Blodig diaré på utenladsreise

Innsendt spørsmål

Jeg er i Vietnam, og har den siste uken hatt diaré og ekstreme magesmerter hver dag. De siste to dagene har jeg hatt matforgiftning tror jeg, har kastet opp og hatt diaré om hverandre. Jeg er hele tiden kvalm og har mageknip og diaré, og merker ingen forbedring. Når jeg spiser blir det verre, men jeg spiser selvom. Jeg har opplevd blod i avføringen to av dagene. Jeg lurer på hva jeg skal gjøre.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 08. april 2018, klokken 13:39

Antibiotika er nesten aldri nødvendig. Det blir kun vurdert noen ganger, og da på de som blir innlagt på sykehus, og det er da gjerne fordi man har pådratt seg lungebetennelse eller bukhinnebetennelse i tillegg. Bukhinnebetennelse kjennetegnes ved svært sterke magesmerter som gjør at ingen får lov å trykke på magen din (pga bukhinnen er betent) og man har i tillegg til de sterke smertene feber og svært dårlig allmenntilstand. Smertene kommer ikke og går, men er konstante, til forskjell fra luftsmerter som vil variere etter som luften forflytter seg eller slippes ut. En med bukhinnebetennelse ønsker gjerne å ligge krøket med kroppen for at bukhinnen ikke skal strekke seg da sistnevnte gjør vondt.


En av grunnene til at antibiotika unngås er at sykdommen faktisk kan forverres pga bakteriene slipper ut giften i seg når de dør, avhengig av hvilken type bakterie man har, og jeg kan ikke utelukke at du har nettopp en av disse typene. Det gis lett antibiotika i utlandet, så jeg bare nevner det. På den annen side får ikke en nettlege undersøkt deg direkte, så man har ofte ikke annet valg enn å lystre forslagene til den legen man har foran seg i en slik situasjon. Blir du innlagt på sykehus i utlandet er faren for smitte med resistente bakterier dessuten stor, slik at generelt sett (jeg vet ikke hva som er best i akkurat ditt tilfelle) så bør man unngå både antibiotika og sykehus med mindre det er åpenbart nødvendig. Før man eventuelt skulle startet med antibiotika måtte man dessuten tatt en avføringsprøve for å få bakterietypen bekreftet og man fikk klarhet i hva det er man har med å gjøre. Det kan jo både være parasitter og virus. Ikke nødvendigvis bakterier, selv om det er vanligste årsaken dersom det er en matforgiftning vi snakker om her.


Sukker-salt blanding: Det beste du kan gjøre, med mindre det mistenkes bukhinnebetennelse, lungebetennelse eller nyresvikt (trenger blodprøve) er å erstatte det du taper i diaréen med å drikke og få i deg salter. Nøytralt blandet sportsdrikk er én mulighet. I Norge finnes det også spesialløsninger for dette å få kjøpt på apoteket. Her hjemme kaller vi det for GEM-pulver (GEM står for Glukose- og ElektrolyttMikstur), som blandes i sterilt/kokt vann. Dette kan også tilberedes selv: Halv teskje salt + 3 ss sukker i en liter med kokt vann, settes i kjøleskap (for bedre smak) og kan smakes til med litt sukkerfri saft. Alternativt 50:50 blanding av Eplemost og Farris. 


Loperamid: Virkestoffet Loperamid finnes i merkevaren Imodium. I utlandet på du se etter virkestoffet, da virkestoffnavnet benyttes verden over. Det heter nok ikke Imodium i Vietnam. Enten det er virus eller bakterier som er årsaken bør mikrobene få anledning til å komme seg ut fra tarmen slik at sykdommen går over raskere. Loperamid hemmer diaréen og skal derfor ikke brukes kontinuerlig, men kun om du må et nødvendig ærend utenfor huset eller skal på buss, fly eller tog etc.


Konklusjon: Behandligen er nesten alltid symptomatisk, dvs man erstatter det man taper, men vær vársom med tanke på lungebetennelse, nyresvikt og bukhinnebetennelse. Ved tvil må du derfor søke lege der nede og få tatt blodprøve (nyrefunksjon) og avførings prøve. Ikke kjøp antibiotika utenom legebesøk og bruk dette.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon