Bivirkning av Methotrexate

Innsendt spørsmål

­Skinnet på pungen har fått rødlig farge. Jeg har fått soppsalve av fastlegen, men denne virker ikke. Jeg har for en måned siden fått konstatert Psoriaisartritt og bruker Folsyre og Methotrexate samt Prednisolon for dette. Kan dette ha en sammenheng med at pungen har blitt rødfarget?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 01. november 2011, klokken 21:00

Folsyre (folat): Bivirkninger av dette preparatet er sjeldne. Færre enn 1 promille (1/1000) av brukerne får bivirkninger. Er man allikevel så uheldig å få det så er kløe og utslett én av bivirkningene. Det kan det være folsyren, men da bør det ha oppstått i sammenheng med oppstart eller doseøkning. Noen klør. Andre får bare et vablete utslett lik de man ser etter å ha brent seg på brennesle, men dette er ikke så lett å få inntrykk av på pungen.


URTIKARIA: Vablete utslett. Kalles også elveblest. Utslettet likner på det man får når man brenner seg på brennesle.
Methotrexate: Dette kan gi et mer generelt rødt og flatt utslett (erytem), men også kløe og elveblest. Dette er en vanlig bivirkning ved Methotrexate, men dette er ingen medisin du må justere dosene på uten å rådføre deg med legen din!


ERYTEM: Et erytem er et vanlig rødt og flatt utslett i huden. Det kjennes ikke når du stryker fingeren over det. Erytem og elveblest (urtikaria) er uspesifikke utslett. Dette betyr at de ikke hører til noen bestemt type sykdom, men kan ses ved en lang rekke tilstander. Legemiddelbivirkning er bare en av tilstandene.
Prednisolon: Gir ikke rødme i huden.


Konklusjon: Bivirkning av Methotrexate kan ikke utelukkes, spesielt ikke siden det oppstod kort etter at du startet denne medisinen. Du må ikke endre på dosene. Det som blir aktuelt nå er at legen din må vurdere plagene dine. Det er ikke farlig med denne rødmen i huden. Bivirkninger pleier også som regel å gå over etter en liten stund. Det som er vanlig å gjøre er å ringe til sykehusets sentralbord, si at du er en pasient og at du ønsker å snakke med den legen som skrev ut medisinen din. Navnet står på resepten om du har glemt det. Det er vanlig og forventet at du ringer dersom det skulle være noe. I dette tilfellet vil dere sikkert avvente, men når det gjelder medisiner som Methotrexate så vil legen gjerne høre litt for mye enn litt for lite. Spesielt i oppstarten.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon