Diflucan i svangerskapet

Innsendt spørsmål

­Hei,

Jeg er gravid i 32 uke og sliter med tilbakevendende soppinfeksjon i underlivet.
Jeg har prøvd canesten stikkpille og salve eller liknende 2 ganger.

Bakgrunn:
Etter en kraftig antibiotikakur for noen år siden, har jeg stadig vært plaget av sopp i underlivet (påvist hos gynekolog). Jeg har fulgt alle standard råd (pustende undertøy, lite sukker i kosten, probiotika, kefir etc) uten effekt. Lokal behandling (feks Canesten) har også hatt begrenset effekt.

Det har imidlertid hjulpet å ta Flukonazol. I samråd med min daværende lege startet jeg med å ta 3 Flukonazol på en uke, deretter har jeg tatt én Flukonazol hver måned. Jeg stoppet imidlertid med Flukonazol da jeg ble gravid og har ikke tatt det i svangerskapet.

Nå ønsker jeg å bli kvitt/dempe soppinfeksjonen mest mulig før fødsel (for min egen del, og for forhåpentligvis å minimere risiko for trøske etc hos baby etter fødsel).

Så mitt spørsmål er som følger:
Kan du anbefale et "program" med Flukonazol frem mot termin, som også er trygg for fosteret?

Feks 1-3 Flukonazol i uke 35 og deretter 1 annenhver uke ved behov frem til fødselen? Dette er selvfølgelig bare en skisse, jeg er ikke lege. :) Poenget er at jeg vet av erfaring at kun én Flukonazol ikke er nok til å ta knekken på soppinfeksjonen hos meg, det er derfor jeg ønsker noe mer enn en engangsdose, men som fortsatt må være helt trygt for fosteret.

(Jeg har allerede resept på Flukonazol, men har som sagt ikke tatt det i svangerskapet).

Takk på forhånd for hjelpen.

Doktor Sindre Grindheim

Svar fra legen (Sindre Grindheim)

Sist endret 29. august 2019, klokken 20:40

Hei


Du etterspør en behandling med Diflucan som må være helt trygg for fosteret. Dette finnes ikke. Lokal behandling med canesten er førstevalg hos gravide, 2.valg er pevaryl også da som lokal behandling. Diflucan har i studier vist at det KAN ha negativ innvirkning på svangerskapet, men ikke mer enn av en slik grad at man må vurdere nytte over risiko. Dersom det er et helt klart behandlingsbehov kan man, ved manglende effekt av de to andre, gi en engangsdose med relativ liten risiko for fosterpåvirkning. Gjentatte doser anbefales ikke.


En slik behandling hos gravide som kan ha en innvirkning på fosteret bør evt gis av lege som har undersøkt deg for å 1: bekrefte at det faktisk er sopp (endringer i utflod, slimhinner og kløe i svangerskapet er relativt vanlig uten at det er noe annet enn hormonell påvirkning) og 2: kunne gi deg en balansert informasjon basert på den undersøkelsen om hvilken forventet gevinst du vil ha kontra risiko. 


Hvis du ønsker behandling for å unngå trøske hos barnet ditt etterpå, så ville jeg heller tatt den riskoen (som er lav) enn å behandle deg i svangerskapet med diflucan. Selv om en soppinfeksjon er plagsom gir den ingen kjent økning i konplikasjoner i svangerskapet og fødsel av betydning. Det å «garantere» deg et behandlingsopplegg som er HELT trygt kan jeg ikke dadet ikke kan garanteres. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon