Betennelse i tolvfingertarmen (duodenitt). Årsak? Oppfølging?

Innsendt spørsmål

Fikk påvist betennelse i tolvfingertarmen ved vevsprøve tatt under gastroskopi ved sykehus i juni i fjor. Vevsprøver fra magesekken var normale. Skal denne betennelsen behandles eller følges opp? Har ikke fått svar på dette av legene, eller fått medisiner.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 05. juni 2019, klokken 06:03

Betennelse i tolvfingertarmen (duodenitt) kan skyldes magesårbakterien helicobacter pylorus eller medikamenter som ibux og voltaren etc (såkalte NSAIDs) eller acetylsalisylsyre (såsom Albyl-E, blodfortynneren). De tester alltid for magesårbakterien, så dette tar jeg for gitt at de har gjort og at du derfor ikke har, dersom de ikke har nevnt dette. Ved tvil kan du ta blodprøve for dette (med mindre du har blitt behandlet for magesårbakterie tidigere i livet, såkalt "trippelbehandling", i så fall kan du ikke stole på blodprøven, men må ta det vi kaller pusteprøve i stedet).


Dersom dette skyldes bivirkning av medisin kan det tenkes du før eller siden opplever symptomer og da vil det være naturlig å følge opp saken, hvilket ender med at du anbefales en annen type smertestillende, eventuelt at du må ta en syrehemmer i tillegg, for å kunne frtsette å ta de smertestillende eller blodfortynneren. Ikke slutt med noen medisin før du snakker med legen din.


Konklusjon: Betennelse skyldes medisin eller baktekrie. Bakterien skal behandles, mens medisinen må sluttes med. Kan man ikke slutte med medisinen må du ta syrehemmer i tillegg (krever resept). Ikke slutt med noe uten å drøfte med fastlegen. Vedvarende betennelse som ikke behandles kan, men ikke, føre til magesår:


Magesaar årsaker
 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon