Bruskskade i kneet (osteokondritis dissekans)

Innsendt spørsmål

­Hei!
Bruskskader og andre skader i kneet etter trykk og hardt støt i bakken med foten?

For 18 dager siden var jeg uheldig, og måtte hoppe av sykkelen i en bratt bakke, i fart da bremsene svikta. Jeg landa på den ene foten og og fikk et skikkelig trykk/støt opp gjennom venstre fot og kne. Hørte det knasa godt i kneet i det jeg landa. Jeg har mye smærter og kneet svikter og gir etter titt og ofte.Det er fortsatt hevelse og vann i kneet.
Rønken viste ingen brudd, men ved mr for fire dager siden fikk jeg denne beskrivelsen av skaden i dag:

Det er en liten brusklesjon i craniale, mediale del av trochlea. Ca 4mm stor. Også noe benmargsødem og mulig det er osteochondral skade.
Det er også noe benmargsødem i tilstøtende del av patella men uten noen overbevisende bruskskade her. Mulig det er et lite flakformig fritt brusklegeme fortil i notch, noe usikkert, kan også være en synovial fold.

Kan du forklare litt enklere hva denne beskrivelsen egentlig betyr? Hvordan kan jeg behandle denne skaden videre nå? Hvilke muligheter har jeg for behandling og operasjon for at kneet skal bli bedre? Er det kneartroskopi som vil være det beste for meg? Og hvordan er det event med opptrening etter et slikt inngrep og tidshorisont før man kan regne med å være frisk igjen?

Mvh Camilla

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. mai 2018, klokken 06:45

Istock 000015575390xsmall Trochlea: De lyse flatene er brusk. Det øvre benet er lårbenet og det nedre er de to leggbeina. Bruskflaten til lårbenet kalles trochlea.
LEsjon betyr skade. Du har fått en skade på bruske til lårbenets leddoverflate, og den er liten, kun 4 mm. Store skader betegnes skader som er flere centimeter store. Bruskskader oppstår ofte sammen med skade av leddbånd og/eller menisker pga skademekanismen ofte er vridningstraumer, men ved rene støtskader som i ditt tilfelle kan brusken skades alene.


Skaden din sitter i øvre (craniale, dvs i retning hodet) og indre (mediale, dvs mot midten, i motsetning til laterale som betyr utsiden av) del av lårbenets bruskkledde overflate (trochlea). Det kan tyde på MR at støtet har forplantet seg til underliggende benbygning da det er hevelse der (benmargsødem; ødem betyr hevelse). Skaden kalles ofte osteokondritis dissekans siden både ben (osteo-) og brusk (kondro-/kondritis) er involvert.


Skaden din er veldig liten. Ullevål driver med studier hvor flere sykehus er inkludert for å finne ut om opprensning i kneet (skylling og pussing) + fysioterapi er like bra som skylling+pussing+operasjon (brusktransokantasjon for store skader, mikrofrakturering for små skader).


Du er 46 år gammel, og muligheten for at brusken skal helbredes er minimal siden du er ferdig utvokst for lengst. Dine alternativer blir derfor å enten avvente og se hva betennelsesdempende, fysioterapi og opptrening fører deg hen, men er fremgangen treg eller plagene store, eller det er krav til rask og god funksjon i benet ditt pga aktivitetsnivå eller jobbtype så kan dere gjerne drøfte henvisning til ortoped for artroskopi (kikkhullsundersøkelse) allerede nå. Når de da er inne vil de uansett foreta en bortskylling av betennelsesceller samt slipe/pusse vekk eventuelle ujevnheter. Det andre de kan vurdere å gjøre er å drille bittesmå hull ned til benmargen av kneet så det dannes små kanaler opp til bruskoverflaten hvor blod med stamceller fra benmargen kan strømme opp til bruskskaden og stamcellene utvikle seg til funksjonelle bruskceller og helbrede deg. Men som sagt, dette er en liten skade du har og man stusser litt på om ikke fysioterapi pluss opprenskning ene og alene er like bra.


Driller dere er det delbelastnig på kryker i 6 uker, men kneet skal beveges fullt ut og du starter med enkle øvelser så snart du tolererer det. Etter 3 måneder gjenopptas mer normal aktivitet og for de som måtte drive med høy idrettsrelatert aktivitet vil det kreve 6-9 måneder å tolerere slik belastning igjen, men de fleste av oss er jo ikke der, så si at du er tilbake til normalen igjen etter 3-6 måneder etter operasjonen. Driller dere ikke er du på bena nesten umiddelbart etter skylling og sliping.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon