Bivirkninger av Lamictal - hevelser i kjertler og ansikt

Innsendt spørsmål

Hei!
De siste par månedene har jeg opplevd tilbakevendende hevelse rundt halsen. Det kommer og går i perioder på 1-2 uker i slengen. Hevelsen er veldig rar, det virker som om det nærmest er væskeannsamlinger. På en måte ser det ut som jeg får dobbelthake. Men det ser på en måte ikke ut som fett. Hevelsen er myk og det blir avtrykk en kort tid dersom en trykker med fingeren. Samtidig har jeg hatt et markert vekttap det siste året (7-8kg) og er egentlig rimelig tynn nå (184 cm og 67-68 kg). Har spist lite og til dels dårlig grunnet mye psykiske plager det siste året. Trener mye, stort sett hver dag.

Kan samtidig nevne at lymfeknutene bak ørene er hovne i perioder, og hele halsen er øm og det kan vere litt tungt å svelge. Har ingen andre tegn til forkjølelse eller lignende. ¨

Hva kan dette være? Kan det være relatert til dårlig ernæring (elektrolytter?), eller kan det være en infeksjon eller noe? Vegrer meg for å gå til legen med noe så "lite".

Medisinsk historikk:
Lamictal (i opptrappingsfase) for bipolar lidelse. Imovane 7,5mg for søvn.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 11. februar 2012, klokken 10:25

Lamictal gir bivirkninger som hevelser i ansikt og kjertler


Du bør nok kontakte legen din for dette da dette muligens er en bivirkning av Lamictal. Hevelser i ansikt/hode/hals og forstørrelse av kjertlene i nakke/bakhode/bak ørene er bivirkninger av Lamictal, om enn ikke så hyppige. Men noen får dem altså. Spesielt dersom Lamictalen trappes opp for raskt eller kombineres med en annen medisin hvor virkestoffet/tabletten heter valproat. De som bare behandles med Lamictal, og for bipolar lidelse bør bruke en seks ukers tid for å komme til vedlikeholdsdosen, dvs den dosen man skal fortsette på permanent.


Du kan lese mer om bivirkningene til Lamictal i her.


Når det gjelder vekttap så er også dette sett som en bivirkning til Lamictal, men det er hos dem som tar medisinen på grunn av epilepsi, ikke hos dem som tar medisinen på grunn av bipolar lidelse. For de sm tar Lamictal på grunn av bipolar lidelse så er heller en eventuell vektøkning er mulig bivirkning. Om vekttapet ditt kan forklares ved din bipolare lidelse eller om det kan skyldes noe annet er vanskelig å si. Svaret ligger kanskje i den observasjonen du selv har gjort; "grunnet psykiske plager det siste året", i tillegg til treningen.


Dersom du føler deg frisk ellers skal det mye til for at det har sammenheng med en kreft i det minste. I tilfelle en slik tanke har slått deg. Spesielt i din alder og siden du er i form til å trene hver dag er kreft noe av det siste du skal tenke på. Men et ufrivillig vekttap på bortimot 8 kilo bør man nok diskutere med fastlegen sin.


Hvordan gikk det med matlysten etter at du startet med Lamictal? Kan det tenkes at du spiste mer og faktisk la deg før du ble medisinert og at det egentlig bare er denne ekstravekten du la på deg som du nå har blitt kvitt igjen?


Vi får håpe at den stabiliserer seg etter hvert som Lamictalen stabiliserer situasjonen din, eventuelt at det skiftes ut med et annet preparat avhengig av hva du og legen din nå kommer frem til, men det kan være vel så slitsomt å skifte preparat og møte oppstartsbivirkninger fra det nye preparatet også. 


Noen ganger er ikke bivirkningene mer alvorlige enn at man kan se det an, eventuelt trappe enda roligere opp eller gå tilbake en styrke for deretter å bruke enda lengre tid på opptrappingen. Det kan være litt slitsomt å bytte preparater også. Det er nemlig i de første ukene bivirkningene er verst. Sannsynligheten for at man får oppstartsbivirkninger av et annet preparat er også tilstede. Men dette snakker du med legen din om.


Det fastlegen din vil gjøre er å måle konsentrasjonen av Lamictal i blodet ditt for å se at kroppen din behandler/omsetter den på riktig måte. Legen vil sikkert også ta noen blodprøver, spesielt for nyrefunksjonen siden nyresvikt også kan gi symptomer liknende dette. Dere vil også diskutere om symptomene oppstod etter at du startet med Lamictal. Startet de før så har jo ikke Lamictal noe med dette å gjøre. Da blir det desto viktigere å ta blodprøver for blant annet nyrefunksjonen, hvite blodlegemer, infeksjonsprøver og kanskje lytte på hjertet og lungene, klemme på magen, se etter hevelser andre steder på kroppen osv.


Konklusjon


Først av alt tror jeg Lamictal (hevelsene) og den bipolare lidelsen (vekttapet) forklarer absolutt alle plagene dine. Skulle dette ikke være tilfelle må i så fall legen finne ut om alle disse plagene skyldes det samme problemet, men selv vet jeg ikke i farten hva som gir både hevelse i ansiktet, forstørrede lymfeknuter (kjertler) og vekttap på 7-8 kilo på et år. Det ville være naurlig i så fall å ta en del blodprøver, samt gjennomføre en generell helsesjekk, inkludert halsregionen/svelget. Dersom dette mot alle odds ikke skulle væreLamictalen så vil en helsesjekk og blodprøver kunne avdekke dette. Det er jeg rimelig sikker på. Men jeg tror det blir unødvendig med utredning. Men som du forstår så må legen din ta stilling til dette så du må nok ta deg en tur dit.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon