Det finnes snill og det finnes aggressiv prostatakreft

Innsendt spørsmål

­­Er 57 år og mann.Hadde PSA på 7 .Neste prøve viste normal PSA.Har vært hos urolog .Han kjente på prostata .Den var litt ujevn i form .Tok så ultralyd .Kunne ikke se noe spesielt .Tok så en del vev prøver som jeg venter på svar på .Er engstelig for at det skal være kreft .Hvordan stiller du deg til dette ?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 02. november 2011, klokken 23:25

Forstørret prostata


Prostatakjertelen (blærehalskjertelen) kan forstørres på to måter:  • Godartet prostataforstørrelse: Benign prostatahyperplasi. PSA er som regel under 10 og prostataen er glatt og ta på for legen som undersøker. Vannlatingssymptomer er vanlig.

  • Ondartet prostataforstørrelse: Prostatakreft. PSA er oftest over 10 og legen kan eventuelt kjenne kreftkulene ved endetarmsundersøkelsen. Vannlatingssymptomer pleier å oppstå senere i forløpet, derfor har prostatakreft en tendens til å ha kommet noe langt dersom den først oppdages når symptomene har begynt å oppstå. Regelmessige endetarmsundersøkelser er sannsynligvis viktigere enn regelmessige PSA-blodprøver.


    • Aggressiv type: Må behandles

    • Snill type: Kan følges opp med regelmessige kontroller.


PROSTATAKJERTELEN: Prostataen ligger rett under urinblæren slik at urinrøret passerer tvers gjennom kjertelen.
NORMAL PROSTATA: Urinrøret er helt åpent. Det er ingenting som klemmer på det. Urinstrålen vil være sterk som den alltid har vært og vannlatingen vil ikke ta ekstra tid. Mannen får tømt seg helt hver gang slik at han ikke må opp på natten.
GODARTET PROSTATAFORSTØRRELSE: Når prostataen forstørres av godartede årsaker så skjer dette først i området omkring urinrøret. Som du ser vil da urinrøret avklemmes og gi symptomer i form av treg og hyppig vannlating hvor strålen er svak og man må opp om natten. Se hvordan hele kjertelen blir nokså jevnt forstørret. Man kjenner ingen knuter eller ujevnheter ved denne typen forstørrelse, men kjertelen føles hardere enn normalt.
PROSTATAKREFT: Prostataforstørrelse som skyldes kreft begynner lenger unna urinrøret og gir ikke symptomer like tidlig som den godartede forstørrelsen. Derimot kan man oppdage den dersom man tar regelmessige endetarmsundersøkelser som ledd i en helsesjekk siden kreften ligger lenger ut mot kapselen (se neste).
PROSTATAKREFT: Her har kreften vokst mer og du kan se hvordan den skaper kuler i overflaten. Disse kulene kan kjennes ved endetarmsundersøkelsen. Ved langtkommen kreft vil også vannlatingssymptomer kunne oppstå. Men det er vevsprøven (biopsien) som stiller den endelige diagnosen og da får man et inntrykk av hvor hissig kreften er også.
Høy PSA-verdi må ikke være kreft


Ved PSA-verdier under 10 så er det størst sannsynlighet for at PSA-stigningen skyldes en godartet forstørrelse av prostata, men det er allikevel ikke feil å henvise deg til biopsi (vevsprøve) ved denne PSA-verdien, spesielt ikke dersom fastlegen kjente kuler ved endetarmsundersøkelsen i tillegg. Det er altså lite sannsynlig at biopsiene vil påvise kreft. Dessuten, og dette er det vanskelige: Dersom det påvises kreft så vil mange kunne leve med denne livet ut avhengig av hvor aggressiv den er.


Det hender vi ser prostatakreft som har < 10 i PSA, men det er uvanlig. Det finnes også godartet forstørrede prostatakjertler som har PSA > 10, men sjansen for at det er kreft som er årsaken til så høy PSA-stigning er større. Det faktum at PSA > 10 ikke være kreft eller PSA < 10 ikke være godartet er noe man må få forklart av fastlegen sin før man tar denne blodprøven. PSA er bare et hjelpemiddel i den totale vurderingen som består i å 1. kjenne på kjertelen (via endetarmen), 2. vurdere vannlatingsplagene, 3. høre om eventuell arvelig disposisjon (prostatakreft hos brødre eller far, eventuelt mange av kvinnene i slekten som har hatt eggstokk- eller brystkreft siden det er det samme genet som forårsaker disse kreftformene) og til sist 4. PSA. Dersom PSA er over 10 kan dette alene være tilstrekkelig for å henvise. Er den under 10 pleier man å kontrollere den for å se om eller hvor raskt den stiger, med mindre man i tillegg kjenner kuler på prostataen. Legen din har kjent "ujevnheter". Dersom det er snakk om harde knuter øker sannsynligheten for at det kan dreie seg om kreft. Det er uansett vevsprøvetakingen som gir den endelige diagnosen, og i denne sammenhengen minner jeg deg på at PSA var lav med tanke på kreft.


Prostatakreft må ikke nødvendigvis være alvorlig


Dersom de finner ondartede forandringer i vevsprøven så er den videre oppfølgingen avhengig av aggressiviteten til kreften på den ene siden, og hva du, etter å ha blitt informert grundig, ønsker. Dersom man velger å se an utviklingen til kreften (fordi den er av en lite aggressiv type) skal du vite at de tar jevnlige kontroller i tillegg til å føge PSA-verdiene for å se hvor raskt verdien stiger. Dette kalles PSA doblingstid og det finnes kalkulatorer man kan bruke på nettet til dette formålet da formelen er avansert:


PSA doblingstid kalkulator


Bruker PSA lang tid på å doble seg (> 3 år) taler dette for en snillere krefttype.


Problemer oppstår når man finner en snill krefttype. Skal man fjerne den eller ikke? Fjerningen innebærer bivirkninger. Å bære på den innebærer kanskje å leve i frykt, men man følges opp for å se om det er noen bevegelse i kreften. Det er vanskelig for mennesker som ikke arbeider med dette å se for seg snill kreft. Tar man vevsprøver av prostataen til alle menn på 50 år så vil man finne at nesten 40 prosent av dem har små kreftsvulster i kjertelen. Nesten ingen av disse vil dø av kreften, kun 3 %. Det er derfor veldig viktig å informere pasientene så man unngår en overbehandling med kjedelige bivirkninger til følge.


Sammendrag:


De har funnet PSA på 7 og ujevnheter på prostata. Dette betyr at det forelø en grunn til å ta ultralydveiledet biopsi. Nå klarte ikke urologen å se noe suspekt og dette er et godt tegn. Det er svært lett å kjenne feil ved endetarmsundersøkelsen. Vanligvis ser de suspekte forandringer på ultralyden og henter ut vev derfra. Nå virker det som prøvene er tatt noe mer blindt, men selvsagt fortsatt fra det området kreft typisk starter fra. Husk at kreftforandringen oppdages hos 40 prosent i din alder uansett, selv om det ikke er noe som tilsier at vedkommende skulle ha kreft: dvs PSA normal, ingen vannlatingssymptomer og ikke noe å kjenne ved endetarmsundersøkelsen. Man kan ikke si noen ting om prostatakreft før svaret på biopsien foreligger. Det er nemlig ikke nok bare å påvise kreft. Man må se hvor hissig den er også. Med den PSA-en du beskriver og et sannsynligvis usikkert endetarmsfunn og dessuten negativ ultralyd så høres dette bra ut, men jeg kan selvsagt ikke garantere det. Jeg har forsøkt å gi deg den informasjonen du trenger for å forstå det svaret som måtte komme, men noen garanti for hvilket svar som kommer kan jeg dessverre ikke gi. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon