tidligere hatt både muskelsmerter og bekkenplager og de smertene jeg har nå ligner ikke i det hele tatt. Skulle jeg gjettet så ville jeg kanskje ha trodd at det var en skade ettersom det gjør mest vondt ved bevegelse, men kiropraktoren så jo ingen antydning til skade da han tok ultralyd.

Jeg er jo selvsagt livredd for at dette kan være noe alvorlig og som ikke blir tatt seriøst. Nå ønsker jeg din vurdering og håper jo at jeg snart kan begynne å innse at når så mange leger sier at dette ikke er noe farlig, så er det ikke det.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 26. juni 2019, klokken 23:09

3 måneder er ikke lang tid for muskulære plager av den grad du plages med, og dessuten blusset jo skaden/overbelastningen opp igjen etter å på ett eller annet vis ha blitt trigget den fuktige kvelden du refererer til. Det forlenger jo tiden for tilhelning. Du har opplevd effekt av behandling og har og en klar utløsende årsak til plagen. Dette taler for muskulær forklaring. Smertebeskrivelsen svarer og godt til hva man forventer ved muskulær skade/overbelastning. Du har fått en diagnose. Muskelbetennelse i brystmuskulatur, musculus pectoralis tendinitt. Kostokondrittdiagnosen stemmer nok ikke. De plagene er sentrert nærmere brystbeinet. I tillegg har du jo betennelse i andre muskler i muskelgruppen som bidrar til rotasjon av skulderen, dvs rotatorcuffen. Og det er ikke så viktig om leger ikke klarer å sette et nøyaktig navn på akkurat hva betennelsen skal hete, så lenge de henviser til noen som kan dette. Du skulle nok vært henvist på et atskillig tidligere tidspunkt, til fysioterapeut eller manuellterapeut. Jeg tenker du da ville vært bra, eller langt på vei mot det i det minste. Jeg har overhodet ingen tro på at det skal drreie seg om noe så uhyre sjeldent som en kreftform i denne/disse regionen(e). Skulle noe slikt forårsake så store plager skal de se dette på ultralyd. Du tenker nok mer komplisert rundt dette enn det man bør gjøre, men det er du godt kjent med.


Kontakt en manuellterapeut (fysioterapeut med videreutdanning). De har rett til å bestille bilder også, samt henvise videre, dersom det skulle være aktuelt, men det tror jeg ikke.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon