Brystsmerter med utstråling

Innsendt spørsmål

­­Jeg har nå veldig høy puls, blir behandlet for hypertnsjon, har vondt i bryst, ryggg og hals. Er også litt engstelig.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 27. mars 2011, klokken 21:26

Med din sykehistorie må jeg be deg komme i kontakt med en lege snarest. Dette kan være symptomer på alvorlig hjertesykdom som angina (innsnevring av blodåre til hjertet), hjerteinfarkt (fullstendig tett blodåre til hjertet) eller utposning av hovedpulsåren. Det kan også dreie seg om akutte tilstander som blodpropp i lungen.


Disse tilstandene må utredes snarest. Derfor må du ringe 113 eller legevakten.


Skulle samtale eller undersøkelse av lege konkludere med at det ikke var snakk om alvorlig sykdom må andre tilstander vurderes:


Årsaker til brystsmerter • Årsaker i hjerte og blodårer 1. Betennelse i hjerteposen eller hjertemuskelen (legen må lytte på hjertet med stetoskop, ta blodprøve etter betennelse, høre hva slags form du føler deg i og eventuelt henvise deg til ultralyd av hjertet)

 2. Feil i hjerteklaff (legen lytter på hjertet og hører om dine symptomer og henviser deg eventuelt til ultralyd av hjertet)

 3. Trangt utløp for hovedpulsåren der den forlater hjertet (aortastenose). Utredes som ved hjerteklaffeil.

 4. Forstørret hjerte (kardiomyopati og ventrikkelhypertrofi). Legen tar EKG, lytter på hjertet ditt og henviser eventuelt til ultralyd. • Årsaker i lungen 1. Lungebetennelse (pneumoni). Du vil da være syk, ha grønt opphost og blodprøven (CRP/hurtigsenk) vil være høy.

 2. Betennelse på lungesekken (pleuritt). Vondt å puste, spesielt inn.

 3. Bronkitt (kronisk hoste). Sykehistorien og symptomene setter diiagnosen, samt at legen lytter over lungene og kanskje tar CRP.

 4. Lungekollaps (pneumothorax). Svære smerter som varierer med pusten. Oppdages ved at legen ikke hører luft over hele lungeflaten. Du henvises akutt til sykehuset for å ta røntgenbilde for å bekrefte diagnosen og eventuelt behandle.

 5. Blodpropp i lungen. Vondt å puste. Hoste som oppstår akutt, kanskje også blodstreker i opphostet. Du innlegges akutt.

 6. Tumor. Kan ha mange sympotomer. Om den er ondartet akn du ha følt deg skral i lang tid og mistet mye vekt ufrivillig. Pusten kan gradvis ha blitt dårligere. Oppdages ved sykehistorien, røntgen og at legen lytter over lungene. • Årsaker i mage eller tarm 1. Rift eller sprekk i spiserøret. Svære smerter ved svelging.

 2. Sure oppstøt (reflukssykdom). Sykehistorien er nokså typisk, mens man må ofte til gastroskopi for å utelukke sår, kanskje også kreft selv om dette er sjelden.

 3. Kramper i spiserøret. Smerter. Kan komme plutselig.

 4. Magesår. Smerter som lindres av matinntak forbigående. Smertene er gnagende og vedvarer også gjennom natten. Kan ha mørkt blod i avføringen.

 5. Betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt). Smerter som sprer seg som et belte rundt hele kroppen. Smerter under matinntak.

 6. Gallestenssykdom. Smerter som stråler fra nederste ribben på høyre side (omtrentlig) og bak til høyre skulderblad. Avføringen kan være blek og urinen kan være mørk (gallefargestoffet som skulle farget avføringen brun har på grunn av den blokkerende stenen havnet i blodet og farger derfor urinen i stedet). • Årsaker i muskel- og skjelettsystemet 1. Skiveprolaps eller betennelse i ledd i nakke eller i ryggraden i høyde med brystkassen. Vondt ved bevegelse. Må ta CT/MR. Legen kan også foreta visse tester for å bekrefte eller avkrefte diagnosen.

 2. Leddbetennelse (artritt). Vondt ved bevegelse. Utslag på prøver og tester.

 3. Betennelse i brusken der hvor ribbena møter brystbenet. Vondt ved pusting, men ofte også ellers. Vondt når noen klemmer i området. Hjelper med betennelsesdempende (NB ved magesår eller -katarr blir smertene verre når man tar betennelsesdempende)

 4. Slimposebetennelse i skulderen. Vondt ved bevegelse og tester. • Andre årsaker 1. Angst (les gjerne artikkelen: Test om du har angst)

 2. Panikkanfall

 3. Helvetesild (smertefulle blemmer på bare ene halvdelen av kroppen)

 4. Feilstilling av benbygningen i brystet

 5. Betennelse i brysthulen

 6. Nerve og/eller blodårer i klem der hvor disse forlater brystet for å komme ut i armen.


Vanligste årsak er betennelse i bruskdelen av ribbenet, akkurat der hvor ribbenet møter brystbenet, muskelsmerter i musklene mellom ribbena som følge av angst og muskelspenning over tid, magekatarr eller -sår, og sure oppstøt med magesyre som renner opp i spiserøret og gir smertefull irritasjon.


Det første man allikevel må gjøre er å utelukke at det ikke foreligger livstruende tilstander som hjerteinfarkt, blodpropp eller utposning av hovedpulsåren. Først når dette er utelukket, hvilket må skje snarest, kan man utrede hvilken av de andre tilstandene som kan være årsaken.


Brystsmerter er en tilstand som alltid skal utredes. Man skal ikke slå seg til ro med at det sikkert bare er stress uten først å ha utelukket andre årsaker. Selv når stress er årsaken finnes det mange måter å bli kvitt disse plagene på.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon