Blødning etter albyl-E

Innsendt spørsmål

­har brukt Albyl E 75 mg i lutealfasen månedlig pga 5 kjemiske/tidlige aborter. Aldri hatt bivirkninger. Tok laparoskopi og brente eggledere sent i november. Brukte igjen albyl e 2 uker fra 3. Des. Og 4 dager fra 6. Januar etter el som vanlig. Har den siste mnd plagdes med mye friskt blod og slim/puss i avføring (det renner også når jeg ikke har avføring og ved luft). Fast avføring (av og til diare), føler at jeg ikke får alt ut, avføring, mange ganger daglig. Luftplager. Trøtt, sliten, dårlig matlyst. 3 positive hemofec og lavt jern. Normal SR, HB, stoffskifteprøver og vitaminer, b12. Lege kjente ikke noe ved palpering. Ikke fått svar på calprotectin enda. Har brukt metformin pga pcos men har sluttet med disse for noen uker siden. Kan det være tegn på overdose av albyl e? Har aldri merket noe til bivirkninger av albyl e før etter lap og etter at jeg sluttet med metformin. Er mest bekymret for kreft.

Doktor Sindre Grindheim

Svar fra legen (Sindre Grindheim)

Sist endret 13. januar 2019, klokken 20:33

 Hei


Jeg tolker din historie dithen at alle de tiltakene du beskriver er gjort er for å øke sannsynligheten for graviditet. Det er dog et par ting jeg ikke helt får til å stemme. Jeg regner med at du mener at du brente/drillet eggstokkene og ikke egglederene. Har du brent egglederene har du i praksis blitt sterilisert, mens det å brenne/drille eggstokken gjøres ved PCOS for å øke sjangsen for eggløsning.


Albyl-E som behandling for gjentatte spontanaborter brukes hyppig, men all god forskning på dette viser at det ikke har noen effekt i denne settingen. Det er dog ofte et behov både for pasient og lege å "gjøre noe", og albyl har skjeldent større bivirkninger. Over 70% av alle som opplever gjentatte spontanaborter vil få et barn innen de neste 5 årene, og alle tiltak som blir gjort i tiden frem til dette vil ofte få æren for å være årsak til at det denne gangen gikk bra. Forskning som har sammenlignet kvinner som ikke får noen behandling mot kvinner som får albyl-E finner som sagt ingen forskjell i gruppene på fertilitet og fødselstall.


Albyl-E er en lett blodfortynnende medisin. Det at du har blod i avføringen som hemofec tilsier, betyr at det er noe som blør i tarmen. Albyl-E kan være årsak til dette, men andre årsaker må utelukkes. Bruker du jerntilskudd? I såfall vil hemofec ofte være positiv uten at det er blod. Calprotectin kan være høy ved såkalt inflammatoriske tarmsykdommer som ulcerøs kolitt eller Chrons sykdom. Begge disse kan gi slim og blødninger fra tarmen og må utredes og behandles før svangerskap. Dersom du har en av disse tilstandene og den er aktiv vil du ha mye større risiko for svangerskapskomplikasjoner, enn dersom denne tilstanden er behandlet før svangerskapet om du nå skulle bli gravid. Metformin er også notorisk for å kunne gi bivirknigner i form av mage/tarm plager. Spesielt dersom denne har blitt trappet opp i det siste, men disse plagene pleier å forsvinne raskt etter at man har slutte med Metformin. 


Utifra det du beskriver er det flere mulige årsaker til dine plager. Jeg ville i utgangspunktet ha sluttet med Albyl-E da det ikke har noen bevist effekt i den setting som du bruker den. Den kan også gi tarmblødninger. Du bør nok henvises en spesialist i mage/tarm (gastroenterolog) for vurdering og det bør sterkt vurderes en colonoskopi (undersøkelse av tykktarm med kamera) for å se om man finner noe blødningsfokus og i såfall tar prøver av dette. Dette vil kunne gi svar på det du lurer på (kreft er skjeldent, men forekommer også hos unge kvinner), mer vanlig er andre godartede tarmsykdommer som bør behandles. Uansett bør dette avklares før du fortsetter å forsøke å bli gravid.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon