Brystsmerter ved anstrengelse: Hjertet? Spiserørsbrokk? Muskelknuter?

Innsendt spørsmål

­­Har jeg virkelig fått koronarsykdom som 30-åring nå? Nå tror jeg virkelig det verste.

Har den siste tiden fått en del ubehag når eller etter jeg går i oppoverbakker.
Smerter/ubehag ulike steder i brystet som oppleves som det sitter langt dypere enn stikninger/stramninger i intercostalmuskulaturen. De siste dager en underlig verking (ubehaget er vanskelig å beskrive med ord, den nærmeste følelsen jeg kommer er den man har rett før man må på toalettet), som nær sagt konsekvent finner sted når jeg går i oppoverbakker, ikke veldig mange sekunders varighet. Ved jogging eller trappegang har jeg ikke de samme plagene, heller ikke ved sykling, men jeg kjenner iblant et slags press oppover en eller begge sider av halsen hvis jeg brått øker belastning. Dette gir seg i løpet av få sekunder. Disse "verkesmertene" har jeg iblant også i hvile, spesielt hvis jeg er nervøs eller stresset. Pulsen er da ikke spesielt høy. Ellers har jeg de siste dagene fått dette ubehaget i mange situasjoner, på jobb, blant venner, osv. Det er skikkelig plagsomt.

I går forsøkte jeg å undersøke dette fenomenet ved å gå opp en ås i marka, relativt bratt. Hadde da denne verkingen nærmest konstant og ganske kraftig, virket som den kom både fra brystet og ryggen, når jeg gikk oppover. Ble selvsagt kjemperedd, og når jeg begynte å katastrofetenke ble pusten i korte perioder tyngre, men ellers var den fin. Var 100% overbevist over at jeg nå hadde fått angina og at livet mitt var ødelagt. Jeg gikk ned igjen, og forsøkte i stedet å jogge opp en skogsvei som også var ganske bratt. Da hadde jeg ikke de samme plagene. Jeg dro hjem, og satte meg på ergometersykkelen. Presset pulsen opp til ca 180-190 uten å få spesielt sterke plager (imidlertid et par ekstraslag). Men jeg var jo ekstremt nervøs, så jeg hadde ubehag i hvile etterpå.

Jeg dro da på legevakten for å "fange" smertene på et EKG. Jeg ble tatt veldig på alvor, fikk ta EKG akutt, og jeg kjente da en slags verk (men ikke veldig kraftig) i bryst/ryggregionen på venstre side. EKG viste sinusrytme, frekvens 85/min, og i det øvrige komplett normalt. Legen ba meg gå opp 2 trapper 5 ganger på rad for å se om jeg fikk forverring av ubehaget. Jeg løp opp trappene 4 ganger, uten å kjenne noen plager. Den femte gangen tok jeg skikkelig i og løp 3 og 3 trinn av gangen, ingen plager da heller foruten at jeg trigget en hel masse ekstraslag, men da hadde jeg så mye adrenalin i kroppen at det var helt vanvittig.

Legen hadde ingen god forklaring på ubehaget mitt. Jeg fikk en kort samtale med en lege på medisinsk avdeling, heller ikke han hadde noen god forklaring. Fikk beskjed om å ta kontakt med fastlegen min.

I dag gikk jeg opp de 5 etasjene til jobb og hadde ingen plager med dette (1 ekstraslag da jeg akkurat var oppe, men så er jeg rimelig redd om dagen..). Når jeg sitter og skriver dette har jeg noe ubehag, men nå virker det som det har flyttet seg til høyre side, det kan for øvrig stråle i alle mulige retninger, jeg innbiller meg på en måte at det starter under skulderbladet på ryggen og stråler framover, men umulig å si. I alle fall forverres det jo av oppoverbakker.

Jeg skjønner egentlig ingen ting. Jeg er 30 år, og mener å leve ganske sunt. Kolesterolet mitt er under 5, blodtrykket er 100/60 i hvile, røyker ikke, trener en del, lite alkohol, sunt kosthold, ikke diabetes, har mye fam.historikk men jeg er jo ung. Disse ubehagene har jeg ikke hatt før, og det skremmer meg skikkelig. Siste sykkeltest tok jeg i desember 2011, komplett normalt. Tok CT av hjertet (uten kontrast) i september 2011.

Hva i all verden er det som er galt med meg?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 26. juni 2012, klokken 20:46

Hei


Jeg tror etter det jeg her har hørt at det ikke er noe alvorlig galt med deg i det hele tatt, men det er synd jeg ikke får undersøkt deg for blant annet muskelknuter, hvilke kan stråle fra for eksempel skulderblader og frem mot forside skulder, nedetter overamen etc. Videre er det muskelknuter, altså muskler som har gått i krampe for å beskytte seg mot bevegelse fordi de er betente, over kravebenet som kan være svært intense og stråle nedetter bryst og overarm, samt opp i kjeve akkurat som hjertebetingede brystsmerter.


Undersøkelsene du har vært gjennom utelukker hjertesykdom. Tette blodårer opererer ikke på den måten at de gir smerter kun ved lav belastning og ikke ved høy belastning. Det er snarere motsatt. Først, før blodåren er veldig tett, oppstår smertene først ved svært tung belastning, deretter ved stadig mindre belastninger og til slutt også ved hvile. Du som er i slik aktivitet vil få tidlige varsler om tetning av blodårer, men slik jeg oppfatter deg vil dette kanskje aldri skje noen gang.


En annen ting som kanskje skulle vært undersøkt hos deg er om du kan ha dårlig lukkefunksjon mellom spiserør og magesekk ("spiserørsbriokk"/gastroøsofageal reflukssykdom. Når magesyre renner opp i spiserøret kan dette gi smerter som er umulig å skille fra angina (hjertekrampe). Du kan gjerne forsøke syrenøytraliserende (reseptfritt, f eks Pepcid Duo) og se om dette holder plagene unna. I så fall kan det i neste omgang være aktuelt å foreta en gastroskopi ("svelge slangen") for å sjekke om du har betennelse i mage/spiserør.


Konklusjon:


Ikke hjertesykdom, men kanskje utelukke muskelknuter og spiserørsbrokk?

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon