Blodig oppspytt, sliming, tungpust m.m. Kan det være lungekreft?

Innsendt spørsmål

­Her er min historie:
September 2010 fikk jeg et trykk i brystet. Dette varte noen dager og ble verre. Det presset veldig og jeg fikk problemer med å gå opp trapper. Samtidig fikk jeg også pusteproblemer. Det var vanskelig å trekke pusten helt inn.
Samtidig som dette oppstod startet jeg med å få nattesvette. Må skifte nattøy hver natt.
Trykket i brystet forsvant etter noen dager.
Åndenød fortsatte, men ga seg etter noen uker.
Fikk slim i halsen og hes nedover brystet.
I oktober startet det med blodig oppspytt særlig om morgenen.
Jeg hoster også opp slim med blodstriper i jevnlig.
Vondt i armer og fingre. I noen uker var disse smertene så sterke at jeg ikke kunne bruke den armen som gjorde vondt. Den verste smerten gikk over etter ca 3 uker.
Men det fortsatte med vondt i armer, fingre, håndledd. Stråler nedover.
Lymfekjertlene er blitt større. I lysken er det kjertler på begge sidene som ikke var der fra starten.
Under armene er det ømt. Kjenner en lymfekjertel der også.
I albueområde er det ømt og klør. Kjenner knudrete klumper der.
Bak knærne er det ømt/kløe.
Under haka er det en hard lymfekjertel.
Har brenninger nedover nakke,rygg,sete,lår.
Hudforandring på armen. Eksemlignende rød flekk.
Blør i munnhulen både under tannpuss og ellers.
Leamus rundt begge øynene.
Svært trøtt. Sover 14-15 timer i døgnet.
Har øreverk som startet i slutten av november. Har altså vart i 3 mnd. Blir stadig verre. Begge ørene.
Har nå i 3 uker hatt hodepine. Trykk over øynene og i bakhodet. Daglig. Pluss kløe i hodet og rygg.
På CT av lungene har jeg fått påvist forkalkninger på lungene. I følge legene er dette ikke aktiv sykdom. De mener jeg kan ha hatt tuberkulose som barn. Dette kjenner verken jeg eller foreldrene mine til. Eller arr fra en annen sykdom.
Jeg har nå vært syk i nærmere et halvt år. Plagene blir bare verre.
Blodpropp og tuberkulose er utelukket. Blodprøvene er fine.
Jeg har tatt bronkoskopi to ganger (ikke biopsi). Ingen funn. Vært hos øre,nese,hals og tatt gastroskopi. Ingen funn.
Har tatt mr av hodet uten kontrast. Ingen funn.
Lymfekjertlene er for små til å ta prøve av de sier legen min.
Øresmertene går ikke over med smertestillende.
I de siste uken har jeg også hatt morgenkvalme.
Legene mener at det ikke er flere undersøkelser å ta. Jeg må jobbe med det psykiske. Har fått kraftig angst pga dette. Jeg er 40 år og har alltid hatt god fysisk og psykisk helse. 3 barn og godt ekteskap.
Hva skal jeg gjøre? Føler meg totalt hjelpesløs og rådvill.
Jeg er satt opp med ny ct om en måned.
Jeg er livredd for at dette er kreft i lungene. Og at det ikke er forkalkninger. Legene på st Olaf føler seg sikker på at det er forkalkninger. De var visstnok for små til å ta prøver av de.
Men hvorfor blir jeg ikke frisk da? Hvis dette ikke er kreft, hva kan årsaken være?
Føler situasjonen er helt uutholdelig nå både psykisk og fysisk.
På forhånd tusen takk for svar.


Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 20. mars 2013, klokken 14:11

Lungekreft som har begynt å gi symptomer vil synes på CT


Dette var fryktelig vanskelig, men hvis den største frykten din dreier seg om lungekreft så kan vi med svært stor sannsynlighet forsikre deg om at det ikke er dette. Både fordi legene har fortalt deg det med stor sikkerhet, men ikke minst også fordi lungekreft som gir symptomer vil vises på lungerøntgen, og i hvert fall på CT. Dersom symptomene dine skulle komme av lungekreft så måtte altså kreften ha syntes på bildet. Jeg vet ikke hvorfor de tar et nytt CT. Kanskje er det for å forsikre deg, men jeg tror ikke det. Det er ikke bra å ta for mange CT-bilder da det fører til mye stråling på kroppen. Jeg tipper de tar bildet om igjen for å se om de kan se noen forandringer i forhold til det første bildet som ble tatt, for om mulig å finne andre årsaker til alle symptomene dine. Enkelte revmatologiske lidelser kan kanskje være aktuelt å utelukke? Kanskje en undersøkelse av en revmatolog kunne være aktuelt? Hør med fastlegen din om dette, eller lungespesialisten om du møter denne igjen.


Jeg skjønner godt at lungekreft har vært fryktet her. Jeg ville også tenkt i disse baner og henvist deg til lungerøntgen om du kom til meg med disse symptomene. Nesten alle har derimot langtkommen lungekreft når symptomene har begynt, og man går jo ofte ikke til legen før symptomer oppstår. I så fall må kreften oppdages tilfeldig på grunn av et lungerøntgen som tas på grunn av langvarig hoste eller en lungeinfeksjon som  ikke slipper taket, for eksempel. Men i mange tilfeller vil en lungekreft som gir symptomer kunne vises på røntgenbildene, og gjør det ikke det og symptomene fortsatt er mustenkelige på lungekreft må man ta CT-bilde. Lungekreft kan vises på CT selv før symptomene oppstår og er en spesielt god metode for å opdage svulster som sitter langt ute i periferien i lungene.


Faktisk vurderer man, siden lungekreft har blitt så vanlig, å ta CT-bilder (men med lav strålestyrke) av røykere selv om de ikke har symptomer. Imidlertid krever man flere studier før man bestemmer seg for dette.Du kan lese mer om dette på legeforeningens sider her: Screening for lungekreft - hva nå?


Hvordan utredes lungekreft?


Den vanlige gangen i dette er at man møter hos fastlegen på grunn av symptomer, for eksempel tungpust, blodige striper i opphostet eller på grunn av at røykhosten har endret seg. Deretter lytter legen på lungene og banker over lungene for å høre etter forskjeller i lydene. Deretter henvises man til et lungerøntgen (i første omgang) som skal tas innen kort tid. Selv på et slikt vanlig røntgenbilde kan man kunne se en lungekreft dersom den har begynt å gi symptomer (fordi dette betyr at den må ha rukket å vokse en del), men de vil allikevel sette deg opp til en CT som de sier, siden CT gir bedre bilder og viser bedre hvordan kreften vokser og om den har spredt seg. De vil også sette deg opp til et CT dersom det ikke vises noe på vanlig lungerøntgen dersom du har suspekte symptomer. Noen ganger tar de også / i stedet noe som heter PET-scanning. Disse oppdager nok lungekreft enda tidligere. Spesielt svulster som sitter inne i senter av lungene, midt i brystet, nært de store luftrørene kan være vanskelige å oppdage, selv på et CT. Det er derfor ofte nødvendig å ta direkte lungeprøver i tillegg (skylleprøve, vevsprøve...).


Man kan ta en spyttprøve for å sjekke om man har lungekreft


Spyttprøven de tok var kanskje også for å sjekke etter lungekreft? Mange tilfeller av lungekreft kan nemlig oppdages på spyttprøve. I tillegg har de gjort kikkertundersøkelse av luftrørene (bronkoskopi) og heller ikke der funnet noe.


Lymfeknutene de har oppdaget er vanligvis for små til at det dreier seg om kreft. Det er positivt med tanke på kreftmistanken, selv om store lymfeknuter heller ikke må bety kreft, selvsagt. Det er oftere andre forklaringer.


PET-scanning oppdager lungekreft på et tidlig stadium


Også MR av hodet har blitt tatt. Hva ble denne tatt for? I forbindelse med lungekreft så tas MR av hodet for å utelukke spredning til hjernen. I så fall har de nå CT av lunger, brysthulen og de øverste delene av mageregionen og alt dette dekker området for både svulsten i seg selv og eventuelle spredninger (metastaser) som måtte være oppstått. De har ikke sett noe på noen bilder eller bronkoskopi, eller spyttprøve. Hadde de av en eller annen grunn hatt fortsatt mistanke burde de vurdert PET-scanning, men dette kan ikke jeg svare på. For meg virker PET-scanning uaktuelt fordi alle analysene har vært uten funn og om symptomene du har skulle forklares av lungekreft så måtte svulsten vært så stor at til og med et vanlig lungerøntgen skulle ha oppdaget den.


Det er nesten bare røykere som får lungekreft


Du sier ikke noe om du røyker eller ikke (inkludert passivt). Lungekreft, med mindre man har vært (yrkesmessig) utsatt for asbest, krom eller nikkel, eller bor på grunn som skiller ut mye radongass og huset har dårlig lufting og med jord oppetter langs veggene så taler dette imot lungekreft. De som får lungekreft er røykere, og spesielt de som begynner før 15-års alder. Rulletobakk eller sigaretter uten filter er verst, og spesielt dersom man inhalerer dypt (hvilket man gjør i økende grad etter hvert som avhengigheten stiger). Så godt som alle som har fått lungekreft har røkt, selv om de færreste som røyker faktisk får lungekreft. Storrøyking, dvs mer enn 15 sigaretter daglig øker risikoen. Noen tilfeller skyldes også asbest, krom eller nikkel. Kombinasjoner av flere av risikofaktorene øker risikoen.


Kanskje en revmatolog kunne være til hjelp her. Noen av plagene dine kan være på grunn av at du nå har blitt så sliten, selvsagt, øreplagene kan skyldes tette øretrompeter (forsøke rinexin for eksempel) og hodepinen muskelspenninger. Men alt dette må utredes bredt med blodprøver, kroppslige undersøkelser og bilder. Jeg er enig i at dette hørtes veldig ut som lungekreft og at den utredningen som er gjort til nå er helt riktig. Med de symptomene du har skulle kreften synes godt dersom det var det som var årsaken. Allikevel kan det virke som at de har satt deg opp til en ny CT for å være 110% sikre, eller for å se etter forandringer som kan gi pekepinn om hva annet dette kan være.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon