Du har magesår! Du må rett til lege!

Innsendt spørsmål

­Hei! Jeg har siden juni periodevis hatt brennende/etsende smerter i øvre del av magen. Jeg er konstant kvalm, men det kommer seg når jeg småspiser. Jeg våkner om natten av magesmerter og må opp for det gjør så vondt. Når det er som verst, vet jeg at påfølgende avførng som kommer er svart, men så bedrer det seg igjen og kan gå 14 dager til neste gang. Slik har det vært siden juni. Jeg kan knapt drikke kaffe, unngår å spise sterkt krydret og røkt mat, løk og sitrusfrukter. Dersom det var melena grunnet blødning ville det vel hvert slik konstant? Jeg har i tillegg siste året vært plaget med kraftig nattesvette og må skifte dynetrekk daglig, selv om jeg ligger med vinduet oppe og har sommerdyne. Til dette tenker jeg at jeg har alderen for overgangsplager, selv om menstruasjon er regelmessig enda, eller kan det være sammenheng med magesmertene? Jeg ønsker ikke å gå til fastlegen med noe som går over av selv, bør jeg egentlig undersøkes?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 10. september 2018, klokken 19:52

Ikke bestill vanlig time hos fastlegen....


Bestill øyeblikkelig hjelp - time, i morgen! Du skal rett til undersøkelse. Det er sannynlig at du blir lagt inn. Hadde jeg fått deg inn på legevakten i kveld er det heller ikke sikkert jeg hadde tort å sende deg hjem igjen. Du ønsker ikke å vente til dette begynner å blø konstant. Det kan nemlig tenkes å blø grådig mye, og selv om så ikke skjer så må du få dette avkreftet raskt. Dessuten må du måle blodprosenten for å se hvor mye du har blødd. Dette kan ha blødd umerkelig lenge før du så endringer i avføringen og du kan derfor ha vennet til deg den lavere blodprosenten og dermed lavere oksygentilførselen. Du kan umerkelig og ubevisst ha satt ned aktivitet og tempo og således unngått symptomer som tungpust og hjertekrampe (angina).


Du må ikke ta betennelsesdempende eller salisylsyrepreparater nå! Unngå juice, kaffe, røyk, krydder og alkohol. Unngå generelt alt som gjør vondt.


Nattesvetten tror jeg ikke skyldes overgangsplager, men det finner dere ut av med en blodprøve. Som regel er menstruasjonen uregelmessig et års tid før slike systemiske (kroppslige) plager som heteslag oppstår. Og de oppstår da ikke kun på natten. Så jeg kan dessverre ikke utelukke at dette kan ha en sammenheng.


Konklusjonen er at du helt sikkert har et magesår. Det er det liten tvil om. Nå må dere øyeblikkelig finne ut hvorfor. Og du skal rett inn. For å nevne det også så bør du ikke ta syrehemmende som nexium eller Lanzo etc og takke ja til en time om 14 dager, fordi disse preparatene skal ikke tas de siste 14 dagene før en gastroskopi, og det er det du må ha med én gang: Gastroskopi!

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon