Blødning etter samleie

Innsendt spørsmål

­For 3 måneder siden hadde jeg sex for første gang, noe sent ettersom jeg er 28 år, og jeg har i ettertid opplevd blødninger mellom menstruasjonsperiodene. Dette dreier seg om to perioder, først etter jul da jeg som sagt hadde sex for første gang og så etter vinterferien da jeg igjen traff kjæresten min og hadde sex igjen. Ved begge tilfeller har jeg i ettertid hatt små blødninger men ingen smerte. Er dette noe jeg bør bekymre meg over eller er det normalt?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 31. oktober 2011, klokken 12:54

Livmorhalsen


En slik blødning har større sannsynlighet for å være ufarlig jo yngre du er.


Livmorhalsen har to typer celler


Livmorhalskanalen består av to celletyper, en ytre sone med celler som tåler litt slitasje og en indre sone som er svak og skjør og som blør lett. Hos tenåringer ligger den indre og skjøre sonen veldig langt ut, slik at samleier kan forårsake blødninger herfra. Den skjøre sonen pleier å trekke seg tilbake nokså snart etter tenårene uavhengig av antall samleier, men da dette skjer i varierende grad kan ikke dette helt utelukkes som årsak til dine blødninger. Det finnes inten tester eller undersøkelser som avdekker om denne sonen har trukket seg tilbake eller ikke.

Noen har normalt en livmorhals som blør lett om den kommer i kontakt med penis. Dette også uten at du har den skjøre celletypen stikkende langt ut mot livmorhalskanal-åpningen.


LES OGSÅ: Hva skjer under en gynekologisk undersøkelse?


Polypper


Polypper er nokså vanlige i livmorhalskanalen og er godartede i nesten alle tilfellene. De skal allikevel fjernes. Dette kan gjøres hos fastlegen dersom du og fastlegen ønsker dette. Polyppen sendes til analyse selv om risikoen for kreftutvikling i dem er liten. Polypper kan typisk gi uregelmessig menstruasjon og/eller blødning etter samleie. Samtidig kan det tas en celleprøve som alle kvinner bør ta hvert tredje år uansett (mer om dette under).


Betennelse i skjeden


Betennelse i skjeden/livmorhalsen kan skyldes seksuelt overført sykdom eller mer ufarlige årsaker som irritasjon som følge av penisbevegelsen, reaksjon mot kondom eller glidemiddel, reaksjon mot tampong eller annet. Betennelse som følge av seksuelt overført smitte er en infeksjon, altså smitte med en mikroorganisme. Mange får i så fall svie ved vannlatingen, vondt når penis treffer livmorhalsen og utflod i tillegg, men skremmende mange har ingen symptomer i det hele tatt. Det er derfor bare én måte å finne ut dette på og det er å levere urinprøve til fastlegen, evt ta et lite utskrap samtidig med en gynekologisk undersøkelse.

LES OGSÅ: Hva er symptomene på klamydia?


Kreft


Faren for kreft i livmorhalsen er grunnen til at kvinnersom har debutert seksuelt må ta celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år. På den måten kan begynnende kreft oppdages lenge før den kan spre seg. På et tidlig stadium er den lett å fjerne. Tar man ikke celleprøver tar det lang tid før livmorhalskreft gir symptomer fordi det er god plass i området. Når den en dag gir symptomer kan den ha kommet lenger og fjerningen blir mer komplisert. I verste fall kan den ha spredt seg. I denne sammenheng er du svært ung. Det er veldig sjelden noen får livmorhalskreft i din alder. Gjennomsnittsalderen er over seksti år. Risikoen for livmorhalskreft øker med antall seksuelle kontakter, mens de som aldri har hatt samleie aldri får livmorhalskreft. Da du nettopp har hatt dine første samleier kan vi se bort fra kreft.


Graviditet


Graviditet kan gi blødningsforstyrrelser og blødning etter samleie. Kanskje har du allerede tatt en svangerskapstest? Eller har du tolket en av menstruasjonene mellom de to samleiene som normal og ikke funnet det nødvendig?


Endometriose


Endometriose er en tilstand hvor cellevev fra livmorhulen (endometrievev) finnes et annet sted i buken. Dette endometrievevet fungerer helt normalt slik at det vil bygge seg opp under menstruasjonen akkurat som endometrievevet inne i livmorhulen. Forskjellen er at det fører til smerter siden endometrievevet ikke hører hjemme på den fremmede plassen. Da du ikke har smerter er det lettere å legge mistanken fra oss.


P-piller


Dette opplyser du ikke at du benytter så dette er ikke årsaken til blødningene du oppgir.


Sammendrag:


Av alle årsaker til blødning etter samleie så er livmorhalspolypp, fortsatt fremstikkende skjør livmorhalsslimhinne, betennelse eller en normalt lettblødende livmorhals det jeg vil anta er årsaken. Du får besøke legen din og få dette utredet. Det er ikke alltid man finner årsaken til blødningen.

LES OGSÅ: Uregelmessig menstruasjon. Hva betyr det om menstruasjonen har forandret seg?


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon