Én forstørret og uøm lymfeknute i halsen. Kreft? Betennelse i tannen?

Innsendt spørsmål

­Hei.
Jeg er en jente på 26 år.
Jeg har siden januar/februar kjent en kul på høyre side av Halsen litt bak. Den kjennes hard ut og kanskje 2 cm stor.. om jeg bøyer hodet til ene siden så kan jeg på en måte ta tak rundt kulen. Da kjenner jeg en tydelig spiss "kant" rundt kulen og at den er litt "gummiaktig" om jeg prøver klemme den sammen. Men den er ikke øm. Jeg har Vært utrolig redd for at dette er kreft. Min mormor døde nylig etter meget kort tids sykeleie av kreft vi Ikke visste ho hadde, så jeg har nå utviklet helseangst. Kjenner på kulen hele tiden. Har Vært hos legen to ganger med denne, men han sier han ikke kan kjenne den så godt og at hvis det hadde vært kreft burde den nå ha vokst seg større og formen min/prøver vært dårlige. Han mente jeg skulle slutte å ta på den. Jeg er i fin form og blodprøver tatt for en uke siden er helt normale. Det eneste jeg sliter med er tennene mine. Jeg har hatt alvorlig tannlege skrekk. Og tre av jekslene mine har nå store hull. Turte endelig gå til tannlegen forrige uke og har nå startet prosess med å ordne opp. Der fant han at to av jekslene er delvis knekt og kunne tydelig se betennelse under tennene. Disse skal trekkes nå i mai. Nevnte hovne kulen min til tannlegen også og da sa han at nesten 99% var ikke det noe kreft, men at lymfen reagerer på betennelsen i tennene, som var helt normalt. Men jeg sitter her like redd. Hva skal jeg gjøre? Kan dette Være kreft? Burde jeg oppsøke en privat klinikk og få tatt ultralyd eller lignende av kulen? Eller er det veldig trolig at den skyldes tennene? Ville jeg fått andre symptomer om det var f eks lymfekreft? Hvordan kan jeg vite at lymfeknuten er en frisk en? Jeg er meget redd for kreft og tenker at alt er det. Fant en blemme på tunga og da var Jeg redd for tungekreft med spredning til lymfe. Det utelukket tannlegen og mente blemma er en uskyldig cyste eller lignende på tunga som gjerne blir der for alltid. Håper på svar.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 28. april 2015, klokken 09:06

Det som gjør det mest sannsynlig at det ikke et snakk om noe farlig er at to uavhengige leger har avslått kulen sim ufarlig, at du ikke nevner de klassiske lymfekreftsymptomene som ufrivillig vekttap på flere kilo i løpet av et halvt år eller svært kraftig og vedvarende nattesvette, i tillegg til at man faktisk har en sannsynlig forklaring på lymfeknuteforstørrelsen. 


Det som taler for behov for ultralyd er dersom knuten er to cm eller mer, siden den er uøm og dersom den ikke lar seg rugge på (vanskelig å avgjøre). Generelt vurderr man følgende når man forsøker å avklare hvorvidt en lymfeknute er ondartet eller godartet forstørret:


Når skal vi bekymre oss for hovne lymfeknuter?


Ondartet lymfeknuteforstørrelse er som regel uøm, sent voksende og knuten sitter fast. I tillegg har vi andre hjelpemidler: • Konsistens: Hard, uøm og fastsittende er suspekt på kreft/metastase, men det finnes også krefttilstander som gir ømme lymfeknuter. Dette er krefttilstander som gir rask vekst av lymfeknutene slik som enkelte lymfomer høygradig malignt lymfom) og akutt leukemi (blodkreft). Det er ikke noe bevis på at lymfeknuteforstgørrelsen din er ondartet bare fordi den er uøm. Det er viktig å være klar over.

 • Klinikk: Vi har kliniske tegn å styre etter. De kliniske tegnene bestemmes av om kreften er en lymfekreft eller om det er en kreft som f eks sitter i tarmen og som har spredt seg (metastasert) til lymfeknuten. Skulle din lymfeknute være et lymfom ville den ha vokst raskt, vært øm og du ville opplevd nattesvette og kraftig vekttap. Blodprøvene ville vist avvik. Skulle knuten vær forårsaket av spredning fra annen kreft måtte kreften sittet i hode/hals og gitt symptomer i form av smerter, vedvarende og økende svelgvansker, feberfølelse, vekttap, utslag på blodprøver etc. Dersom lymfeknuteforstørrelsen skyldes infeksjon i tennene passer dette godt, spesielt dersom lymfeknuteforstørrelsen sitter på samme side som de tennene du sliter med. 

  Videre så er det vanlig at man ved lymfekreft har mange forstørrede lymfeknuter, ikke bare én eller noen få på ett sted, i tillegg til at både lever og milt kan være forstørret.

 • Blodprøver: Enten det er spredning eller lymfekreft så vil senken og hurtigsenken (SR og CRP) kunne være forhøyet. Ved lymfekreft vil antallet hvite blodlegemer være forhøyet. Det er også flere blodprøver som kan avsløre kreft.

 • Bildediagnostikk: Nå er det selvsagt ikke alle lymfeknuter vi kan se og ta på. Mange ganger oppdages forstørrede lymfeknuter på ultralyd eller CT mer eller mindre tilfeldig. Da er det visse radiologiske tegn som skiller mellom godartethet og ondartethet. Dette gir radiologen en beskrivelse av i rapporten til den som bestilte undersøkelsen. Enten det er en god- eller ondartet forstørrelse er det da en nyttig kunnskap å vite hvilken del av kroppen den forstørrede lymfeknuten drenerer lymfe fra, så man vet hvor man skal lete etter utgangsinfeksjonen eller -kreften. På ultralyden alene kan man ikke skille mellom lymfom (kreft i lymfeknute), kreft som har spredt seg til lymfeknuter (metastaser), eller lymfeknuter som er forstørrede på grunn av infeksjon (såkalt reaktive lymfeknuter). Størrelsen kan gi en pekepinn om forstørrelsen er reaktiv (skyldes infeksjon) eller skyldes kreft (lymfom/metastase) og man skal være litt forsiktig med å sette en grense på f eks 2-3 cm og si at større enn dette er kreft. Man kan si at større enn dette er suspekt for kreft. For eksempel vil lymfeknuteforstørrelse i halsen som følge av streptokokkhalsbetennelse kunne nå druestore størrelser og om kyssesyken er årsaken kan de bli valnøttstore. Det man med større sikkerhet kan si er at lymfeknuter større enn 1 cm tyder på noe galt, men man kan ikke si noe sikkert basert på størrelsen alene at forstørrelse over 1 cm skyldes kreft eller infeksjon. Når det går infeksjon i selve lymfeknuten kan de bli svært store, større enn om de bare er reaktive (bekjemper lokalsykdom) og større enn  om det har gått kreft i dem også. Andre kriterier må derfor benyttes også: Godartede radiologiske (røntgen/ultralyd-) faktorer er om lymfeknuten er oval, om den er liten, dårlig avgrenset mot omkringliggende vev (høres selvsagt feil ut siden man skulle tro at dårlig avgrensning betød gjennomvekst, men slik er det altså ikke), om det er forstørrelse av samme lymfeknutegruppe på motsatte siden av kroppen (andre armhulen også til eksempel, eller andre siden av halsen), om strukturen/konturene er velbevart og ikke utvisket og om blodstrømmen i den er normal og det ikke er koldbrann (nekrose) i den.

 • Direkte berøring: I tillegg kjenner kirurger på lymfeknuter under operasjoner eller patologene kjenner på dem i fjernet fettvev. Da kan de kjenne på fastheten; er de harde (og store) er det suspekt på at det er kreft i dem. Endelig svar får man når man snitter de opp i tynne skiver og ser på dem i mikroskopet.

 • Lokalisering:

  • Hals: Som regel øvre luftveisinfeksjon (ørebetennelse, halsesyke, forkjølelse), kyssesyke eller infeksjon i munn/tenner. I så fall er lymfeknutene ømme og bevegelige og har vokst raskt. Kan være kreft (lymfkreft/spredning), men da er de som regel uømme, harde og fiksert til underlaget.

  • Armhulen: Sjekk om du har sår på armen/hånda/fingrene, det kan forklare lymfeknuteforstørrelsen i armhulen på samme siden. Spesielt om knuten er øm, bevegelig og har tilkommet raskt. Kan også skyldes spredning fra brystkreft samme side, lymfom eller spredning fra ondartet føflekkreft på armen, brystet eller ryggen.

  • Lysken: Infeksjon i benet på samme side, eventuelt kjønnsykdom eller betennelse i testikler/livmor/eggleder etc. Kan også skyldes lymfom eller spredning av kreft fra tarm, kjønnsorgan eller sjeldnere: benet. Ved lymfom har man gjerne nattesvette og stort vekttap i tillegg, som nevnt. Og lymfeknutene kan være ømme ved lymfom siden noen lymfomer vokser raskt. Sjekk for lymfeknuteforstørrelser andre steder også, samt sjekk om milten er forstørret, og ta blodprøve. Legen vil også spørre om avføringsmønsteret, kjenne etter i endetarm etter kuler, sjekke for blod og trykke på magen etter kuler. Spesielt om lymfeknuten er hard, uøm og fiksert. Kjønnssykdom? Sviende vannlating/utflod…

  • Kragebenet: Lymfeknuteforstørrelse over kragebenet liker vi ikke. Disse lymfeknutene samler nemlig ikke lymfe fra hud eller slimhinner hvor godartede infeksjoner er vanligste årsaker til svulsten. Lymfeknuten i dette området drenerer (tar imot) nemlig lymfe fra lunger, buk, bryst og kjønnsorganer. Med andre ord, kjenner man forstørrede lymfeknuter over kragebenet må man mistenke spreding fra kreft i disse områdene. Det behøver ikke være kreft; det kan også være tuberkulose, toksoplasma eller sarkoidose. • Forstørret milt: Legen kan kjenne forstørret milt gjennom å kjenne på magen din under venstre ribbensbuen din. (Samtidig) forstørret milt kan skyldes kyssesyke (mononukleose) eller det kan være blodkreft (leukemi), lymfom (lymfrekreft), toksoplasmose eller bindevevssykdom/gikt (SLE, sarkoidose).

 • Spredt forekomst: Lymfeknutesvulster i flere lymfeknuteregioner, sva hals, lyske, armhuler etc kan man se ved en rekke infeksjonstilstander, men ikke lokalinfeksjoner. Det er heller snakk om systemiske infeksjonstilstander som HIV, kyssesyke, , bindevevssykdommer, toksoplasmose, eventuelt leukemi eller lymfom.


Blemmen på tunga har ikke noe med lymfeknuten å gjør. Kreft på tungen arter seg ikke slik. Håper du har hatt nytte av svaret.


LES OGSÅ: Når er forstørrede lymfeknuter i halsen farlige?

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon