Brystkreft? (utslett bryst, tapt matlyst kul armhule, trett og ryggsmerter)

Innsendt spørsmål

­Hei. Har hatt vondt i korsryggen det siste året, de siste månedene har smertene økt. Har også vært unormalt trøtt,. Kan sove i 8-9 timer, men føler meg fortsatt trøtt når jeg våkner. Har en ujevnhet i venstre armhule, samt et rødt avgrenset " utslett" under venstre bryst..i det siste har jeg også mistet matlysten......

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 24. desember 2016, klokken 10:42

Jeg skjønner hvorfor du spør. Om disse symptomene har sammenheng med hverandre eller ikke kan jeg dessverre ikke påstå noe om, men du nærmer deg en aldersgruppe hvor selv de mest usannsynlige sykdommer begynner å bli sannsynlige, inkludert kreft. Sannsynligheten er svært liten for kreft, men siden konsekvensene av å ikke sjekke dette opp nøyere er så alvorlige at man gjør så allikevel.


For det er jo som du sier; tretthet (lav blodprosent?), mulig lymfeknute i armhulen (spredning?), utslett på brystet (underliggende svulst?) og nyoppståtte skjelettsmerter (spredning?) og tapt matlyst (energibehov + ineffektiv energiutnyttelse svulst)? Dvs brystkreft med spredning?


Eller er det vanlig tretthet pga livsstil, hudsopp på brystet, forbigående, øm lymfeknute i armhulen og vanlige ryggsmerter?


Dette er såpass enkelt å finne ut av når man har deg tilstede, og innebærer ingen vonde undersøkelser, at dette skal du sjekke opp. Legen foretar et intervju med deg, kjenner etter kuler i bryst og under armhule, over kragebena, ser etter synlige forandringer, undersøker ryggen din og tar blodprøver og vurderer henvisining til MR rygg og mammografi.


Jeg vil ikke ødelegge julaften din og skal derfor ettertrykkelig avsløre igjen at sannsynligheten er svært liten, men vil ikke at du lar være å sjekke dette heller! Men dersom ryggsmertene hadde hatt med bryst- og armhuleforandring å gjøre er det svært usannsynlig at forandringene i bryst/armhule ikke hadde gitt seg tydeligere til kjenne. Spredning er nemlig et mye senere tegn. Brystet pleier å være fryktelig kulete på det tidspunktet, som en svær, klumpete, solid byll. Deretter kommer spredning til armhule og deretter til resten av kroppen og korsryggen er ikke et typisk sted i så måte. En kretflymfeknute er uøm, solid klump som sitter dønn fast. Hudforandringen du sikter til sitter nedenfor brystet? Altså utenfor selve brystvevet? Det gjør jo sannsynligheten for at dette er kreft usannsynlig. Så summa summarum, med tanke på kreft, så er nok dette lugnt (men sjekk deg over julen, for jeg kan ikke si noe sikkert over nettet!). Hva angår situasjonen ellers er det en annen historie, men da er det nok fysioterapi og livsstilsendringer som gjelder. Oppfatter spørsmålet dithen at det er kreft du ønsket å diskutere.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon