El-overfølsomhet?

Innsendt spørsmål

­Jeg har de siste par månedene opplevd å få en brennende følelse i fotsålen og en stråling opp over beinet, med smerter i både bein og vev. Dette har kommet omtrent samtidig som vi fikk lagt inn vannbåren varme i gulvene i 1. etg. Opplevelsen er at jeg nesten ikke klarer å ha beina i gulvet når jeg sitter, det stråler, murrer og prikker, men det minker litt hvis jeg har beina feks opp på en stol eller bordet (smertene lindres litt, men gir seg ikke i løpet av natten jeg sover oppe i 2.etg). Det er svært lite varme på den vannbårne varmen (av og til lurer jeg på om det ikke merkes like godt når temperaturen ute gjør at den vannbårne varmen slås av), og jeg har ellers hatt vanlig el-varme i badegulvet i flere år uten å merke noe. Jeg har hatt en del smerter i bein og vev ellers i kroppen opp gjennom årene (feks betennelser som tennis-albuer, senehinnebetennelser o.l), men dette er annerledes. Har også hatt en liknende murring og ubehag i elbilen vår, men det har gått over. Er ellers svært aktiv (svømmer 3 ganger i uka, snekrer og sykler), så jeg har vanskelig for å se at det kan være dårlig blodomløp. Kan det være en slags gikt eller noe som forsterkes av den vannbårne varmen (har hørt om folk som ikke tåler å bo over vannårer o.l?) Eller kan jeg ha en slags generell revmatisme eller leddgikt? Jeg merker lite til det når jeg er ute og arbeider.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 29. mai 2019, klokken 06:09

Nei, dette er ikke revmatisk leddgikt. Det kan være forvirrende med muskel-og leddplager som varierer med blant annet temperatur, lufttrykk og luftfuktighet, men det alene er ikke noe bevis på ekte revmatisme. En revmatikere har mye mer uttalte plager, er kronisk uttalt slitne og leddene er ikke bare vonde og hovne, men også røde. Opplever du et hovent og vondt ledd som i tillegg er rødt og varmt må du få målt tenkningen. Er den høy kan det være revmatisme. 


Når det gjelder overfølsomhet for elektrisitet er det enkelte som rapporterer at de reagerer på dette, men noen sammenheng er ikke bevist og gjør man det er det lite sannsynlig at man avdekker noe alvorlig bortsett fra eventuelt leukemi hos barn som bor under høyspent/kraftlinjer. 


Det er ikke umulig du kan reagere med litt hevelse under føttene ved å gå på oppvarmet gulv. Varmen gjør at blodårene i foten utvider seg for å slippe ut egen varme, og da lekker det samtidig ut litt væske og det oppstår hevelse. Det kan gi nummenhetsfølelse og prikkinger. Sjekk også bivirkningslisten til medikamentene dine dersom det oppstod etter oppstart av et av disse.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon