Diverse spørsmål om smitte med herpesvirus (HSV-1)

Innsendt spørsmål

­Hei!

Jeg lurer på angående herpes. Jeg har vært plaget av munnsår hele livet. Men vet ikke hvilken type jeg har.
Jeg lurer på:
1-når er jeg mest smittsomt?
2-kan jeg egentlig smitte andre selvom jeg ikke har utbrudd?
3-La oss si jeg har type 1, og hvis kjæresten har type 1, uten plaget av munnsår, kan jeg smitte han ved oralsex? Eller er hans kjønnsorgan immun?
4-kan kjæresten min ha herpes virus i seg, selvom han aldri plaget av munnsår eller sår på kjønnsorganet sitt?
5-jeg er som sagt plaget flere ganger iåret, hvis jeg smitter andre vil vedkommede få like mye utbrudd? Er det sjans at vedkommende aldri får utbrudd?
6-kan man egentlig få et normalt forhold og sexliv med herpes? Eller kreves det kondombruk resten av livet og aldri kysse noen!
7-må man si ifra til sine nye partner at man har munnsår/munnherpes?
8-hvordan minsker man smitterisikoen?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. september 2019, klokken 12:33


  1.  I perioden hvor du har symptomer, dvs fra den første kriblingen du kjenner i leppen til utbruddet har blitt helt usynlig igjen. 

  2. Ja, men sannsynligheten er svært liten. Det er derimot ingen måte noen kan se eller ta prøver av når du er i en slik smittsom fase utenom symptomfasen. Det er ikke laget noen anbefalinger som går ut på at man trenger å ta noen forholdsregler i symptomfri fase. Dvs, siden så mange har dette viruset i seg, enten de har hatt symptomer eller ikke, så går man ikke ut med en anbefaling om at alle med herpes må bruke kondom når man er symptomfri. 

  3. Dette er lokale infeksjoner, så svaret er nei. Han er ikke immun dere nede. Derimot er han immun mot type 1 leppe og også noe mot type 2 leppe. Den ene beskytter også litt mot den andre typen, men kun på det stedet infeksjonen sitter. 

  4. Absolutt, og det er veldig vanlig. 

  5. Det er immunsystemet ditt som gjør at du får hyppigere utbrudd og ikke typen virus. Andre som smites av akkurat ditt virus kan få det bedre, verre eller akkurat like lille som deg. 

  6. Normalt sexliv, men ikke ved utbruddsfase. 

  7. Ikke per lov, men mange hadde vel syntes dette var ryddig. Om vedkommende får utbrudd eller ikke er slettes ikke sikkert heller. Og om han får utbrudd er det ikke mulig å sjekke om det var pga smitte fra deg eller bare et oppbluss fra virus han selv har båret på. Da må han i så fall ta blodprøve før dere innleder intime aktiviteter og påse at han ikke allerede har det. 

  8. Rett og slett unngå kontakt med synlig sår ved utbrudd, allerede fra "kriblefølelse"-fasen. Utover dette oppfører du deg som om du ikke har viruset. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon