Status: Besvart

Du kan lese legens svar lenger ned på siden.

Ditt spørsmål

Sendt October, 05, 2020 21:04

Hei. Bruker Evra plaster og har gjort det lenge, har kontroll på når menstruasjon kommer. Har tydelige menstruasjonssmerter når jeg har mensen. Bruker ofte å hoppe over den plasterfrie uken, og kan ha opphold i menstruasjon i flere uker uten at jeg får noen blødning. Noen ganger glemmer jeg å ta på nytt plaster på skiftedagen, men skifter da etter 1-2 dager, har aldri forstyrret blødningen av det. For 10 uker siden hadde jeg menstruasjon, men i den tredje uken etter menstruasjon fikk jeg blødning igjen. Så fikk jeg brun utflod et par dager, før jeg begynte å blø igjen. Etter 3 uker med blødninger dro jeg til legen og tok infeksjonsprøve, celleprøve og urinprøve for å utelukke graviditet. Prøvene var fine, urinprøven viste blod i urinen. Har hatt blødninger siden, og mellom blødningene har jeg brun utflod. Noen ganger kommer det koagler med blod. Noen dager er det ikke tegn til noe, men så blør jeg fra skjeden hver gang jeg har avføring. Har fått blødning etter en joggetur, og har blødninger under samleie. Under og etter sist samleie var det så mye blod, at jeg ikke ønsker å prøve igjen. Mandag er plasterskiftedag, bruker å få menstruasjon da på fredag. Men fikk akutte menstruasjonssmerter i dag (mandag) og fikk blødning rett etterpå. Bestemte meg da for å ta av plasteret denne uken, for å se hva som skjer. Jeg har kontaktet min lege for å få henvisning på sykehus, men ventetiden er lang, da de ikke anser dette som noe farlig. Kan nevne at jeg har tre barn, og har hatt en abort. Fast partner. Jeg har aldri hatt problemer med blødninger før, så dette bekymrer meg veldig.

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)
Sist endret 07 May 2021 klokken 05:08

Hei.

Takk for spørsmål.

Gjennombrudd blødninger er beskrevet ved bruk av Evra plaster inn i mellom, gjerne de første tre månedne, når en begynner å bruke det.

MEN dette er forbeholdt anbefalt bruk av plasteret. Det vil si at plastere er ikke beregnet til å ha hyppige forsinkelser, til og med av 1 - 2 døgn i starten av hver syklus. De er ikke heller beregnet for regelmessig skipping av den plasterfrie uken, for å forsinke førstkommende mens. Dette kan en gjøre inn i mellom, ikke som en regel.

Min hoved mistanke er at, på grunn av uhensiktsmessig bruk av plastere, kan den hormonelle belastningen ha ført til endringer i livmorhinnen, som kan ha blitt fortykket og varig blødende.

Det kan også være at det foreligger en organisk årsak i livmoren, som kan være en fortykket hinne av individuelle årsaker, ikke plaster avhengige (det finnes damer som får dette etter hvert, ingen vet helt hvorfor). Det kan også være muskelknutter i livmoren som kan føre til blødningene.

Uansett årsak, det er kun en gynekologisk vurdering, med ultralyd og, eventuelt, hormon dosering i blodprøver, som kan avklare årsak og nødvendig behandling. Hvis ventetiden er lang, kan enten fastlege purre på sykehus avdelingen, eller du bestille deg en time hos en privatpraktiserende gynekolog. I forkant av time, kan være nyttig med prøvetaking og hormon dosering hos fastlege, slik at du har svarene klare til spesialisten.

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250, -
Det er fullstendig anonymt

Fotolio

Send spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.