Eksponering for stearinrøyk i tett rom

Innsendt spørsmål

­­­­Hei. Jeg var på fest i går. Ble avholdt i et partytelt med ca 30 personer. På bordene stod det mye stearinlys og flere lamper som brant med åpen flamme (inne i en glassylinder). Her ble det et par ganger fylt på med en brennbar væske.
3 av sidene i teltet var stengt med teltduk, mens en av sidene var åpen. Det var til tider trekk i lufta og det blafret nokså mye i stearinlysene. Dette gjorde at jeg mange ganger fikk sot/svart røk blåst mot meg. Jeg kjente det luktet. Vi var i teltet i 5-6 timer.
Jeg fikk vel egentlig ingen spesielle symptomer (ikke hoste osv.), men jeg ble veldig tørr i øynene på slutten av kvelden. Kanskje jeg kjente det litt på pusten, men det kan nok også skyldes litt hyperventilering/at jeg holdt pusten til tider da det kom sort røyk. Ellers synes jeg at jeg «kjenner det litt i halsen» i dag.
Spørsmål: Kan jeg ha tatt skade av dette på noen måte? Kan en slik engangshendelse føre til nedsatt lungefunksjon, kols eller kreft? Eller vil lungene «rense» seg selv?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 02. september 2019, klokken 21:33

Du vil med ett hundre prosent sikkerhet ikke få nedsatt lungefunksjon, KOLS eller kreft av dette, eller lungebetennelse for den saks skyld. Det ligger helt andre mekanismer bak slike lidelser/sykdommer og krever atskillig (!) lengre eksponering og atskillig (!) mer mengde/stimuli. Lungene renser opp i det meste av dette. Kanskje kan det oppstå en forbigående irritasjon, akkurat som var tilfellet for øynene dine, men det blir ikke vedvarende.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon