Ekstraslag/urolig hjerte

Innsendt spørsmål

­Hei. Jeg har i lenger tid slitt med angst, både sosial angst og helseangst. Har nå endel symptomer som jeg lurer på kan være angsten, eller om det er noe jeg bør sjekke opp. I flere år har jeg hatt ekstraslag på hjertet. Det har kommet ett og ett og føles som et sterkt dunk. Etter samtaler med fastlege føler jeg meg trygg på at disse er ufarlige. Nå har det begynt å være annerledes. Når det kommer, kommer det flere på en gang 3-4 st og det føles ikke lenger som et sterkt dunk, men svakere og raskere. Det er mer anfallsaktig, og det kan komme flere slike serier i løpet av et par minutter.
Jeg hadde leukemi fra jeg var 3-6 år, har i ettertid vært frisk. Har imdlertidig lest at det kan komme senskader veldig mange år etterpå i form av blant annet hjerteproblemer. Jeg er nå 40 år.
Jeg er nå redd for at dette er noe annet enn angst, siden formen på det urolige hjertet har forandret seg. Er dette noe jeg bør sjekke ut? Eller er det angsten som spiller meg et puss?

Doktor Alina Colonelu

Svar fra legen (Alina Colonelu)

Sist endret 17. desember 2019, klokken 21:17

Hei.


De aller fleste tilfeller av ekstraslag er ufarlige. En sjelden gang kan de være uttrykk for hjertearytmier, men mange av meneskene som egentlig har hjertearytmier registrerer ikke en gang at de har en rytmeforstyrrlese (de har ingen symptomer). En hvile-EKG kan påvise eller utelukke en rytmeforstyrrelse.


Vanlige årsaker til palpitasjoner/ekstraslag er feber, angstlidelser, somatisering, anemi, bruk av stimulantia (kaffe, alkohol). Det kommer ikke fram i din oppsummering om du har sett en sammenheng mellom eventuelle tryggere (som for eksempel stress, hyperventilasjon, panikkanfall, overdrevet kaffeinntak, osv.) og dine symptomer. Hvis en slik sammenheng finnes, da er det høyt sannsynlig at dine symptomer er angstrelterte. Samtidig er det slik at hos over 10% av pasientene som sliter med angst finnes en underliggende hjerterelatert årsak.


Andre sykdommer som for eksempel hypertyreose (høyt stoffskifte) eller anemi (lav blod prosent) kan også forårsake hjertebank/urolig hjerte. Disse kan lett ekskulderes hos fastlegen med blodprøver.


Du forteller at du har blitt behandlet mot leukemi som barn. En rekke skader sekudær til cytostatika og stråling kan forekomme. Hjerte- og karsykdommer som kan være forårsaket av tidligere behandling mot leukemia er hjertesvikt, hjerteinfarkt, klaffesykdom. Disse kan oppstå først opp til 10-40 år etter avsluttet behandling. Det er avhengig av hvilken type behandling ble benyttet. For eksempel medikamenter som bleomycin eller doksorubicin eller stråling mot mediastinum (rommet midt i brystkassa, mellom lungene) eller aksiller (armhuler) øker risikoen for at en hjertesykdom utvikles i voksen akder. En hjertesykdom kommer med mange andre symptomer


som din fastlege kan fort oppdage eller utelukke ved en vanlig konsultasjon.


Min anbefaling er at du kontakter fastlegen slik at du blir undersøkt og så finne ut årsaken til dine plager.  


Håper du fikk svar til spørsmålet ditt.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon