De vil ikke ta MR av prostataen

Innsendt spørsmål

­Hei (Vil helst ha svar innen en virkedag)
Jeg er mann på 75 år, og har hatt en forhhøyet PSA til 23. For et år siden hadde jeg 12.
I 1916 var jeg til gjennomhulling av prostata, hvor de tok ut 24 elle 48 prøver. Alt var negativt nr det gjalt kreft. Men var hos lege for en uke siden,hvor PSA ble målt. Han tok en teleforn til meg på fredag, og sa han ville henvise me til MR på urologisk avd, og Rtg avd.De aviser søknaden, da jeg ikke har målt den to ganger. I går fant jeg ut at seden min er rød/brun, og ble ganske redd. Min far hadde prostatkreft i mange år, men lite aggresiv sort. Han døde når han var 95 år med en PSA på 800. Men han død av hjertsvikt.
Hva kan det være, og hva bør jeg gjøre? Minlege har ferie i 2 uker, og jeg skal til spania 14 feb - 18 mars.
Beste hilsen

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 05. februar 2019, klokken 22:46

Jeg vet ikke hvor stort utbytte du får av en ferie til utlandet med tankene som naturlig nok oppstår i forbindelse med dette. Din PSA har doblet seg på et år og du har blod i sæden. Fastlegen din kan ringe inn den forrige PSA-verdien, så har de jo straks to verdier. Dersom en kollega på kontoret ikke kan hjelpe med det, så reis bare ned på senteret, få det printet ut og reis deretter innom røntgensenteret med verdien. Er du heldig da så gjennomfører de undersøkelsen, men egentlig skal MR av prostata helst bestilles av spesialist i urologi. Så det riktige ville være at fastlegen henviste deg for rask vurdering av urolog og så fikk det være opp til urologen å ta MR eller ikke. Men, slik beskjeden høres ut kan det virke som at de godtar å ta MR bare de har en verdi til, slik at de kan se at verdien dobler seg raskt, som bevis på at det foreligger kreftmistanke. Saken er nemlig den at en høy verdi ikke behøver å bety kreft. Godartet prostataforstørrelse kan ha høye verdier de også, men en rask økning derimot, som i ditt tilfelle, dét er mer kreftsuspekt og jeg håper de tar deg inn bare du får overlevert dem den andre verdien, slik at de ser at verdien har steget raskt. Hvis ikke må en kollega på senteret ta deg inn som lyeblikkelig hjelp eller du må ta med verdiene til privatisk eller annet legesenter.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon