Blod bare på toalettpapiret. Kan det være kreft?

Innsendt spørsmål

­Hei.
Jeg får nesten alltid blod på toalettpapiret etter å ha tørket meg etter toalettbesøk. Det er svært små flekker blod, og det føles som om jeg har små rifter rundt rektumåpningen. Jeg kan kanskje være noe grundig når jeg tørker meg til vanlig, men ikke så hardhendt at det burde skape sår. Bør jeg sjekke dette videre? Vet ikke om det har noen sammenheng, men av og til når jeg strammer muskelen rundt rektum, kjenner jeg noe smerter i muskelen som ligger rett over rektumsåpningen. Håper på svar!

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 22. april 2012, klokken 12:54

Din alder gjør det svært lite sannsynlig at det dreier seg om tarmkreft, med mindre dette er noe som går i arv i din familie. Blod i avføringen er derimot noe som alltid skal sjekkes opp uansett, selv om risikoen, som i ditt tilfelle, er svært liten for at det skal være kreft. Siden sår i dette området er svært ubehagelig, og du ikke har lagt særlig vekt på smerter i din beskrivelse vil jeg anta at det ikke er rifter som forårsaker blodet. Jeg vil heller anta at dette dreier seg om hemoroider.


LES OGSÅ: Analfissur - smertefullt sår i endetarmsåpningen


Jeg ville fått dette bekreftet slik at bekymringen for noe alvorlig ikke vokser frem. Dersom det mot all formodning skulle vise seg å dreie seg om en liten rift allikevel så er behandlingen å vaske området og holde det rent for å unngå infeksjon og sørge for å ikke bli forstoppet (fiber i kosten, drikke rikelig og være fysisk aktiv) siden dette gjør avføringen stor og hard, noe som river opp såret igjen ved toalettbesøket. Videre er det nødvendig med xyloproct salve eller tillsvarende som bedøver og demper betennelse, under toalettbesøket. Dersom det ikke vil leges slik må man bruke muskelavslappende (botoxsprøyter), eventuelt operere.


LES OGSÅ: Symptomene på tykktarmskreft avhenger av hvor i tarmen kreften sitter


Dersom det ikke er blod blandet inni selve avføringen, men kun på papiret så er det muligens snakk om nettopp det du selv mistenker, nemlig sår hud som blør utenfor selve endetarmsslimhinnen. Sår i selve slimhinnen er svært vondt, mens "skrubbsår" på huden omkring, etter hard tørking gjør mindre vondt og etterlater blod bare på papiret og ikke inne i avføringen (kan ligge litt utenpå avføringen som følge av tørkingen).


LES OGSÅ: Behandling av hemoroider og forskjellen på hemoroider og kreft


Undersøkelsen hos legen vil avsløre om det dreier seg om "skrubbsår", sår eller hemoroide. Hemoroider behandles på egenhånd nokså likt endetarmssår ved å holde området rent og unngå forstoppelse. Samme salven brukes gjerne. Er det ikke tilstrekkelig får man resept på sterkere kortisonkremer og eventuelt kortison stikkpiller, og er heller ikke dette nok diskuterer man behovet for operasjon.


Konklusjon


Dette høres fredelig ut, men skal alltid undersøkes. Dette har jo vedvart så lenge at du er sikkert interessert i å finne en behandling og få dette overstått.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon