Anonymt: Bihulebetennelse og regnbuehinnebetennelse - en forbindelse?

Innsendt spørsmål

­Jeg er en 66 år gammel kvinne.
Medisinsk historikk: periodontitt, går til rensebehandling to ganger i året; psoriasis i hodebunn; regnbuehinnebetennelse.
Medisiner: Plavis, Stilnoct, Dermovat ved behov.

Problemer med bihuler siste halvår. Begynte med smerter venstre side
både kinn, øre, panne og kjeve. Litt hoste, men ikke noe særlig fra nesen. Etter flytur ble jeg dcttøra i nesten 3 uker.
Tok så operasjon for grå stær.
Etter operasjonene fikk jeg kraftig bihulebetennelse med råtten lukt på venstre side.
Fikk etterhvert også regnbuehinnebetennelse på begge øynene.
Siden jeg ikke var god i bihulene fikk jeg tatt et bilde hos tannlegen.
Hadde en betent rot som ble operert ut og han
fant ingen forbindelse til bilhulene.
Har fortsatt plager, men kan ha perioder hvor ting kjennes greit.
Kommer imidlertid av til en råtten lukt.
Har fått tatt CT og den sier følgende: Bihulene er normalt og symmetrisk
utviklet. Komplett fortetning av venstre maxillarsinus, infundibulum og ethmoidalcellene. Sparsom fortetning i ventre frontalsinus. Ellers er bilhulene frie. Ingen væskespeil. Det foreligger oppklaringer omkring tannrøttene i regio 25 og en defekt i benlamellen i processus alvolaris i samme område.
Odontogen årsak til forandringene?
Ellers normal skjelettstruktur.
Kan du forklare dette nærmere. Kan det påvirke øynene.
Kan det opereres. Kan det gå over av seg selv?
Min fastlege sendte meg til tannlegen for videre behandling.
Tannlegen vil ikke gjøre noe uten en epikrise som sier hvilken tann
som evt. skal trekkes og det står jo også et spørsmålstegn vedr. årsak
fra CT papirene. Hva bør jeg gjøre nå?
Har jo også problemer med øynene. Drypper fortsatt for regnbuehinnebetennelse. Bruker også en del tårevæske p.g.a.
tørre øyne. Bruker også oppvarmet øyemaske. Varme er kanskje ikke bra for bihulene? Kan all dryppingen av øynene ha noe med
fortetningen?
Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 28. november 2019, klokken 20:17

 Hei.


Takk for spørsmål.


Som du beskriver situasjonen, ser det ut som om du sannsynligvis har en kronisk (vedvarende) betennelse i bihulene på venstre side.


Bihulene fotolia 31349709 xs


Bihulene ligger tett i nærheten av både tannhulene, der tannrøttene oppholder seg, og av øyehulet. Derfor, kan infeksjon i en av hulene spre seg til alle de andre nabohulene. Hvilket er utgangspunktet avhenger av hvor problemmene oppstod først. Hos deg, du beskriver at alt hadde begynt med smerter i venstre kinn område, panne og kjeve.


Samtidig viser CT bildene "oppklaringer omkring tannrøttene i regio 25", som betyr lavere tetthet i bein i tannhulene rundt tann nr. 25 (femte tann når en teller fra midtlinja i øvre kjeven). Vet ikke helt hvilke tenner "regio 25" omfatter, om det er kun 25, om det innvolverer også tannrøtter til 24 og 26 kanskje. Disse oppklaringene kan ha som årsak det som stilles med spørsmålstegn i CT svaret, nemlig "odontogen årsak". Dette betyr at oppklaringene kan være forårsaket av tannrot betennelser. 


Smertene som du beskriver er typiske for bihulebetennelse, men det er ikke utelukket at tannrot / røtter kan ha vært første infeksjon fokus, med ytterligere spredning til bihuler. Kan også gå andre vei.


Beinlamellen i processus alveolaris er et tynt bein blad som skiller tannhul området i øvre kjeve fra nærmeste bihule. En defekt der betyr et liten bein mangel, som kan, selvfølgelig, føre til lettere kommunikasjon mellom tannhul og bihuler.


Ellers, bihulet ligger ved lengre avstand til tannrøttene til tann 25 enn til røttene til 24 og 26. Det vil si det er tykkere bein mellom bihule og 25, enn 24 og 26. Oppklaringene kan redusere denne beskyttende avstanden.


Som tidligere nevnt, kan bihulebetennelse også spre seg til øyehulet og regnbuehinnebetennelse kan være en regional komplikasjon av den første. Det finnes mange andre årsaker til regnbuehinnebetennelse enn infeksjon. Din beskrivelse av første episode, med råtten lukt, tyder mest sannsynlig på at den betennelsen må ha vært infeksjon, sannsynligvis spredt fra bihulene.


Vedvarende betennelse i regnbuehinne på begge sidene, i etterkant, kan mer sannsynlig ha andre årsaker. Du nevner at du har psoriasis. Denne er en autoimmun sykdom, som kan affisere flere typer vev, flere deler av kroppen, utenom huden. Og regnbuehinne er en av de vanlig affiserte i slike sykdommer. Det kan være at den infeksjonen i venstre regnbuehinne har vært en trigger og at videre, har autoimmune mekanismer i psoriasis vedlikeholdt betennelsestilstanden i begge øyner.


Oppsummert, hoved problemet ligger sannsynligvis i bihulene. Å løse dette - med eller uten samtidig tannrot behandling - bør være første steg i å forsøke ordnet de andre. Hvilken type behandling egner seg best for ditt bihule problem, er kun øre nese hals spesialist som skal kunne si, etter å ha undersøkt deg, CT bildene og eventuelt tatt andre tester selv. Det finnes både medikamenter, drenasje prosedyrer og kombinasjoner som en kan velge etter individuell behov. Samtidig behov for å rense en eventuell tanrot kilde skal også øre nese hals spesialisten vurdere og eventuelt kunne henvise deg videre, med konkrete indikasjoner til tannlegen.


Som følge, anbefaler jeg å starte med en øre nese hals konsultasjon, kan be fastlegen om henvisning, som kan gjerne nevne også hvor CT bildene hadde vært tatt. Da kan øre nese hals legen innhente og studere dem før din konsultasjonstime.


Om regnbuehinnebetennelsen, er det øyelege (eventuelt i samråd med revmatologi spesialist) som bør vurdere om hvor lenge og hva type behandling du bør få videre. Generelt, alt betennelsestilstand blir vedlikeholdt av varme og lindret av kulde. Dermed, synes jeg ikke at varme øyemaske er en god ide, men motsatt.


Håper at du har funnet svar på det meste. Er det ting som er fortsatt uklart, står tilgjengelig til ytterligere avklaring.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon