De sender meg til flere hjerteundersøkelser selv om alt visstnok er bra. Vil de

Innsendt spørsmål

­Hei. sendte inn et spørsmål til deg tidligere og likte tjenesten godt så nå ønsker jeg å bruke den igjen.. Jeg er da en kvinne på 31 år. snuser, men drikker svært lite alkohol, er normalvektig og har ingen hjerte kar sykdommer i familien. har en tid vært plaget av ukontrolert hjerte bank, smerter i bryste svimmelhet og følelse av å ikke få nok oksigen (på det værste) Jeg har siden sist jeg var i kontakt med deg hatt vært til legen for smertene, her på det lokale legesentret viste EKG`n at jeg hadde hatt et lite hjerteinfarkt for noen timer siden...jeg ble derfor fraktet i ambulanse til lokalsykehuset. der var alle EKGène normale (tok to) tok blodprøver som også var fine, lå med overvåkning en natt..disse hørte jeg ikke noe fra...da er dem vel ok ? jeg ble for en aller sikkerhetsskyld satt på sykkeltest. her klarte jeg bare 80% av hva som var forventet og jeg hadde en liten forandring ble jeg fortalt, jeg hadde dog ingen smerter under testen, men difuse smerter og ubehag en stund etterpå... legen kom senere å pratet til meg, hun sa jeg ikke skulle frykte noe, men at hun ville sende meg vidre til et større sykehus for å skjekke opp den lille forandringen. jeg ble så utskrevet med Albyl-e og venter nå på henvisning fra regionalsykehuset. Nå er jeg svært bekymret... jeg sa med legen at jeg hadde ubehag etter testen, og lurte på hva det ville si, hun sa bare at det kunne være så mange grunner til det..jeg har stikksmerter rundtomkring i brystregionen og noen litt langvarige under brystene (kan kjennes ut som at brystene er ømme uten at de er det) har lest at dette kan være ustabil agina, og lurer på om jeg er trygg siden jeg går på albyl-e? jeg håper denne henviselsen kommer noe kjapt men har vel dårlig tru om det siden sannsyneligheten for at det var noe galt i følge legen var liten.. jeg har merket at disse plagene kommer på ettermiddagene-kvelden og natta (skjeldent når jeg sover) er dette typisk?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 09. juni 2013, klokken 21:20

 


Er legen usikker må han bruke ekstra tid på å forklare pasienten


Dette virker i utgangspunktet veldig trygt, men det er klart det er forvirrende når de både sender deg til videre undersøkelse samtidig som de sier at du ikke skal bekymre deg. Det de ønsker er rett og slett å sjekke om du kan ha en for øyeblikket ubetydelig innsnevring av blodåre(r) til hjertet, dvs ikke så stor innsnevring at du skal få hjerteinfarkt like om hjørnet, men en veldig liten en som de ønsker å anslå kan forverre seg med tiden, og i så fall gi deg råd deretter. Derfor har de også gitt deg en medisin som hemmer blodplatene (platehemmer) inntil videre. Denne kan du slutte med om den lille mistanken som er avkreftes etter undersøkelsen. Du har heller ikke hjerte-karbelastning i familien. Det taler til din fordel.


Kontrastundersøkelse og kalsiumskår av hjertet


Kanskje er det CT av hjertet de ønsker å sende deg til, og ved denne undersøkelsen regner de ut det som kalles calcium-score som sier noe om graden av forkalkning (calsifiseringen) i disse blodårene. Dette igjen sier noe om fremtidig risiko for å få hjerteinfarkt.


Mest sannsynlig er det at de har tenkt å sende deg til kontrastundersøkelse av hjertet. Da får du kontrast sprøytet rett inn i blodårene rundt hjertet gjennom et kateter som føres opp til hjertet via lysken eller armen og det tas bilder idet kontrasten støtvis pumpes inn i blodårenettverket (se videoen i bunnen). Calciumscoren kan foretas samtidig som kontrastundersøkelsen.


Anastomose KONTRASTUNDERSØKELSE AV HJERTETS BLODÅRER: Her har det blitt tatt bilde når kontrastvæsken har blitt sprøytet inn i hjertets blodårer (coronararteriene). Ser du at kontrasten ikke har kommet til i et område? At blodåren slutter for plutselig å dukke opp igjen lenger nede? Det er fordi det er tett i akkurat dette området. Som et dreneringsrør ute i naturen som har blitt tettet igjen av jord eller leire. Blodet, og dermed kontrasten, kommer ikke inn dit fordi det i dette tilfellet er helt tett. Akkurat denne karen har vært heldig. Han har en rimelig stor blodåre som lager forbindelse rundt det tette partiet. Det kan ha unngått at han fikk hjerteinfarkt, kankje? 
Det kan også tenkes de sender deg til andre undersøkelser, men jeg tviler på det. Jeg tenker på MR eller myokardscintigrafi av hjertet. De burde ha nok informasjon fra sykkeltesten og vanlige EKGer. Det de har tenkt til er nok å gjøre en kontrastundersøkelse av hjertets blodårer for å se om forandringen på EKGet skyldes at blodårer er litt tette eller om det bare er en normalvariant, dvs forandringer som vi kan ha uten at vi er syke.


Hva er troponiner?


De blodprøvene de tok av deg ved innkomst på sykehuset kalles troponiner og er enzymer som så godt som bare finnes inne i hjertemuskelcellene. Dersom du har hatt hjerteinfarkt (hjerteinfarkt betyr at cellen dør, og dermed sprekker) vil troponinene renne ut av cellen og oppdages på blodprøve opptil 7 dager etterpå. Det betyr at du ikke kunne ha hatt et hjerteinfarkt for noen timer siden slik de antok på fastlegekontoret. Men det er riktig av dem å sende deg dersom det så slik ut på EKGet. Enhver tvil må komme pasienten til gode.


Siden det tar omkring 3 timer etter hjerteinfarktet før man kan oppdage troponinene på blodprøven må det tas en prøve nummer to for å være sikker på at første prøven ikke ble tatt for tidlig.


Hva menes med ustabil angina?


Ustabil angina vil si at du har en angina som har begynt å forverres, dvs at du får brystsmerter ved stadig mindre anstrengelser, eller vi bruker uttrykket når noen får angina i hvile.


Angina er melkesyresmerter i hjertemuskulaturen som følge av at deler av muskulaturen ikke får nok blod med oksygen siden blodåren til dette området har begynt å tettes til. Dersom man tolererte sterk fysisk aktivitet tidligere, før man fikk brystsmerter, men ikke nå lenger betyr det at blodåren har blitt hakket tettere. Blir den nesten helt tett kan man faktisk få angina (melkesyresmerter og krampe i hjertemuskelen) selv om man er i ro. Da er hjerteinfarktet nært forestående og det ville i så fall syntes på sykkeltesten din. Symptomer og kanskje tilmed et hjerteinfarkt ville du da også fått om de ikke hadde stanset testen i tide. Altså: Dersom du har smerter nærmest i hvile (du nevner ettermiddag, kveld, natt) og dette skulle skyldes angina så betyr det i så fall at blodårene dine måtte være nesten helt tette. Det er lite sannsynlig at du ville passert sykkeltesten da og det er ikke mulig at du da ikke skulle få minst like stort ubehag under aktivitet.


Konklusjonen blir derfor at du må stole på det de har fortalt deg selv om du nå har fordøyd ting de har sagt og dette har malt seg sammen til en bekymring. Forståelig nok. Det de ønsker å nok å utelukke er at du ikke har en liten forandring som er ubetydelig for øyeblikket og sannsyligvis også i lang tid fremover.


Spørsmål til lege om brystsmerter eller andre problemer relatert til helse? Spør HER.


FILM: Kontrastundersøkelse av hjertets blodårer (koronar angiografi).
 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon