Brystkreft av mammografi

Innsendt spørsmål

­Hei, jeg er litt bekymret for om jeg har tatt for mange mammografier. Jeg runder snart 38 og tok min fjerde mammografi i dag (henvist pga. kul under armen). Forrige mammografi ble tatt for bare fem måneder siden. Jeg ble egentlig henvist til ultralyd, men legen på sykehuset ville ha bilder.

Så, altså mammografi fire ganger (ca. 2013, 2015, 2018 og 2019), hvorav den ene gangen måtte de ta bilde av det ene brystet to ganger, da det første bildet ikke ble godt nok.

Til opplysning har det aldri blitt funnet noe galt. For ordens skyld har jeg også brystproteser.

Har jeg økt risiko for å få brystkreft etter mammografiene? Tenk om jeg, i frykt for å ha brystkreft, har tatt mammografi så mange ganger at jeg får det??

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 07. juni 2019, klokken 11:06

Ja, det innebærer en økt risiko for å få brystkreft. Den er ikke stor, men stor nok til at man skal ha en god grunn til å henvise til det gjentatte ganger. Jeg synes ikke du har tatt mange røntgen, men vet f eks ikke om du har store bryster med behov for bilder fra ekstra vinkler, noe som betyr enda større stråledoser. Mammografier tatt ofte øker også risikoen for falskt positivt svar, altså at mammografien gir inntrykk av kreftfunn uten at det er kreft. Dette medfører unødvendig bekymring og utredning.


Blir du henvist på ny, eller innstendig ber om en ny henvisning, kan dere jo i henvisningen be om en undersøkelse av legen på mammografi-instituttet. Disse legene har stor erfaring med hvordan en kreftsvulst i brystet kjennes ut.


Det er og lurt å ikke haste til mammografi. Dersom kulen(e) går tilbake i menstruasjonsperioden er det nok bare kjertelvev dere har kjent, eller en tilstoppet melkegang. Det er aktivitet i disse og produksjon av væske, omkring eggløsningstidspunktet, selv om du ikke er gravid.


Straalefare


Man har satt grensen for hva som er forsvarlig strålebelastning i løpet av ett år til 100 millisievert (mSv). Det betyr at du kan ta 29 mammografier på et år eller 9-10 CT-bilder. Lungerøntgen er ufarlig som du ser, og moderne bildetaking av lungene med såkalt "lavdose" CT innebærer ikke stort mer stråling enn et vanlig lungerøntgen. Mer presist:


Bakgrunnsstraaling


Du har spredt undersøkelsene over flere år og er godt under faregrensen, så sant du ikke er flyver/flyvertinne eller arbeider med røntgenstråling.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon