Ekstraslagene har kommet tilbake igjen. Må jeg sjekke meg på nytt?

Innsendt spørsmål

­Hei!

Jeg har et spørsmål om ekstrasystoler.

Usikker på om du husker meg, men jeg var veldig aktiv her for et par år siden med mange spørsmål om hjerte, blodtrykk, osv.

Etter et par år nå med annen angst (frykt for å bli gal), så gjorde jeg i samråd med legen min et forsøk på å seponere Metoprolol som jeg har tatt 25 mg/dag av og hatt god effekt mot hjertebank. Det gikk aldeles utmerket i tre dager, men så ble det verre.

Jeg begynte å få "anfall" av ekstrasystoler etter stressende hendelser. Gjerne etter jobb, når jeg skulle legge meg, og gjerne også i sengen om morgenen. Det typiske var at jeg ble liggende og tenke på ekstrasystoler, så kom det et ekstraslag, jeg ble redd, og så kom det mange. Det ballet liksom på seg. På det verste kunne det komme ekstraslag på hvert tredje hjerteslag, og det ga masse angst. Det bør nevnes at ekstraslagene gikk mer eller mindre vekk når jeg gikk litt rundt på gulvet, og de forsvant helt ved fysisk aktivitet som sex eller å gå i trapper. De kunne også holde seg helt vekk i lengre perioder, for så å komme tilbake når jeg forsøkte å slappe av.

Jeg var hos legen etter et par tre dager med dette. Legen tok et EKG, som var normalt. Hadde selvfølgelig ingen ekstraslag der og da. Han mente at dette var uskyldige ekstraslag og at videre utredning ikke var nødvendig.

Detaljer fra EKG:
Frekvens: 70/min
P/R/T akser: 37/48/45 grader
QRS: 105 ms
P: 112 ms
PR: 154 ms
QT/QTc: 370/401 ms
Sinusrytme - Normalt EKG

Han satte meg også på 50 mg Metoprolol igjen, med beskjed om å trappe ned til 25 når dette hadde roet seg.

Første par dagene med Metoprolol merket jeg egentlig ingen bedring, men kjenner at det begynner å roe seg litt nå. Men går fortsatt med denne engstelsen over "når kommer neste anfall med ekstrasystoler"?

Jeg kjenner at jeg også kvier meg en del for å trene. Jeg trener ganske hardt 2 ganger i uka, 90 minutter kampsport pr gang.

Før kom jo ekstraslagene mine i hovedsak under aktivitet, de ble sett på Holter-monitorering og var SVES. Jeg tok også sykkeltest og ultralyd av hjertet (2 ganger) og alt var normalt. Men jeg går og uroer meg for om jeg har andre typer ekstraslag nå. Iblant kjenner jeg også at ekstraslagene er av en underlig karakter, det virker som det kan komme 2-3 ekstraslag av gangen. Bekymrer meg for om det er VES jeg nå har, da jeg er redd for å ha VES i serier. Det merkelige er at jeg kjenner selve ekstraslaget veldig godt, ikke bare "dunket" i brystet ved neste normalslag.

Bekymrer jeg meg unødvendig?
Har også funnet en litt merkelig sak på mitt EKG. Det virker som om P-bølgen i avledning II har to topper rett etter hverandre, litt som en kamel. Derfor bekymrer jeg meg for om jeg har forstørret venstre forkammer. Men P-tiden er jo helt normal.

Har vurdert om jeg skulle dra til kardiolog for ultralyd igjen, men jeg prøver å fortelle meg selv at det ikke er nødvendig.

Også; er det normalt med en viss forsinket effekt av betablokkere (tok jo 3 dager fra jeg sluttet med de til jeg kjente ekstraslag) og en viss tid før jeg følte at betablokkeren hadde effekt igjen etter jeg begynte med den. Virker det for deg som om dette bare er en reaksjon på at jeg sluttet med betablokker, og at jeg snart kan glemme ekstraslagene mine igjen? Jeg er ikke ukjent med å ha "ett og annet" ekstraslag, men disse anfallene er veldig ekle. Er det også vanlig at ekstraslag kan komme så hyppig?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 16. mai 2014, klokken 08:15

Jeg oppfatter ikke noe farlig ved dette. Du er godt utredet, og har såvidt jeg vet ingen stor forekomst av hjerte-karsykdom (angina, hjerteinfarkt, drypp, slag, blodpropper, plutselig hjertedød) blant far eller dine brødre før de fylte 55 år eller mor eller dine søstre før de fylte 65 år? Du har heller ikke diabetes, er sterkt overvektig eller røyker? De tre sistnevnte utgjør ikke like stor risiko som den arvelige belastningen, men allikevel bør man gjøre noe med det som gjøres kan når noe ikke fungerer optimalt og kan ha noe med arv/grunnlidelse å gjøre.


Ekstrasystoler skjer i friske hjerter som i syke hjerter. Vi liker det ikkenår de skjer i syke hjerter siden syke hjerter med ekstraslag i tillegg har dårligere fremtidsutsikter enn syke hjerter uten ekstraslag. Det kan bety at de syke hjertene med ekstraslag har mer utbredt skade i seg, som forstyrrer ledningsevnen til hjerteimpulsene. Det betyr derimot ikke at ekstraslag i friske hjerter har skade i seg. Husk at hjertet bare er en muskel og skjelver når vi er nervøse. Det blir som en skjelving i en hvilken som helst annen muskel. Du kan se på det som lekkasje av adrenalin. Ved stress er vi klare til flukt og da lekker det adrenalin fra nerveendene. For hver dråpe som lander på hjertets mottakernerver trekker det seg litt sammen. Det er prisen man må betale for å kunne starte en spurt sporenstreks.


Man kan ha ekstraslag under fysisk aktivitet og man kan ha ekstraslag i serier også i friske hjerter, men det skal mindre til før kardiologen da begynner å lete og grave. En med slike funn og hjerte-karsykdom i arven vil for eksempel kunne bli sendt til kontrastundersøkelse av hjertet, MR av hjertet, CT av blodårene rundt hjertet eller satt opp til langtids rytmeundersøkelse selv om sykkeltesten er normal. Det utvises altså en del skjønn når det kommer til ekstraslag. Jo flere risikofaktorer, desto grundigere utredning før man slippes.


Det tar oppimot en uke, kanskje tre, før betablokkeren virker mot høyt blodtrykk. Ved ekstraslag synes jeg det kan variere noe. Men opptil 48 timer kan hende. Noen har raskere effekt av propranolol. Tar du det regelmessig spiller det ingen rolle hvilken av dem du tar, for da har du det jevnt i blodet hele tiden, men husk at det er forskjell på vanlige tabletter og depottabletter. Depottablettene virker hele døgnet, mens virkningen av tablettene går ut etter noen timer.


Som du vet er det angsten din som er problemet her og ikke hjertesykdom. Angsten setter deg i en fluktreaksjon, det lekker adrenalin på hjertet og det får rykninger/skjelvinger (ekstrasystoler). Ekstraslagene øker angsten, og slik går det rundt. Betablokkerne demper ekstraslagene, som igjen antakelig er noe av drivstoffet til angsten din, men de behandler ikke angsten dersom angsten har andre drivstoffkilder i tillegg. En psykolog er en god hjelp når man skal analysere livet sitt. Hvorfor kommer ekstraslagene (tilbake nå)? Har det funnet sted et tilbakefall til uheldige arbeidsrutiner? Hvordan er arbeidsforholdene? Og forhold til eventuelt noen der hjemme? Hvordan er søvn, kost, økonomi. Det må ryddes opp rundt en. Dempes baller. Når ekstraslagene begynner på igjen. Ekstraslagene er signalmarkøren din for at det nå er for mye stress i livet ditt. Helst ikke bare demp signalet og lat som om alt er bra. Det er å male over rusten. Som regel må det en skikkelig dugnad til.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon