Brystsmerter. Bedriftshelsesjekk ok. Bør jeg til fastlegen allikevel?

Innsendt spørsmål

­­Kvinne, 65 år. 1,58 høy og 56 kg. Aldri røkt, slank og i grei form. 2 ukers sykemelding på 40 år. Ingen kjente sykdommer i familien. I jobb fortsatt (stillesittende). Hjertet? Er mye slitnere siste halvåret enn før. Verst på morgenen. Gulper opp store mengder luft og det føles som et jernbånd under brystene. Føles subjektivt som hjertet ikke får plass nok. Kolesterol og blodsukker ok. (Siste bedriftslegebesøk). Ingen smerter, bare nakke og skuldre, men det er nok bare jobb-relatert. Ikke hodepine. Trenger mye mer søvn enn før, og skal ikke det være motsatt med stigende alder?
Blodtrykket var for høyt hos bedriftslegen, men jeg har målt hjemme (med en slik som settes om håndleddet) og etter meditasjonsrunden var det på 135/80. Men den er selvfølgelig ikke så sikker som den legen bruker.
Bør jeg gå til fastlegen og få undersøkt hjertet?­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 20. februar 2015, klokken 10:18

Jeg synes et besøk til fastlegen er bra å ha uavhengig av bedriftslegebesøkene. Fastlegen har gjerne et annet fokus, et bredere fokus, mens bedriftslegen kan ha fokuset for mye rettet mot den delen av funksjonsevnen din som har mer direkte knytning til dine arbeidsoppgaver å gjøre. VEd fastlegekontrollen vil det i forbindelse med denne problemstillingen du fremlegger her være aktuelt å kartlegge risikoen din generelt, og det er det sikke sikkert bedriftlegen gjør. Det man trenger å vite for å ta stilling til hbv a man gjør med deg videre er:  • Har du smerter/ubehag i brystet ved anstrengelse? Har du ikke det og bare i hvile så kan vi nærmest utelukke angina. Hjertet trenger jo mer blod og oksygen via blodårene rundt hjertet når det arbeider enn når det hviler, slik at om du har hvilesmerter og disse skulle skyldes trange blodårer så skulle du ihvertfall hatt det når du anstrengte deg (gikk i trapper etc). Har du ubehag ved hver anstrengelse skal du henvises til spesist. Hastegraden avhenger av ubehaget/hyppigheten. Kan variere fra øyeblikkelig innleggelse til en planlagt undersøkelse med sykkeltest med samtidig EKG-taking (sykkelbelastningstest/arbeidsbelastning/stresstest) og ultralyd av hjertet.

  • Om du røyker eller ikke

  • Totalkolesterolet ditt

  • Blodtrykket

  • Om du har diabetes eller ikke

  • Arvelig disposisjon: Her ønsker fastlegen å vite om det er hjerte-karsykdom (angina/drypp/hjerneslag/hjerteinfarkt) hos far eller bror innen de fylte 55 eller mor eller søster innen de fylte 65 år


Jernbåndet er mest sannsynlig stressbetinget siden du har gått klar på bedriftslegebesøkene, du er normalvektig og ikke røyker, blodsukker og kolesterol er angivelig også bra. Hjemmeblodtrykksmåling er en god målemetode man kan stole på. Men konklusjonen synes jeg fastlegen din skal få lov å signere endelig på. Er dette stressbetinget passer det bra med at magesymptomene dine skyldes stressmage også, hvilket kan dra fordel av syrehemmende medisin noen uker. Men også her må fastlegen undersøke at du ikke har magesår. Ved magesår har man derimot smerter og ikke bare luft, og smertene er intense og varer også på natt. Test for blod i avføring kan slå ut dersom det er sår. Blodprøve for magesårbakterien og vurdering av behov for gastroskopi kan bli aktuelt. Alytså, nok en grunn til å svinge innom fastlegen en tur.


For øvrig er du ikke i den aldersgruppen at du trenger mindre søvn i den forstand. Du står jo i arbeidet og dette er mer krevende i "din" alder. Du må nok ha vært utenfor arbeid ens tund før søvnbehovet avtar. Nå er du jo aktiv i arbeid flere timer hver eneste dag og krever nok heller mer hvile og tilrettelegging.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon