DIsponerer det å bo i trafikken til lungekreft?

Innsendt spørsmål

­­Jeg har i ca 6 ukers tid hatt en ny følelse av ubehag i brystet. Denne er vanskelig å beskrive; men ca 1-4 ganger i uken har jeg kjent en sekund-kort litt buldrende type ubehag som nesten sprer seg i brystet som et støt eller en trykkbølge. Det er egentlig ikke snakk om smerte. Dette er mest uttalt høyt oppe til venstre for brystbenet, rett under kragebenet. Etterpå og ellers kan jeg kjenne på et mildt trykk/press i brystet som enkelte ganger kan minne om en stor klump i halsen nedenfor strupen, eller som en mildere men litt mer vedvarende variant av «støtet»/«trykkbølgen». Den aller første opplevelsen av dette var kraftigere enn de jeg har opplevd siden. Jeg har også hatt noe ubehag i brystryggen, spesielt omkring og mellom skulderbladene, mest venstre side, men dette forsvinner ganske raskt av seg selv. Dette ubehaget i bryst og rygg er flyktig og jeg merker ingenting til det på natten, ved stillesitting eller hvis jeg er opptatt og konsentrert rundt andre ting hjemme eller på jobb. Jeg behøver ikke å få det under trening/aktivitet. Det er vanlig for meg, -og har vært i 20 år, med muskel- og leddsmerter, mest i skuldre, armer og thorax. Også disse er mer eller mindre flyktige og forsvinner ved trening og evt beh. hos naprapat eller av seg selv. Det er også vanlig for meg å ha en fysisk følelse av at jeg «har et bryst». Dette relaterer jeg gjerne til stress og følelser. Jeg er også vant med noen få og korte sekvenser av «galopperende hjerte» i den premenstruell fasen. Men denne «trykkbølgen» og presset som kommer i etterkant kan jeg altså ikke helt huske fra tidligere.

Jeg er frisk og har godt immunforsvar, bruker ingen medisiner, er ikke plaget av andre symptomer fra luftveiene som astma, forkjølelser, hoste, blod, anstrengelsessmerter eller åndenød. Jeg har hatt to relativt korte perioder(noen måneder) ila de siste 2 årene med svakt «hvesende» pust etter trening/kaldt vær, men dette forsvinner igjen av seg selv. Jeg har bjørkepollenallergi. Når det gjelder røyking så var jeg festrøyker i 7-8 år, daglig røyker i en periode på ca 6 mnd og senere har jeg hatt to-tre korte perioder med festrøyking, sist for ca 3 år siden. Blodtrykket mitt de siste ukene (målt av venninne som er helsepersonell) har vært på 128/82 og 116/89. Det er vanskelig å måle hos fastlegen fordi det blir veldig høyt. O2-metningen med pulsoksymeter har vært 99-100%, men dette sier deg kanskje ikke så mye. Jeg har normale blodprøver ved årlig rutinesjekk. Alltid lavt LDL-kolesterol, verdi på 1 og 0,9 siste to årene. Vi har ikke opphopning av hjerte- lungesykdom i familien.

Jeg tenker egentlig aldri på hjertesykdom, men jeg tenker ofte på lungekreft, og er veldig redd for dette. Jeg tenker at jeg har økt risiko pga festrøykingen og fordi jeg har bodd i 1. etasje i byen hele livet(mtp radon og støv/eksos. Jeg har selvsagt målt radonnivåene hjemme, disse er under grensen). Jeg har vært inne på tanken om dette er muskulært eller komme fra mage-tarm-kanalen eller spiserøret. Jeg har ingen symptomer fra spiserøret. Jeg har hatt irritabel tarm i 20 år som kan gi perioder med løs avføring, men svært sjelden magesmerter. Bør jeg utredes med tanke på lungekreft?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 27. november 2018, klokken 22:13

 Umiddelbart er det ikke lungekreft jeg tenker i denne sammenhengen. Jeg tenker du kan ha ekstraslag på hjertet og er disopnert for dette, vist gjennom tendensen til forhøyet kontortrykk samt kroniske muskel- og leddsmerter. Heldigvis er det ikke tilstrekkelig å bo i trafikken for å få lungekreft. Da ville vi hatt et vesentlig høyere antall tilfeller i løpet av et år enn hva som er tilfellet idag. De som fylelr denne statistikken er røykere. Passiv røyking kan og føre til lungekreft, men da skal man sitte i lukket rom med røyk flere timer daglig over flere år. Du kan ta en pusteprøve. Den viser nok ikke KOLS, men skulle den i teorien gjøre det så er det grunn til å ta et lavdose CT-bilde. Dette gir ikke vesentlig mer stråling enn et vanlig røntgenbilde, men viser derimot atskillig flere detaljer enn et vanlig røntgenbilde.


Jeg har altså ingen tro på at du har lungekreft, men det  kan være aktuelt for deg å ta pusteprøven i det minste. Ikke bare for å gi deg svar vedørende KOLS, for det har du høyst sannsynlig ikke, men og/heller for å utrede hvorvidt du kan ha en astma. Du er såkalt atopiker, dvs allergisk disponert, og har opplevd piping fra luftveiene under aktivitet. Det er mulig du må foreta det vi kaller anstrengelses-spirometri, dvs løpe hardt noen minutter før pusteprøven, for å trigge frem en eventuell astma, og deretter ta pusteprøven noen minutter etter dette. 


Jeg tenker altså at det er to ting du kan utrede:


1) Hjertebanken. Du opplyser ingen alvorlige symptomer når dette pågår eller at det skjer under fysisk aktivitet, men det kan være greit å få det dokumentert at det bare er ufarlige ekstraslag ved å ta et EKG når det står på.


2) Spirometri mtp astma.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon