Endrer menstruasjonen seg ved overgangsalder?

Innsendt spørsmål

Jeg har i ca 3-4 år nå hatt noen uregelmessigheter i underlivet. Jeg har hatt store menstruasjoner ( mange skift og gjennomblødninger), noen mnd har det også vært sporblødning uken før vanlig blødning. Har også hatt ubehag, menssmerter mellom menstruasjoner og de 1-2 første dager under blødning. Har aldri hatt dette før om årene.

Nå i Januar hadde jeg en vanlig blødning med mye ubehag før og under.
Ingen ny blødning før denne mnd, med sporblødning i to uker.
Har vært hos fastlege nettopp, Hun undersøkte og tok celleprøve, og alt var helt fint. Hun kunne ikke kjenne noe galt.
Da jeg er 51 år kan det vel tenkes at noe skyldes tiden rundt overgangsalder, men er litt bekymret.

Hva kan grunnen være at menstruasjonene har endret seg, med ubehag smerte og store blødninger? Er dette normalt ved overgangsalder? Kan fastlegen kjenne ved vanlig undersøkelse om det hadde vært sykdom i underlivet (eggstokk, livmor) eller bør jeg gå til gynekolog og ultralyd?

Har voksne barn. Bruker ikke noen prevensjon eller andre medisiner
­

Doktor Sindre Grindheim

Svar fra legen (Sindre Grindheim)

Sist endret 25. mars 2019, klokken 17:21

Hei


Dette du beskriver kan absolutt være normalt ifm overgangsalder. Mange kvinner opplever uregelmessige blødninger både i frekvens og intensitet. Har du hatt noen andre tegn på overgangsalder? F.eks hetetokter, nattesvette, søvnproblemer etc?


En gynekologisk undersøkelse av fastlegen vil kunne fange opp en del tilstander, men blødningsforstyrrelser vil man måtte ha andre undersøkelser for å utrede fullstendig. Ultralyd vil kunne si noe om muskelknuter som medvirkende årsak til blødningsmengdene. En vevsprøve av livmorslimhinnen kan også være på sin plass. Denne er ikke den samme som man tar mtp livmorhalskreft, men ser på selve livmorslimhinnen. Denne er det ikke mange fastleger som tar, og det gjøres nok kanskje litt for skjeldent. Dersom blødningene er så plagsomme som man får inntrykk av vil ofte en hormonspiral være et effektivt hjelpemiddel. Da er det lurt å ha en slik vevsprøve i forkant for å utelukke celleforandringer som årsak. En hormonspiral beskytter også mot livmorkreft. 


Det at du har hatt plager så lenge som flere år, taler for at dette ikke er noe farlig. Dog vil svaret på det du spør om være nei, den vanlige undersøkelsen hos fastlegen vil ikke alltid avdekke farlige årsaker til blødningsproblemer. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon