Diaré hos 6 mnd gammelt barn under Spaniaoppholdet. Farlig?

Innsendt spørsmål

­hei!
Har en sønn på 6 måneder som de siste 4 dagene har hatt grønn, diareaktig, slimete avføring. Det kommer veldig hyppig, skifter bleie hele tiden.
Han spiser og drikker godt, men er litt sutrete. Våkner flere gang etter han har lagt seg, noe han ikke gjør til vanlig. Lurer på om det kan være at han holder på å få tenner? Har ikke fått noen enda.
Vi er for tiden i spania( har vært her 10 uker) og er derfor litt bekymret for om det kan være noe her som er årsaken til diareen.
Jeg koker flaskevannet før jeg blander det i grøten, og ellers får han pupp, fruktmos/middag på glass fra butikken..

Problem nr 2 er at han har blitt forferdelig rød og sår i baken. Det virker som om det er avføringen som gjør det, da han aldri er sår ellers. Det eneste jeg har å smøre med her er sinksalve. Den har ikke hjulpet noe. Er det en salve som virkelig hjelper som jeg kan få tak i på apoteket her? Det ser så vondt ut. Bruker ikke våtservietter. Kun vann. Men nå er jeg i tillegg redd for at vannet kan ha gjort såret verre da det sikkert ikke er det reneste vannet som finnes i krana i spania...

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 10. mars 2016, klokken 20:46

Dette skyldes ikke tannfrembrudd. Barn kan klø og dermed sikle og tyge på fingre og gjenstander, og tone ned ammingen litt pga suging øker blodtilførselen til gummen (økt kløe), men forårsaker ikke feber, smerter eller endret avføringsmønster. Dette er en myte som fortsatt overleveres fra foreldre til barn og kommer av at barn ofte har feber eller er syke og utilpass som følge av samtidig virusinfeksjon som de har nesten kontinuerlig i denne perioden av livet.


Allmenntilstanden virker bra, derfor er det viktigste at dere sørger for at barnet får i seg nok væske, dvs får kompensert for det økte tapet.


Det kan jo absolutt være noe fra miljøet der nede som er årsaken, men så lenge allmenntilstanden er bra så tenker jeg dette går godt og at det hele går over i løpet av en tre dagers tid. Påvirkes allmenntilstanden eller det blir blodig eller økende diaré så oppsøk lege på stedet, helst utenfor sykehus om tilstanden tillater det (for å unngå resistente bakterier; det gjelder alle, men må man så må man, selvsagt!).


Dere gjør alt riktig, men det er vanskelig å unngå. Husk å sterilisere eller vaske hendene godt ofte. Barnets immunsystem har ikke så mye erfaring som det deres har, og normalfloraen er heller ikke skikkelig opparbeidet, slik at barnet får lettere symptomer enn dere. Hjemme skjer ikke dette så lett fordi vi er vant til de bakteriene vi utsettes for. I utlandet utsettes vi for bakterier og virus immunsystemet aldri har sett og rekker ofte å få symptomer før infeksjonen bekjempes.


Hva baken angår, bruk gjerne flaskevann. Det går nok greit med springvann også, men, det skal jo ikke mye vann til. Det dere må gjøre er å vaske umiddelbart etter avføring. Det er her det er kjekt med slike chips i bleien, som sender avsted et signal til utsiden av bleien eller til en telefon når bleien må skiftes. Ved diaré kommer en del gallesyre ut. Denne syren suges tilbake i tarmen igjen under normal tarmpasasjehastighet, men ved diaré rekker ikke tarmen suge den tilbake for gjenbruk og mer enn hva endetarmsslimhinnen og huden setter pris på ankommer dithen. Dette blir raskt sårt, spesielt når det kommer i kontakt med vann, men man må jo vaske det vekk. Vaskes det vekk med én gang, eller svært raskt, så vil det ikke medføre ubehag. Dette er altså en slitasje og ikke infeksjon, men dere gjør ikke noe feil med sinksalve. Det hjelper bare ikke. 


Tror dette kommer til å gå veldig bra, jeg...Ved den minste tvil, dog, da dette er et nettsvar, må dere selvsagt få noen til å titte på ham. Spesielt om han blir irritabel, slapp, lite kontaktbar, ikke produserer tårer ved gråt, får lite kraft i gråten, bare vil sove etc. (dehydrering), eller får feber, eller om dere bare er i tvil.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon