Bivirkning av kortisonsprøyte i kneet

Innsendt spørsmål

Heij!
Jeg har for 14 månder siden operert kneet for løpekne, da behandling til fyso ikke ga resultater. For litt over 3månder siden ble jeg igjen operert i kneet pga store mengder betennelse, men jeg har fremdeles veldig vondt (går til fysio 3 ganger i uken, og trener hver dag). Fikk kortisononjeksjon i kneet i går, da de tror det kan være betennelse i arrvev. Fikk beskjed om at det kom til og gjøre vondt i noen timer og så gåover. At jeg kunne gå op jobb og trene lett sammedag. Det er nå snart gått to døgn og jeg har fortsatt vondt, og må sitte mest mulig i ro med foten høyt. Har hvilesmerter. Er dette normalt, eller har noe gått galt? Hvor lenge er det normalt og ha vondt etter kortisoninjeksjon?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 15. januar 2012, klokken 09:08


Symptomer på infeksjon i kneet etter kortisonsprøyte


Det er vanlig å gi området 48 timer før man "uroer" seg, men dersom du får feber, frysninger, kneet viser tegn til infeksjon (varmt, rødt og hovent i tillegg til smertene) eller om det lukter eller renner verk ut, selvsagt, så må man ta kontakt med behandleren igjen på et tidligere tidspunkt enn dette.En annen ting man skal være oppmerksom på er om man har vært smertefri de første par-tre døgnene etter innstikket og så plutselig begynner det å gjøre vondt. Dette skal også gi mistanke om at leddet kan ha blitt betent. Det samme dersom plagene bare tiltar i stedet for å avta eller er konstante.


Du har hatt et kne med en del problemer. Det ville ikke overraske meg om det tok lenger tid enn 48 timer før plagene forsvinner selv om det ikke har oppstått komplikasjoner (som infeksjon eller som når sprøyten er satt feil), men det heter seg altså allikevel at du skal oppsøke behandleren din når 48 timer har gått. Eventuelt tidligere dersom infeksjonstegnene oppstår.


Infeksjon i leddet etter kortisoninjeksjon oppstår som følge av at bakterier dyttes inn i leddet av nålespissen, men er heldigvis sjelden.


"Cortisone-flare" - en vanlig bivirkning av kortisoninjeksjon


Noe annet som er mer sannsynlig er at du har fått det som kalles kortison-oppbluss (eng. cortisone flare). Dette er en inflammasjon (dvs betennelse uten infeksjon med bakterie) i huden pga nålestikket og/eller en betennelse i hinnen inne i leddet som følge av at kortisonet har blitt krystallisert og dannet fast stoff med skarpe kanter med andre ord, som stikker og irriterer leddhinnen. Leddhinnen (synovialhinnen) blir da inflammert (synovitt). Det kalles mer bestemt krystallin synovitt.


Behandlingen for kortisonoppbluss er is-pakning over kneet, betennelsesdempende, avlastning, eventuelt heving av kneet, men det er vanskelig siden et inflammert område må over hjertenivå om det skal ha effekt, og ikke minst må man gi det noen få dager. Dersom dette er et kortisonoppbluss går det over av seg selv, men raskere med is og betennelsesdempende etc.


I motsetning til bakterieinfeksjon som gjerne ikke gir symptomer før etter 48 timer så gir dette symptomer innen 24-48 timer. Det er mest sannsynlig at det er dette du har blitt plaget med, men vær oppmerksom på infeksjonstegn: rødme, hevelse, smerte, varme og eventuelt feber, frysninger, lukt og puss (verk).


Konklusjon


Siden plagene oppstod før det har gått 48 timer og det ikke er infeksjonstegn så er dette mest sannsynlig forårsaket av selve innstikket og/eller fordi kortisonet har krystallisert seg inne i leddvæsken og forårsaket en betennelse av leddhinnen inne i kneleddet. Dette behandles i så fall ved å avvente noen, dager samtidig som du kan bruke betennelsesdempende (voltaren 50 mg x 3 eller ibux 600 mg x 4 dersom du tåler slike medisiner (les alltid pakningsvedleggene), eventuelt paracetamol og is i tillegg.


Blir dette bare verre eller det oppstår tegn til infeksjon må du kontakte behandleren, noe du står fritt til å gjøre uansett. Behandlerne liker å ha kontroll på at pasientene deres har det bra.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon