Derfor antas ikke symptomene dine å komme fra hjerte eller lunger

Innsendt spørsmål

Hei, jeg har i høst vært gjennom noen forskjellige sykdommer, som kanskje har en sammenheng.
Er.180cm høy og ca. 81 kg. Har i de siste årene vært svært fysisk aktiv med trening, både med sykling til/ fra job, løping og deltatt i konkurranser. Vil si formen er bra. I slutten av august deltok jeg på en triathlon, som jeg gjennomførte uten problem av noen slag.
I September ble jeg forkjølt en periode, med lette symptomer. I etterkant av forkjølelsen, følte jeg meg uvel med et trykk over/ mellom øynene, og svimmelhet. Valgte å gå til lege etter noen dager med ubehag, og han påviste ikke noe, men var enig med at det kunne være bihule betennelse. Fikk Apocilin for dette, som jeg fullførte, selv om jeg ikke følte at jeg ble frisk før helt på slutten. Jeg trente i denne perioden, og gikk på svømmekurs.
Dagen etter at jeg avsluttet penicillin kuren, fikk jeg utslett på magen rett over lysken. Dette ble tilslutt konkludert med allergisk reaksjon på penicilinen. Fikke en slags elveblest, flere steder på kroppen. Væste over lysken og i hodebunn. Tok allergi medisin mot dette og ble frisk etter en uke (lør). På følgende mandag følte jeg meg bra bra, og deltok på svømmekuset. En 45min intensive trening (for meg å være). Da jeg kom hjem etter trening følte jeg meg litt uvel, som en gjør etter hard trening. Gikk og la meg. Og nå kommer jeg til problemet­: Våknet etter 1,5 time av noe med pusten. Mens jeg lå våken, begynte hjerte å hamre, følte at jeg fikk skikkelig hjertebank. Satte meg opp på sengekanten, og følte at jeg ble svimmel og redd. vekket min kone og hun ringte 113. Ambulansen kom og de tok EKG uten å finne noe. Et nytt EKG på legevakt uten resultat. I ambulansen vandret pulsen mellom 80-130. Jeg roet meg ned og sov resten av natten og gikk på job. Tok en ny EKG his fastlege senere i uken heller ikke noen funn der. Heldigvis. I etterkant av dette, har jeg følt meg til tider uvel, med følelse av klump i halsen og hodepine som kommer og går. 2 ganger denne uken har jeg våknet opp av jeg ikke får puste. Senest i natt. 40 min etter at jeg jåg meg, våker jeg av at jeg ikke puster. Måtte sitte meg opp og konsentrere meg om å puste rolig. Etter hvert gikk det over, og jeg roet meg ned etterhvert. Idag føler jeg let svimmelhet, Klumpen i halsen er der og jeg har behov for å hoste. Føler at det murrer litt i brystet innemellom, forsvinner når jeg hoster. Er dette tilfeldigheter, eller har de en sammenheng? Venter på time hos hjertespesialist, men føler ikke det er hjertet som er problemet. Har vel et snev av angst som sikkert kan spille inn her. Bør jeg få undersøkt lungene?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 05. november 2014, klokken 21:02

Hvordan skille angst fra hjertesykdom?


Jeg håper jeg foreløpig klarer å berolige deg med at det ikke vekker mistanke om hverken hjerte- eller lungesykdom dette. Hjertet og lungene står seriekoplet slik at symptomer det ene stedet kan gi symptomer fra det andre, og motsatt, og derfor kan det være vanskelig å avgjøre hvorvidt symptomene stammer fra. Det er riktig. Men hva i all verden det skal være som gir deg følelse av pustestans nå plutselig, og det i kjølvannet av andre nylig gjennomgåtte ubehageligheter, det virker litt for tilfeldig sammenfallende i tid til at det kan være mulig, spør du meg. Ikke minst i en kropp som er i stand til å gjennomføre et triatlon, og som dessuten nylig klarte å gjennomføre en 45 minutters god treningsøkt uten å få symptomer under den. Hjertefrekvensen din er dessuten innenfor det som kalles sinusrytme, dvs innenfor de frekvensområdet vi klarer å oppnå ved fysisk (og psykisk) belastning.


Det er når hjertefrekvensen blir atskillig raskere enn dette, eller svært treg (hos deg som trener må den nok under 40, kanskje under 30 også), uregelmessig eller gir samtidig symptomer som virkelig besvimelse, skikkelig tungpust i hvile eller vonde brystsmerter.


Utredning hjertebank
Selv idrettsfolk kan få hjertesykdom, men går man tilbake i sykehistorien deres så har de hatt symptomer samtidig som hjerterytmeforstyrrelsen. Ofte viser det seg at det er en strukturfeil i hjertets ledningssystem.


Ut i fra hva du beskriver tror jeg ikke hjertespesialisten vil finne noe galt, men avbestill intet, selvsagt. Jeg har jo ikke undersøkt deg og du får ikke anledning til å kommentere påstandene mine. Men håpet er at du skal kunne slappe av frem til da. Mest av alt er dette høyst sannsynlig en kjede av uheldige og utmattende hendelser. Bihulebetennelse, reaksjon på antibiotika, en tilfeldig reaksjon etter en hard treningsøkt og så skyter en angst fart på det hele. Det er for usannsynlig at du skal debutere med en hjerte- eller lungesykdom akkurat nå og/eller bare på natt.


Konklusjon: Høyst sannsynlig tilfeldigheter.


RELEVANT LESING:


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon