Brennende følelse i tredje finger

Innsendt spørsmål

­Jeg har en forferdelig brennende følelse i 3 finger på venstre hånd. Hva kan dette skyldes?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 05. november 2011, klokken 19:27

Du har ikke nevnt andre symptomer enn akkurat den brennende følelsen i fingeren. Jeg tillater meg derfor å tenke litt bredt så får du se hva som kan tenkes å stemme best for ditt tilfelle. Jeg antar også at du ikke har skadet eller skåldet deg. Foreløpig kan jeg røpe at vi mistenker betennelse i fingeren eller en skiveutglidning i nakken. Under leser du svaret i sin helhet.


Helvetesild


Zoster copy Bildet: Helvetesild
Har du blemmer, utslett eller rødme på fingeren i tillegg til brennende smerter tenker vi først og fremst på helvetesild. Er du tidlig ute (innen 1-2 døgn) kan behandling lindre noe. Bildet viser helvetesild på en stakkars rygg bare for å gi deg et inntrykk av hvordan blemmene ser ut. På kroppen fordeler utslettet med blemmene seg på bare ene halvdelen av kroppen. Et utslett på begge kroppshalvdeler er derfor ikke helvetesild. Det at du har brennende følelse utbredt i bare tredje finger kan stemme med helvetesild dersom det er blemmer.


Betennelse i fingeren


Bildet: Neglrotbetennelse. Oppstår som oftest etter biting eller riving av negler.
Dersom fingeren dunker og er varm kan det tyde på en betennelse. Ofte dreier det seg da om en senebetennelse med mindre ubehaget sitter i neglroten som følge av en avrevet bit av neglen. Neglinfeksjoner må noen ganger punkteres slik at verken renner vekk. I tillegg benytter man antibiotika. Jeg tror derimot ikke det er dette du lider av. Senebetennelse derimot er en mer sannsynlig årsak og lindres med hvile og betennelsesdempende medisin. I tillegg bør du tape fingeren til en av nabofingrene slik at du unngår å bevege den ufrivillig. Bevegelse fører til smerter dersom dette dreier seg om en betennelse i sene eller senebekledning (seneskjede). Det kan være en idé å la seg undersøke av lege dersom du mistenker dette, siden du kanskje trenger resept på medisin, evt sykmelding.


Sener SENEBETENNELSE: En finger med senebetennelse blir treg og vond å bevege. Ensidig og repeterende arbeid kan føre til senebetennelse. Som betennelser generelt er det viktig å ta tak i dette før det blir kronisk. Blir det kronisk kommer det en annen type reparasjonsceller til stedet og disse er ikke like lystne på å forlate åstedet igjen. Unngå utløsende bevegelser og ta betennelsesdempende. Noen ganger blir man bedt om å bruke en skinne som avstiver og tvinger vedkommende til å holde fingeren i ro.
Autoimmun sykdom


Det er en rekke autoimmune sykdommer som kan gi brennende følelse i blant annet fingre. Først og fremst er det de autoimmune sykdommene som kalles leddgikt det er snakk om. Disse pleier derimot ikke å begynne med symptomer som brennende følelse i èn finger.


Hudforandringer er annet eksempel på symptomer ved slike lidelser. Jeg anbefaler deg å trykke på linken over for å gjøre deg opp en formening om du kan lide av autoimmun sykdom. Har du mistanke om dette må du oppsøke lege for samtale, blodprøver og evt henvisning til spesialist.


Nerveklem - karpaltunnelsyndrom


KARPALTUNNELSYNDROM: Det blå området viser utbredelsen av hvor ubehaget sitter i tilfelle nerveinnklemming i håndleddet.
Ikke sjelden møter vi pasienter med prikking, bedøvelse og/eller smerter i de tre første fingrene. Syndromet kalles karpaltunnelsyndrom og løses ved operasjon hvor man kutter over et bindevevsbånd i håndleddet. Nerven får da bedre plass og symptomene bil opphøre. Det er veldig enkelt for fastlegen din å avsløre om det er dette du kan lide av.


Røyking


Røyking bidrar til tetting av blodårer og en finger med tett blodåre vil bli blek i tillegg til at den vil gjøre vondt. Det er ikke vanlig å oppleve dette i bare én finger.


Perifer nevropati


Dette er en skade av ikke bare én, men (etter hvert) mange nerver som fører til brennende følelse i både hender og føtter samtidig som følesansen svekkes. Pasientene opplyser at når det gjelder føttene så føles det som å gå på bomull. Lite sannsynlig at dette er plagen du lider av siden kun én finger er rammet. Men utvikler det seg kan dette være en aktuell kandidat.


Nakkeskade


NAKKEPROLAPS: Bildet viser en mellomvirvelskive (disk) som tyter ut fra sin posisjon (som følge av nakkesleng eller skade for eksempel) og som derfor har begynt å klemme på en nerve. Dersom dette er nerven som sender følesignaler til hjernen fra tredje finger så kan et trykk fra mellomvirvelskiven på nerven lure hernen til å tro at tredje finger utsettes for noe smertefullt.  Hjernen tolker det som om smerten sitter nede i fingeren siden den jo vet at det er herfra nerven kommer.
En utglidning (prolaps) av en mellomvirvelskive i nakken kan gi symptomer lik de du beskriver kun i tredje finger. Kan du huske om du har hatt en slengskade eller fått et slag i nakken? Mellomvirvelskiven som i så fall har sklidd ut kalles C7. Hva som blir behandlingen avhenger av smerteintensitet, varighet, hvor invalidiserende eller hemmende smerten er for deg og ikke minst om nattesøvnen blir forstyrret. Den enkleste formen for behandling mot dette er avlastning (hvile) i et begrenset tidsrom. Fysioterapi med nakkestrekk og massasje kan være aktuelt. Mindre aktuelt med naprapati eller kiropraktikk så lenge du har utstrålingssymptomer som det kalles. Noen få tilfeller krever operasjon.

Forsøk å la en annen prikke over huden med en ikke altfor spiss gjenstand . En tannpirker for eksempel. Først på en frisk finger, deretter på den rammede fingeren. Kjenner du forskjell? Hvor langt oppover går følelsesløsheten? Det må testes foran og bak på fingeren. Følelsesforstyrrelsen vil gå et stykke oppover på armen, men kun i en smal stripe av huden. Har du nedsatt kraft i armmuskelen i tillegg? Dette øker i så fall mistanken. Uansett skal du oppsøke lege dersom du mener det passer med en slik diagnose. C7-prolaps er den vanligste prolapsen i nakken.


Sammendrag


Siden det bare er én av fingrene dine som er rammet har jeg mest tro på at dette kan dreie seg om en betennelse i fingeren (varm, dunkende og smertende finger som er vond å bevege, spesielt om noen holder igjen fingeren når du forsøker å bevege den) eller en skiveprolaps i nakken. Jeg vet ikke hvor lenge du har vært plaget med dette, men ut i fra de opplysningene jeg har fått må jeg anbefale deg å oppsøke en lege for en undersøkelse dersom du ønsker å få bekreftet om dette er en betennelse, prolaps eller noe annet.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon