Dette er årsakene til og behandlingen av elveblest

Innsendt spørsmål

­Heisann.

Jeg sender bilde i egen e post.
Jeg har tidvis vært plaget av kløe på ryggen.
Noen ganger ser de kun ut som lysebrune pigmentflekker, mens andre ganger "blusser" det opp. Da klør det og blir rødt.
Kjenner at det klør omtrent hele dagen. Så kan det gå litt over igjen. Syns det kan ligne elveblest? Kan man kronisk ha dette?
Blir redd for lymfekreft og sånt også. Hørt at det kan være et symptom.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 07. mai 2015, klokken 22:47

Ja, bildet ditt viser et såkalt vablete utslett, i tråd med elveblest, eller urticaria som det også så fint kalles.


Istock 000004067694xsmall kopi URTIKARIA: Elveblest. Vablene kan være bleke eller røde og de kan flyte sammen i hverandre. Har du blitt brent av brennesle noen gang så ser det nettopp slik ut. Bildet er ikke hentet fra personen som sendte inn spørsmålet, men fra iStockphoto.com.
Lymfrekreft håper jeg ikke er en tanke du vil trekke med deg så lenge. Da raser vekten, ufrivillig, med minst ti prosent på 6 måneder og du svetter på nettene så du må skifte sengetøy ofte! På netter det selvsagt ikke er varmt og hvor du erindrer fra tidligere at du ville svettet uansett og vekttapet skal ikke kunne forklares av magesjau, influensa med lite matinntak eller slanking etc etc.


Én av fem vil i løpet av livet oppleve elveblest som deg, men man finner bare forklaringen i 5-10% av tilfellene. Spesielt kroniske former for elveblest er årsaken vanskelig å finne.


Jeg forstår derfor at du kan bli litt lamslått av dette. De fleste blir i sin jakt på den utløsende årsaken villedet gjennom å tenke for mye i retning av allergi. Det behøver slettes ikke være noen allergi dette. Det kan være andre mekanismer som utløser denne reaksjonen enn bare allergier. Selve årsaken til reaksjonen er tørt og kjedelig at det frigjøres kløefremkallende histamin fra en type celler i immunsystemet vårt som kalles mastceller. Dette histaminet trenger ikke å frigjøres bare når noe du er allergisk mot (såkalte allergener) entrer kroppen. Faktisk er såkalt ikke-allergisk histaminfrigjøring vanligere. Følgende kan, i tillegg til allergener, føre til histaminfrigjøring og dermed elveblest (urtikaria): • Varme

 • Kulde ("kuldeurticaria")

 • Trykk ("trykkurticaria")

 • Kløing, risping ("urticaria factitia")

 • Fysisk anstrengelse

 • UV-lys ("solurticaria")

 • Svette "kolinerg urticaria")

 • Medikamenter (acetylsalisylsyre, betennelsesdempende, antibiotika...)

 • Matvarer (vanligst blant pollenallergikere)

 • Vann

 • Insekter

 • Infeksjoner

 • Psykiske reaksjoner

 • Autoimmun sykdom

 • Kontakturticaria (brenneslereaksjonen er et eksempel på dette)


Dessverre kan elveblest, som du frykter, være kronisk. Med konisk menes at tilstanden kan vare i mer enn 6 uker. Det betyr at den akutte faktisk kan vare så lenge som opptil 6 uker den også, men som regel bare i 24 timer. Ved den kroniske varianten kommer og går utbruddene i mer enn 6 uker; i noen tilfeller av og på i flere år, men de fleste blir spontant bra i løpet av 6 måneder. Dersom her enkelt vable vedvarer mer enn 2-3 dager kan det dreie seg om en tilstand som kalles urtikariavaskulitt. Forsøk å registrere noen tidspunkter, både for den totale varigheten og også levetiden for hver enkelt vable (ta for deg noen få som du følger; tegn gjerne med tusj rundt).


Fotolia 79689859 xs Elveblest


Hvert enkelt utbrudd kan lindres ved allergitabletter (antihistaminer), men regn med å bli trett og få hang-over eventuelt, fordi du må opp i 2-4 ganger så høy dose som det man benytter ved allergi. Kortison i tablettform kan gis i vanskelige eller svært plagsomme tilfeller, men vær varsom med dose, varighet og hyppighet av slik behandling! Unngå å klø. Kløe kan være en årsak i tillegg til at det uansett kan forverre samt gi sår som disponerer til brennkopper. Kald dusj kan hjelpe og en metode som kalles "wet-wrap" bør forsøkes. Ved wet-wrap kjøper du tettsittende helkropps undertøy i to sett, hvor det innerste bløtes i vann og det tørre kles utenpå der igjen. Dette er kløelindrende. Hvitvask kan også tas som tillegg.


LES OGSÅ: Er kortison farlig?


Finner du/dere utløsende årsak har du en lettere oppgave overfor deg. Uansett, søk legen din for behandling og hjelper ikke behandlingen, og/eller det blir tilbakevendende, henvis til hudlege for å forsøke å få trigget frem hva årsaken er. Da vil du utsettes for de forskjellige faktorene listet opp over for å se om man klarer å utløse elveblesten din. I så fall vet du for fremtiden hva du skal forsøke å unngå om mulig.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon