Det har gått av en liten bit fra p-pillen - Er jeg trygg?

Innsendt spørsmål

Heii... Jeg går på marvelon p-piller og er på min tiende pille på et brett nå...

da jeg tok ut pilla, og holdt den mellom tommelfingren og pekefingeren, så oppdaget jeg at jeg hadde fått litt støv av pilla på fingrene (aldri oppdaget dette før).

Så da så jeg raskt på pilla og da så jeg liksom at i kanten på den ene sia av pilla, så hadde liksom bittelitt "støv" løsnet... den var liksom litt kornette i kanten liksom,... var kun i kanten, resten av pilla var hel... kun løsnet bittelitt i kanten, man var ikke mye.. var ikke svær bit liksom, kun litt som man kan kalle "støv"

Dette har vel ikke noe å si for effekten av pilla?
er ikke selve virkestoffet inni midten av pilla?
Jeg kan fortsette å bruke det brette jeg er på nå?
Trenger jeg ta angrepille?
Hva gjør jeg videre? kan jeg ha sex uten tilleggsprevensjon?

Jeg har ikke fått sølt no vann eller noe på brette... jeg bare oppdaget det på denne pilla.. nr 10... Hilsen meg­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. januar 2012, klokken 21:38

Du har full effekt av pillen du har tatt selv om det har smuldret litt vekk fra den. Virkestoffet (østrogenet og progesteronet) er jevnt fordelt i hele pillen slik at du kun har mistet svært lite av selve virkestoffet. Det er også nok virkestoff i p-pillen til at du har nok å gå på. Mange ganger har vi raskere tarmpassasje, som når vi er nervøse eller har litt løs mage og denslags. I slike tilfeller rekker ikke alt virkestoffet fra pillen å suges opp, men det som suges opp er allikevel nok til å forhindre graviditet viser det seg. Noe annet er det om dette vedvarer over lang tid eller du har skikkelig diaré eller kaster opp rett etter inntak av pillen. Du er allikevel langt unna et slikt tilfelle og kan derfor føle deg trygg.


Marvelon er en p-pille som inneholder noe mer østrogen enn enkelte andre p-piller. Dette betyr at du har mer å gå på, dvs du er lenger beskyttet mot graviditet om du skulle glemme en pille. Dette betyr at du også har mye å gå på når det bare er snakk om at litt av pillen har smuldret av.Med Marvelon kan du faktisk glemme en pille to dager på rad og enda være beskyttet så lenge du tar den siste glemte (senest) sammen med den neste på brettet. Dette er ikke like viktig for deg å kunne akkurat nå, men jeg forteller deg det for å forklare deg hvor mye lite det betyr at det lille hjørnet har smuldret vekk.


Dersom det ikke er den forklaringen i verden som klarer å gjøre deg helt trygg så kan du bare vente med ubeskyttet samleie til du har tatt den neste pillen i morgen. På denne måten oppfører du deg som om du glemte å ta hele pillen: Når man glemmer én pille med Marvelon tar man den glemte pillen så snart man husker det. Ofte innser man ikke at man har glemt pillen før den neste skal tas dagen etter, men da skal du altså ta to stykker. Både den du glemte og den neste på brettet. Selv i slike tilfeller er du beskyttet mot graviditet og behøver ikke benytte kondom eller ta angrepille.


Konklusjonen blir altså at du er trygg, men dersom du ikke klarer å roe deg fullstendig på dette kan du benytte kondom eller avstå fra samleie frem til du har tatt den neste pillen på brettet i morgen.


RELEVANT ARTIKKEL: Dette gjør du når du glemmer p-pillen

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon